2014. szeptember 29.

Családi ház energiahatékony tetőfelújítása

Családi ház energiahatékony tetőfelújítása

Az energetikai szigorítás lépcsőzetes bevezetése miatt a tisztán önerős építkezéseken 2018. január 1-ig még alkalmazható a jelenleg hatályos (vagy a 2006-os) szabály, hiszen csak 2018. január 1-től kezdődően lesz kötelező minden építési beruházásra a szigorított követelményszintnek a betartása.

A határoló szerkezetekre vonatkozó követelmények
Családi ház energiahatákony tetőfelújítása

 

A rezsicsökkentés biztos és hosszú távon működő módja, ha új építésekkor, illetve felújításoknál már ma is e követelményeket tekintjük minimumértékeknek. Erre szép példa egy nagykanizsai új családi ház, ahol a tervező és építtető közös igénye volt az épület színvonalas kivitelezése mellett a költségoptimalizált, fokozott mértékű hőszigetelés is. A tetőtér-beépítés szigetelési munkái előtt keresett meg bennünket a tervező, hogy mit ajánlanánk szigetelésként. Több alternatíva mellett a tervező és az építtető javaslatunkra végül a Classic 035-ös szigetelés mellett döntött.

 

A Classic 035 előnyei:

  • jó hőszigetelés (hővezetési tényező: λ=0,035 W/mK);
  • jó hangszigetelő képesség;
  • nincs vágási veszteség;
  • kiváló súrlódási illeszkedés;
  • kiváló öntartás, roskadásmentesség;
  • nagymértékű rugalmasság;
  • az Ecose gyártási technológiának köszönhetően: bioalapú kötőanyag (nem tartalmaz formaldehidet), az emberi szervezetre nincs irritatív hatása, puhább tapintás, könnyű vághatóság, kisebb porképződés (mindössze 10 százaléka a hagyományosnak).

 

A tetőtéri födémek rétegrendje így az alábbiak szerint alakult

Családi ház energiahatákony tetőfelújítása

3-3. Emeleti zárófödém:
kiszellőztetett padlástér / 15 cm Classic 035 (főtartók között) / 8 cm Classic 035 (főtartók alatt) / párazáró fólia (például Delta-Reflex) / gipszkarton rendszerburkolat, festve, tűzgátló lapokból.

4-4. Beépített ferdetető:
cserépfedés / minimum 5 cm kiszellőztetett légréteg / légáteresztő vízzáró alátétfólia (minimum 110 g/m2, például Delta-Fox) / 15 cm Classic 035 (főtartók között) / 8 cm Classic 035 (főtartók alatt) / párazáró fólia (például Delta-Reflex) / gipszkarton rendszerburkolat, festve, tűzgátló lapokból.

 

A magastetőket leggyakrabban a szarufák (teherhordó szerkezet) közé helyezett ásványgyapottal hőszigetelik. Ilyenkor a táblák szélességét a szarufaköznél 2-3 cm-rel nagyobbra kell vágni, hogy jól befeszüljenek, ezzel megtartsák magukat, egyben megakadályozzák a hőhidak kialakulásához vezető hézagok keletkezését. Az igénytől és helytől függően tekercses vagy táblás kivitelű anyag is választható. Mivel a szarufák hővezetési tényezője lényegesen nagyobb, mint a hőszigetelő anyagoké, célszerű a belső síkjuk alatt, irányukra merőleges vázszerkezetet rögzíteni, amire újabb szigetelőréteg helyezhető el. Ezzel a megoldással a szarufák által okozott hőhidak hatása is jelentősen csökken. Az így kapott U=0,149 W/m2K érték mellett minden igényt kielégítő, komfortos tetőtéri lakóterület alakul ki.

Az építtető természetesen regisztrált a Knauf Insulation Kft. által kiírt:
„Keressük a hónap hőszigetelési megoldását” pályázatára, a magastető hőszigetelés kategóriában.)

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog