2014. december 04.

Esztétikus hangelnyelő felületek uszodákba

Esztétikus hangelnyelő felületek uszodákba

Hamarosan átadják a vizek városának új sportlétesítményét: a Győr Városi Fedett Sportuszodát. A Győri Önkormányzat beruházásában épített sportkomplexum a korszerű műszaki megoldások egész sorát vonultatja fel az épületben. A belső terek megfelelő akusztikájáról Heraklith C finomszálas fagyapot lapok gondoskodnak.

Tömegek befogadására alkalmas, sík felületekkel határolt terek (például uszodák, tornacsarnokok, koncerttermek, színházak, stúdiók) problémája, hogy e felületekről szinte veszteség nélkül visszaverődnek és felerősödnek a keletkező zajok, ami a bent tartózkodókban kellemetlen diszkomfort érzést válthat ki. Ezekben a helyiségekben a keletkező zajt célszerű elnyeletni, illetve szabályozni a hangvisszaverődést annak érdekében, hogy az építmény jól elláthassa azt a funkcióját, amire tervezték.

Esztétikus hangelnyelő felületek uszodákba
Kivitelező: Fodor Építőipari és Szolgáltató Kft.

 

A feszített víztükörrel rendelkező uszodaterek esetében – mint a győri is – különösen fontos a megfelelő teremakusztika biztosítása, hiszen a vízfelület önmagában nagy hangvisszaverő felületként működik, amelynek hatását feltétlenül kompenzálni kell. Ezt a feladatot a tervező gyárilag festett Heraklith C finomszálas fagyapot lapokkal oldotta meg.

Esztétikus hangelnyelő felületek uszodákba

A Knauf Insulation Kft. által Zalaegerszegen gyártott fagyapot lap a fa és a cement egyedülálló kompozitja, amely szálas struktúrájával, porózus szerkezetével, élképzési lehetőségeivel és festhetőségével kiválóan alkalmas esztétikus hangelnyelő felületek kialakítására. A fagyapot termékek alkalmazása alapanyaguk révén olyan területeken is biztonságos, amelyekre az extrém körülmények miatt más anyagokat szinte lehetetlen találni. Az uszodai környezetre jellemző nagy relatív nedvességtartalom nem károsítja a faanyagot, ami ezen felül képes a nedvesség felvételére és leadására is, így részt vesz a környezet klimatikus viszonyainak szabályozásában.

A győri uszoda tereiben kétféle műszaki megoldással építették be a Heraklith C finomszálas lapokat:

  • Heraklith C finomszálas lap cseresznyeszínű lazúrral felületkezelve, 35×500×2000 mm táblaméretben, 45 fokos élképzéssel, dupla horganyzású CD fém tartószerkezetre, speciális rozsdamentes csavaros rögzítéssel, a trapézlemezfedésre nóniusz függesztéssel rögzítve;
  • Heraklith C finomszálas lap sárga színre (RAL 1002) festve, 25×595×1995 mm táblaméretben, T-24 függesztett álmennyezeti tartószerkezetben elhelyezve.

Esztétikus hangelnyelő felületek uszodákba

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo