2013. október 14.

Élelmiszeripari padlók, betonpadozatok, padlóburkolatok, járólapok, rácsok, lépcsők

Élelmiszeripari padlók, betonpadozatok, padlóburkolatok, járólapok, rácsok, lépcsők

Az élelmiszeripari burkolatokra vonatkozó szabványok egyre komplexebbek, az előírások betartatására egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Fontos tehát a tervezés is, hiszen mind az új építéseknél, mind a felújításoknál, átépítéseknél iránymutató és konzekvens kiírásokat kell alkalmazni. 

Szerencsére már múlóban van az ad hoc ötletekkel megoldott kivitelezések időszaka, a szabványok mindenhol, mindenkire vonatkoznak.

A higiénia az elsődleges szempont, de ezen felül a vegyi vagy mechanikai igénybevétel sem elhanyagolható. Az üzemi konyhák esetében a tisztítószerek és általában a forró víz okozzák a legfőbb igénybevételt. Az eleve ipari burkolatnak minősülő élelmiszeripari padlók, padlóburkolatok, speciális burkolólapokat, vagy bevonatokat és természetesen ezekhez megfelelő segédanyagokat igényelnek. A Botament ilyen és ezekhez hasonló kivitelezésekhez kínál különböző alternatívákat.

Élelmiszeripari padlók, betonpadozatok, padlóburkolatok, járólapok, rácsok, lépcsők

Megfelelő hordozófelületre is szükség van, amihez a különböző kiegyenlítő anyagok kínálnak megoldást. Ma már a gyorskötő cement bázisú kiegyenlítőkkel percekben mérhető a nem megfelelő felületek, élek kiegyenlítése és javítása, ami a helyes rétegrendhez elengedhetetlen.

Az intenzíven terhelt padló- és falfelületeket úgynevezett „karbantartást igénylő" burkolatként kell tervezni és kivitelezni. Ilyen esetben a DIN 28052-5 „Kombinált burkolatok" német szabvány iránymutatásait szokták előirányozni.

Rendkívül fontos a megfelelő és időtálló szerkezeti csomópontok kialakítása. Különösen a lefolyók, a helytelenül beépített vízszigetelések lehetnek a gyenge láncszemek. Ezen kívül természetesen a dilatáció kérdése is sarkalatos pont; a Profilitec speciálisan ilyen területekre fejlesztett termékei biztos megoldást adnak. Mivel különböző a burkolatok és az alapfelületek hőtágulási együtthatója (pl. a kőporcelán lapokhoz képest a betonnak kb. a kétszerese), ezért minden burkolatba dilatációs és csatlakozó fugákat kell beépíteni. A fugaszélességet úgy kell megtervezni, hogy a kialakított dilatációs fugahézag a szélességnek minimum 20%-áig képes legyen az alakváltozásra. Kültérben a fugahézag mélysége és szélessége is min. 10 mm legyen.

Az élelmiszeripari burkolatokat érintő fontosabb területek, a teljesség igénye nélkül.

 

Üzemi konyhák, vegyszer- és saválló ipari burkolatok

Éttermek konyhái, ipari konyhák, kifőzdék, hús- és hentesüzletek, vágóhidak, bor- és pezsgőkészítő üzemek, palackozók, pincék.

Javasolt termékeink:

1. E 120 két komponensű epoxigyanta alapozó, kvarc homok beszórással

2. RA 170 két komponensű epoxigyanta szigetelés

3. EK/EF 500 szintén két komponensű ragasztó és fugázó habarcs

4. Egyéb alternatívák fugázásra:
a, CF 200 vegyszerálló fugázó két komponensű
b, SF 100 saválló fugázó két komponensű

Az ipari burkolatok családjához tartozik a vezetőképes burkolatok kivitelezése is. Ilyen esetekben a következő termékeket javasoljuk:

1. TK 150 vezetőképes vegyszerálló két komponensű ragasztó

2. SF 100 vezetőképes vegyszer- és saválló két komponensű fugázó

3. Vörösréz szalag

A csatlakozási pontok kialakításához elengedhetetlen a már említett dilatációs profilokon túl az elasztikus tömítő anyagok használata. A Boton SF 400 időjárás- és öregedésálló, kétkomponensű fugatömítő, magas vegyi terhelhetőségének köszönhetően ideális saválló ipari burkolatok rugalmas dilatációs csatlakozó csomópontjainak kialakításához. A termék nedvszívó és nem nedvszívó alapfelületekhez is megbízhatóan tapad. Az optimális éltapadás eléréséhez javasolt Boton P 400 alapozót használni. Megkötött állapotban jól ellenáll olajnak, sokfajta savnak és lúgnak, UV sugárzásnak, ipari gázoknak, számos szerves oldószernek.

 

Hűtőházak

Az élelmiszeriparhoz tartozik szorosan a hűtőházak területe is. A Boton SF 300 kerámia, üveg, zománcozott felület, kemény PVC, poliészter és további, összeépíthető kapcsolódó szerkezet, mozgási hézag és csatlakozó csomópont kitöltésére alkalmas rugalmas tömítőanyag. Jól ellenáll hígított nátron és kálilúgnak éppúgy, mint az ásványi savaknak. -60C-tól +120 C-ig hőálló. P 600 alapozó használata minden esetben javasolt.

Számos más példát is említhetnénk, de a leglényegesebbeket kiemelve, talán bátran állítható, hogy a Botament termékei az élelmiszeripari padlók, burkolatok, összefolyó rácsok kivitelezéséhez különböző, sokrétű és sokszor egyedülálló megoldást kínál. 

Élelmiszeripari padlók, betonpadozatok, padlóburkolatok, járólapok, rácsok, lépcsők


hírlevél-feliratkozás

épjog