Építészkongresszus

2012. május 02.

Gyorsan ellenőrizhető a síkpontosság a felületlézeres műszerrel

Gyorsan ellenőrizhető a síkpontosság a felületlézeres műszerrel

A Bosch GSL 2 Professional felületlézer egyszerűen, gyorsan és hatékonyan ellenőrzi, méri az aljzat és a burkolat síkpontosságát; megszakítás nélkül, azaz folyamatosan térképezi fel annak teljes felületét. Így könnyen ellenőrizhetjük és gyorsabban, pontosabban kalkulálhatjuk az aljzatkiegyenlítés anyagigényét is.

Mint a műszert bemutató sajtótájékoztatón kiderült, a működése elv a következő: a műszer két ferde lézersíkot bocsát ki, melyek metszésvonala egy egyenest jelöl ki. Ha ezt az egyenest pontosan a mérni kívánt vízszintes felületre (illetve annak egy referenciapontjára) igazítjuk, akkor ezen a felületen mindaddig egyetlen lézervonalat látunk (a két ferde sík metszésvonalát), amíg a vizsgált felület valóban sík. Ahol a felületen kiemelkedések, besüllyedések vannak, ott a két lézervonal értelemszerűen kettéválik – és a távolság mértéke arányos a síktól való eltérés mértékével.

Gyorsan ellenőrizhető a síkpontosság a felületlézeres műszerrel

A Bosch sajtóanyaga felhívja a figyelmet: az aljzatkészítők, a padlóburkoló és parkettázó szakemberek egészen mostanáig tradicionális eszközökkel mérték a felület simaságát. Ilyenek például a vízmérték, a rotációs vagy vonallézer, esetleg az optikai szintező. Ugyanakkor még az utóbb felsorolt műszerek sem képesek feltérképezni a helyiség teljes padlófelületét. A GSL 2 Professional ugyanakkor – a 360 fokban körbeforduló lézerfejének köszönhetően – képes erre.

Gyorsan ellenőrizhető a síkpontosság a felületlézeres műszerrel

A GSL 2 Professionallal könnyű dolgozni. Először meg kell határozni azt a referenciapontot, amelyhez a felület többi pontját viszonyítjuk. A készülék a bekapcsolást követően négy másodpercen belül kalibrálja magát, és azonnal dolgozni kezd. Használójának csak annyit kell tennie, hogy figyeli a lézervonalakat, és megjelöli a felületen azt a pontot, ahol a vonalak elválnak egymástól. A készülék távirányítójának segítségével a mérést a szoba bármelyik részéről megismételhetjük. A műszer mellé kis táblát (úgynevezett céltáblát) is készítettek a tervezők egy speciális skálával. A céltáblát azon pontokra kell állítani, amelyeket előzetesen egyenetlenségként a padlón megjelölt, azaz ahol a lézercsíkok elválnak egymástól. A céltáblán első pillantásra látható, hogy az egyenetlenséget mélyedés, vagy kiemelkedés okozza-e, és egyúttal azonnal leolvasható a referencia ponthoz viszonyított eltérés mértéke.

Gyorsan ellenőrizhető a síkpontosság a felületlézeres műszerrel

 

A GSL 2 Professional szintezési pontossága 0,3 milliméter/méter, és a céltábla 20 méteres hatótávolságban használható. A műszer távirányítójának a hatósugara szintén 20 méter. A mérőműszer működtethető 10,8 voltos lítium-ion akkumulátorral, vagy akkumulátor nélkül, 4 db. AA 1,5 voltos ceruzaelemmel. A műszer akkumulátora kompatibilis és használható minden más, ugyanezen feszültségosztályba tartozó Bosch ipari elektromos kéziszerszámmal.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog