Építészkongresszus

2023. november 28.

Fenntarthatóság az építőiparban

Fenntarthatóság az építőiparban

Megkerülhetetlen kérdés, hogyan lehet zöldebb az építőipar és az épületüzemeltetés. A fenntarthatóság már az épületek tervezési fázisában is kiemelkedően fontos, de a gyártási folyamatokban is lényeges. A Terrán elkötelezett a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése mellett, ami nem csak a napelemes tetőrendszerben mutatkozik meg.

Globális szinten a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékáért az építőipar és az épületüzemeltetés felelős, ezért ma már nem kerülhető meg a kérdés, hogyan lehetnek zöldebbek az épületeink.

 

Már a tervezéskor gondolnunk kell a bolygónkra

Bár fontos az épületek hatékony szigetelése, a környezetbarát világítás vagy a természetes hűtési módok, már a tervezésnél figyelembe kell venni azt is, mi a legjobb a bolygónak. A fenntartható építészet ökológiai értelemben azt jelenti, hogy védjük a természeti erőforrásokat, amennyire csak lehetséges, csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, valamint helyben előállított, környezetbarát építőanyagokat használunk fel.

Egy épület környezetre gyakorolt hatását az építés módja és a felhasznált építőanyagok mellett természetesen a használat is befolyásolja. Itt válik fontossá a megfelelő homlokzati és tető-hőszigetelés, a nyílászárók megválasztása, a korszerű fűtési rendszer, valamint a megújuló energia felhasználása. Mindez alapos, jól átgondolt tervezést igényel, ahol minden apró részlet tökéletes összhangban van egymással. Ráadásul a fenntartható építészet nem csak a környezet számára hasznos – megtérülő befektetés is, hiszen az ilyen épületek fenntartási, üzemeltetési költsége alacsonyabb, valamint piaci értéke magasabb.

Fenntarthatóság az építőiparban

 

A Terrán egyre zöldebb

A Terrán határozott lépést tett a környezettudatosság útján, amikor napelemes innovációba kezdett. A Generon napelemes tetőrendszerrel a napenergia hasznosítható egyedi megoldással. Minden cserép egy-egy szolárpanelként működik, kialakításának köszönhetően pedig tökéletesen belesimul a tető síkjába. A Generon nem melegszik túl akkor sem, ha kánikula van, valamint rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Még felhős időben is akár 50-90 százalékos kihasználtsággal képes működni.

A több mint százéves cégcsoport elköteleződése a fenntarthatóság, valamint a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése, ami nem csupán a Generon napelemes tetőrendszerben mutatkozik meg. Az egyre környezetbarátabb gyártási folyamatok és működés jegyében a vállalat bólyi telephelyén napelempark biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását. Pécsett és Kunszentmiklóson pedig jelenleg a megvalósítás utolsó fázisába ért a megújuló energiaforrás kiépítése, ezzel is bizonyítva a Terrán elhivatottságát a zöld gondolkodás és bolygónk védelme mellett.

Olvassa be a QR-kódot, és tudjon meg többet a Terrán Generonról!

Fenntarthatóság az építőiparban

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog