2015. augusztus 05.

Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal

Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal

Mi a közös a 828 méter magas arab emírségekbeli Dubajban található Burdzs Kalifa felhőkarcoló és a Békéscsabán újjáépült Orosházi úti, mintegy 120 méter hosszú, négy forgalmi sávot tartalmazó felüljáró között? Mindkettőhöz az igazán rugalmasan alkalmazható Meva zsaluelemeit használták.

Akár a gyorsaság, akár a rugalmas alkalmazhatóság, akár a költségek kerülnek egy-egy mega beruházásnál a döntés fókuszába, a műanyag zsalutáblák számtalan előnyt kínálnak a fahéjak alkalmazásával szemben. Az általánosan elterjedt rétegelt falemezekkel szemben a műanyag zsaluhéj minősége változatlan marad többszöri felhasználás után is, felülete nem kopik el, ezzel biztosítható a beton állandó felületi minősége. A nyom nélküli táblaillesztéssel garantálják a látványbeton minőséget nagy magasságú falak és gyors betonozások esetén is. A műanyag zsaluhéjak kiválóan szegelhetők, fúrhatók, hajlíthatók és fűrészelhetők. A betonozás után a műanyag zsaluhéj könnyedén kizsaluzható és funkciója elvesztése nélkül újrahasznosítható, emiatt alkalmazása nemcsak környezetterhelési, de anyagi szempontból is nagyon kedvező. Kiemelkedően fontos előnye az is, hogy sokkal kevesebb formaleválasztó anyagra (zsaluolaj) van szükség a kivitelezés során.

Nézzünk minderre két merőben különböző példát a világ két tájáról!

 

A világ legmagasabb épülete a műanyag rugalmasságával

Az egyesült arab emírségekbeli Dubajban található Burdzs Kalifa felhőkarcoló 828 méteres magasságával és 160 emeletével kiérdemelte a világ legmagasabb épülete címet. Y alaprajzú kialakítását egy sivatagi virág inspirálta.

Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal

A felfelé keskenyedő épület 224.808 m² összfödém felületének zsaluzásához a kivitelezők a MevaDec rendszert találták a legpraktikusabbnak. A MevaDec egy rendszeren belül három födémzsaluzási módszer megvalósítását is lehetővé teszi, egyik esetben sem igényel daruzást, raszterfüggetlen és az elemek egymással jól kombinálhatók. Az itt is megjelenő egyedi térgeometriai forma kialakítása pedig a Meva környezetbarát, rugalmas, 100 %-ban műanyag zsaluhéjának köszönhető.

Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal

 

Egyszerűen – átlag feletti betonozási magassággal, kivitelezési idővel

A Békéscsabán újjáépült Orosházi úti, mintegy 120 méter hosszú, négy forgalmi sávnak teret adó felüljáró pilonjainak kivitelezése rekordidő, 50 nap alatt történt. A 15 vasúti vágányt átívelő pályalemez felfüggesztése ferde kábelekkel történt a 40 méter magas monolit vasbeton szerkezetű pilonokba. Az építéstechnológia megkövetelte a 7,5 méter magas betonozási ütemeket, ehhez igazodva készültek a 97 kN/m2 nagyteherbírású Meva Mammut falzsaluból tervezett keresztmetszeti kiosztási rajzok.

Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal

A Mammut 350 az a zsalurendszer, amely az első ipari zsalu továbbfejlesztéseként 2003 óta vitathatatlanul a legnagyobb friss betonnyomás felvételére képes, és ez nemcsak teljes felületére, hanem a rendszer minden elemére igaz. A nagy magasságú falzsaluzat és a szélkitettség mellett a KLK230 kúszóállvány teherbírására volt szükség. A Meva KLK 230-as kúszókonzolja jól bevált és bizonyított kúszórendszer, amely 2,30 m mélységű munkafelülettel bír, így biztosítva a biztonságos kivitelezést.

Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal

 

Inspiráló gondolatok látványbetonon

A 828 méter magas Burdzs Kalifa felhőkarcoló vagy a 40 méter magas monolit vasbeton szerkezetű békécsabai pilonok egyedi térgeometriáját a szakértők a Meva innovatív, műanyag zsaluhéjával keltették életre. A látványbeton felületek egyedi formavilágának kialakításán túl ezzel a kivételesen rugalmas zsaluhéjjal ma már szinte bármilyen minta életre kelthető a végtelennek tűnő betonon.

Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal

A Meva egyedi megoldást kínál, ha a látványbeton elemeket alkalmazó építmények mintával történő emlékezetessé tételéhez. Az eligazítást segítő piktogramoktól a művészeti ábrákig – a műanyag zsaluhéjjal szinte bármilyen minta életre kelthető, maximálisan teret engedve ezzel az építészeti fantáziának. Mindemellett az építményt használók, az épületet lakók segítő, hasznos, esetleg fontos üzenethez juthatnak, vagy egyszerűen csak gyönyörködhetnek benne. A műanyag zsaluhéj a betonnak nagyszerű formaadó anyaga, térformáló eszköze lehet, amivel élvezetes az alkotó, és egyszerű a megvalósító munka.

Elképesztő méretek műanyag zsaluhéjjal

www.meva.hu

info@meva.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo