2021. oktber 21.

Energiahatékonyság ásványgyapottal

Energiahatékonyság ásványgyapottal

Az energiateljesítményt mutató dokumentum az épület kihasznált tereinek éves energiaigényén alapuló kalkulációval világosan meghatározza az energiaosztály szerinti besorolást. Minden eladó vagy kiadó épülethez kötelezõ energiatanúsítványt készíteni. Egyrészrõl az adatok érezhetõ különbséget generálnak az alacsonyabb és magasabb minõségû ingatlanok megállapított bérlési költségében, eladási árában. Másrészrõl pedig a bérlõ/vásárló hiteles képet kapva ítélheti meg, hogy a rendelkezésére álló költségkerethez viszonyítva mi éri meg jobban: egy drágább és energiahatékonyabb ingatlan, vagy pedig egy olcsóbb, ám felújításra szoruló.

Feltétlenül javasolt az összes régi épület energiaigényének felmérése abban az esetben is, ha épp nem eladó vagy bérbe adandó, mert a kapott eredmények nemcsak arra használhatók, hogy lássuk az épület energiahatékonyságát és CO2-kibocsátását, hanem segítenek abban is, hogy megtaláljuk az energiafogyasztás csökkentésének módjait. Az energiatanúsítvány ajánlásai alapján az épület tulajdonosa képet kap az adott épület várható üzemeltetési költségeirõl, valamint fel tud állítani egy listát a szóba jöhetõ javító intézkedésekrõl, melyeket a rendelkezésre álló egyéni keretekbõl finanszírozni tudna. Fontossági sorrendben nagyjából így listázhatók az energiahatékonyság javítása érdekében megtenni szükséges lépések: padlásfödém vagy magastetõ hõszigetelése, ablakok és ajtók cseréje, homlokzati szigetelés, fûtési rendszer cseréje és a többi.

Energiahatékonyság ásványgyapottal

Már régen nem a fûtési és hûtési energiafogyasztási költségek csökkentése csak a cél – a klímaváltozás okozta káros természeti hatások gyakoribbá válását megtapasztalva egyre több beruházó döntésében kap kiemelt szerepet az a tényezõ, hogy az épületbe szigetelésként beépített termék megfelelõen környezet- és egészségbarát-e.

21. századi megoldásként kínálja magát az építõipari piacon a zöldesbarna Ursa Terra BiOnic szigetelõanyag-család – a nem éghetõ Ursa Terra termékek magukban hordozzák az ásványgyapotok minden elõnyét. Messzemenõen kielégítik nemcsak a modern kornak megfelelõ építõipari és szigetelési igényeket, hanem energetikai és akusztikai szempontból is kiemelkedõ teljesítményt nyújtanak teljes életciklusuk során. A kiváló minõségû ásványgyapot táblák ráadásul teljes mértékben újrahasznosítási szempontokon nyugvó technológiával készülnek.

A szigetelõanyagoknál a hõvezetési tényezõ és a szigetelési vastagság a legfontosabb tényezõk. A hazai építõipari szabályozások kötelezõen elõírják a felújításoknál és hozzáépítéseknél vagy új építéseknél a hûlõ épületszerkezetek hõátbocsátási képességét (maximum U=0,17 W/m2K). A szerkezet optimális hõszigetelõ képességének eléréséhez a hõvezetési tényezõ ismeretében meghatározott szigetelési vastagság tetõbe minimum 25 cm, homlokzatra minimum 15 cm. Mára már a beruházók is megértik, hogy ezek az õ érdekükben hozott szabályok, amelyek elutasítják a „minimál megoldásokat”, dinamikusan a korszerû és energiahatékony irány felé terelgetve a háztulajdonosokat, egyre erõsebb kézzel.

A könnyen kezelhetõ Terra szigetelések vitathatatlanul javítják az életminõséget: gondoljunk akár a jó közérzetet biztosító kiváló hõszigetelési szerepre, akár a tökéletes hangszigetelés adta nyugalomra. Az alapvetõ energiatakarékosságon felül garantálnak egyfajta környezettudatos választást is, mivel rendelkeznek a Blue Angel környezetvédelmi minõsítéssel. Mindezek felett az Ursa Terra BiOnic ásványgyapotok beépítése szavatolja a velük szigetelt lakóterekben a jó minõségû beltéri levegõt, így az épületek szigetelésére fordított pénz, mintegy grátiszként, a benne tartózkodók egészségében is megtérül.

Energiahatékonyság ásványgyapottal

Varga Tamás alkalmazástechnológus

(x)

hrlevl-feliratkozs

épjog