2012. október 01.

Elkészült a Vízhordó-lépcsõ korszerû és korhû felújítása

Elkészült a Vízhordó-lépcsõ korszerû és korhû felújítása

Hatvan évig csak kisebb felújítási munkálatokat, javításokat végeztek a Budai Váron, tavaly azonban megkezdõdött a teljes falszakasz felmérése, és az elsõ komoly rekonstrukciós munka. Elsõ lépésként a Várkert Bazár fölötti déli kortinafal és a Vízhordó-lépcsõ, valamint a Savoyai-terasz melletti falszakasz helyreállítását végezték el.

Az elmúlt közel hatvan évben nem történt jelentõs mértékû felújítás az 1987 óta az Unesco Világörökség részét képezõ Budai Váron és azt a Duna-parttal és a Várkert Bazárral összekötõ Vízhordó-lépcsõn, illetve a kortinafalon. A vár közvetlen szomszédságában lévõ épületegyüttesek állapota folyamatosan romlott (életveszélyes állapota miatt például az Ybl Miklós által tervezett Várkert Bazár az 1980-as évek óta le van zárva). Az átfogó felújítási munkálatok elsõ jelentõs lépéseként a Vízhordó-lépcsõ és a kortinafal rekonstrukciója kezdõdhettek el tavaly, és a munkálatok 2012 szeptemberében be is fejezõdtek.

 

Elkészült a Vízhordó-lépcsõ korszerû és korhû felújítása

 

Hogyan zajlott a kortinafal és a Vízhordó-lépcsõ felújítása?

A komplex felújítás elsõ fázisaként a Vízhordó-lépcsõ korábbi hiányos kõkorlátját építették teljesen újjá, a kortinafalhoz újrafaragták a sérült lépcsõ- és szegélykõelemeket, vízköpõket építettek be, melyek hosszú távon gondoskodnak az állékonyság megõrzésérõl. A kõfalazatoknál teljes egészében újrafugázták a kövek közti részeket, amivel a falazat egységes megjelenést kapott. Mindez azért volt fontos, mivel a korábbi években a falazaton csak kisebb, nem megfelelõ javításokat végeztek, nem oda illõ anyagokat alkalmaztak, s így a fal állaga hosszú távon veszélyeztetettnek látszott.

A kõfalazat felújításához és újrafugázásához a Weber biztosította az anyagokat; a feladat nehéz volt, mivel három különbözõ korból származó falazat áll a vár ezen részén. A vízlépcsõ maga középkori fal, amely mellett a barokk és az újkorból származó falak is találhatók, így felmerült a kérdés, hogy a Weber tud-e mindhárom felületre megfelelõ anyagot kínálni. Olyan termékre volt szükség, mely a falak komplex felújítására, azaz mind az újrafugázásukhoz, mind a kisebb javításokhoz is megfelelõ, a nem elhanyagolandó esztétikai szempontok mellett. A Weber által javasolt habarcs – a Weber.tec brick dísztégla-falazó és -fugázó – és technika alkalmazása az elvárásoknak megfelelõnek bizonyult.

 

Elkészült a Vízhordó-lépcsõ korszerû és korhû felújítása

 

Nem csak statikailag, hanem esztétikailag is jó megoldás született

A kivitelezõk a Weber munkatársaival együtt többször konzultálak a rekonstrukcióban résztvevõ restaurátorokkal, mûvészettörténészekkel, aminek eredményeképpen egyedi színû habarcsot dolgoztak ki. A kidolgozott habarccsal mintafelület készült, aminek a mûemlékes és egyéb szakemberek általi egyöntetû elfogadása után elkezdõdött a kivitelezés. A munka során a régebbi javításokból származó „mischungos” fugákat eltávolították, a kisebb kitöréseket kifalazták. A felület megtisztítása után a teljes felület újrafugázása következett. A kivitelezés során a Weber folyamatosan nyomon követte a munkálatokat, és szaktanácsadással segítette, hogy a kivitelezés az elvárásoknak megfelelõen a legjobb minõségben fejezõdjön be.

A felújítás eredményeként így olyan megoldás születhetett, amely nemcsak statikailag, hanem esztétikailag is hosszú távra szól, és méltón illeszkedik környezetébe, elsõ jelentõs lépésként a Budai Vár egységes képének helyreállításában.

A munkálatok nem állnak meg, a következõ ütemben a két kortinafal közötti középkerti támfal, a Halászó fiú szobra elõtti szakasz, valamint a Savoyai-terasz másik oldalán lévõ falrész újulhat meg. A hosszú távú tervek alapján a vár ezen területén egy sikló, illetve egy mozgólépcsõ is készülhet.

Nézze meg a látványterveket itt!

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Ă©pjog