Peri03

2018. július 10.

Emelkednek a lakáshitelek kamatai – mi lesz ennek a hatása?

Emelkednek a lakáshitelek kamatai – mi lesz ennek a hatása?

Egyre népszerűbbek az utóbbi időben a lakáshitelek és a személyi kölcsönök is. A pénzintézetek egymás akciói alá ígérnek, és különböző kedvezményekkel csábítják magukhoz az ügyfeleket. Egyes helyeken a számlanyitási díjat, máshol az értékbecslői költségeket vállalja magára a pénzintézet. A kedvező piaci helyzet, a sok pályázat és a családtámogatások pedig még tovább növelték a hitelfelvevő és az ingatlanvásárlási kedvet a lakosság körében. A rendkívül kedvező alapkamat pedig minimalizálta a hitelek törlesztőrészleteit is.

 

A hitelhez folyamodók még élesen emlékeznek azokra az időkre, amikor néhány évvel ezelőtt a svájci frank alapú hitelek havi törlesztője az egekig szökött, és sokan buktak bele az adósságcsapdába. Bár a bankok sok ügyfelet sikeresen mentettek meg a bedőlt hitelük kedvezőbb hitellel való kiváltásával, úgy, hogy számukra kedvezőbb adósságrendező hiteleket kínáltak fel, melyek törlesztőrészleteit már tudták fizetni a károsultak. Az országos hitelcsapdából aztán mindenki tanult, így ma már sokkal óvatosabbak a hitelfelvevők és a bankok is. Ma már szinte csak forint alapú hitelt lehet felvenni, amelyek havi törlesztőrészlete különböző futamidőre fixálva is van. Egyes esetekben akár a teljes futamidőre is rögzíthető a törlesztőrészlet.

 

A fix törlesztőrészlettel rendelkező hitelfelvevőket is érinti a lakáshitelkamatok változása

Az elmúlt hetekben ez az utópisztikus képszerű állapot megbomlani látszik, ugyanis megnőttek a bankok által kínált lakáshitelek kamatai. Erre a drasztikus lépésre, a pénzpiaci kamatok emelkedése miatt kényszerültek erre a hitelintézetek. Azt már korábban is megtapasztalhattuk ez év elejétől kezdve, hogy a változó kamatozású hitelek átlagkamata egyre magasabb, azonban sok hitelfelvevőt váratlanul érintett a fordulat, amikor a legtöbb bank a fix konstrukciók esetében is kénytelen lett megemelni a törlesztőrészleteket. 

Még korábban a devizahitelek forintosítása a kamatok csökkenését és a stabilitást eredményezte, az utóbbi időben már az euróval szembeni forint gyengülés egy minimális törlesztőrészlet emelkedéshez vezetett. Noha, a bankok és a szakemberek arra biztattak mindenkit, hogy a változó kamatozású konstrukciókkal szemben, inkább a fix kamatozású hiteleket válasszák a hitel felvevők, úgy látszik, ebben az esetben még ők sem mentesülnek a törlesztőrészletek emelkedésétől. A változó kamatozású hitelkonstrukciókat a bankok kamatperiódusonként igazítják a referenciakamathoz, ezért júliusban a három és a hat hónapos fix törlesztőrészletek is átárazásra kerültek. Szerencsére – egyelőre – ez az emelés nem jelentős, csupán néhány száz forintra teendő a legtöbb esetben.

 

Vége az ideális állapotnak? A bankok is bepánikoltak?

Bár még nincs pánik hangulat a piacon, azért érdemes óvatosan kezelni a problémát. A törlesztőrészletek kb 500 forintot változtak egy 5 évig fennálló, 5 millió forintos tartozás esetében, ebből adódóan csupán néhány száz vagy ezer forintos havi törlesztőrészlet változásról beszélhetünk, Azonban nem nyugodhatunk meg, hiszen a következő hónapokban további emelkedésre lehet számítani, amelynek a végén még csak megbecsülni sem tudják a szakértők. Bár ma már számos lakáshitel kalkulátor elérhető a piacon, azonban a jövőbeni nagy változásokat ezek nem jelzik előre.

AZ OTP-nél június közepétől 30 bázisponttal növekedtek a változó kamatozású lakáshitelek. Ez alól egyedül a Fix20 nevű konstrukciójuk kivétel. Az Obebankál a lejáratig fix kamatos hitelek, öt év futamidőnél 0,58, még tíz évnél már 0,62 százalékponttal nőttek az elmúlt hónapokban. A Sberbank az emelés június 11-től ígérte, további részleteket később fognak közölni. A Takarék Kereskedelmi Banknál a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) teljes hiteldíjmutatója 4,43 százalékról 4,86 százalékra, a tízesé 5,4-ről 6,09 százalékra növekedett. Természetesen nőttek a kamatok a CIB, az MKB, a Budapest Bank és az Erste Bank fiókokban is.

(X)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog