2022. jlius 18.

Gyûrt szálstruktúrájú vakolható üveggyapot

Gyûrt szálstruktúrájú vakolható üveggyapot

Nem elég, ha az épületek külsõ fala szépen le van festve – alapvetõ fontosságú, hogy tartós és mûködõ hõszigetelést is kapjon! Hab a tortán, ha mindezt a lehetõ legfenntarthatóbb módon lehet megvalósítani.

Az épületek külsõ fala igazi energianyelõvé tud válni, ha nem fordítunk kellõ figyelmet arra, hogy a környezettel folytatott gigászi küzdelmében megerõsítsük egy hõ- és hangszigetelõ ásványgyapot réteggel, amely nem utolsósorban még tûzálló is. Vakolható homlokzati hõszigetelés alkalmazásával emellett kellemes belsõ lakóklíma hozható létre, hiszen a rétegrendbe beépített üveggyapot fontos szerepet játszik a nyári hõvédelemben.

A különleges, gyûrt szálstruktúrájú Ursa Tectonic termékcsalád elsõ „gyermeke”, az Ursa FP Basic ásványgyapot szigetelõtábla azért „basic”, azaz „alap”, mert enélkül elképzelhetetlen egy mai követelményeknek megfelelõ, valóban energiatakarékos épület. Az Ursa FP Basic vakolható üveggyapot homlokzati hõszigetelés akkor teljesít optimálisan az épületek külsõ falának szigeteléseként, ha a megfelelõ, komplett rétegrenddel installálják.

Gyûrt szálstruktúrájú vakolható üveggyapot

Mivel a légtömörség biztosítása nagyon fontos, ezért a téglából készült teherhordó falszerkezetre elsõként fél centiméter vastag külsõ dörzsvakolat kerül. Bizonyos falazóelemek esetében a légtömörség csak kétoldali – külsõ és belsõ – dörzsvakolat felhordásával érhetõ el.

Erre rögzítendõ az Ursa FP Basic ásványgyapot hõszigetelõ és hangelnyelõ tábla, melynek hátoldalát elõzetesen 0,5 cm-es ragasztóréteggel kell ellátni a szakmában elterjedt és jól bevált „pont-perem módszerrel”.

Gyûrt szálstruktúrájú vakolható üveggyapot

A táblasorokat egymás mellett kötésben eltolva kell felrakni a homlokzatra, a sarkokat pedig „fogazva” kell kialakítani. A vonal menti hõhidak kialakulásának elkerülése érdekében szoros illesztésben elhelyezett 12-16 cm vastag szigetelõtáblákat természetesen nem elég ragasztani, dübeles mechanikai rögzítésükre is szükség van.

A dübelkiosztási tervet sokféle tényezõ határozza meg, köztük az épület homlokzatának pontos méretei, a beépített szerkezeti dilatációk, az épület magassága.

A táblák külsõ felületére tapaszba ágyazott Ursa üvegszövet háló kerül, amely az alapozóréteget és a körülbelül 0,4 cm vastag, tetszés szerint színezett homlokzati vékonyvakolatot fogadja majd.

Természetesen nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a homlokzat védelme akkor teljes, ha a lábazatra is gondolunk. Az épület lábazatát javasolt 50 cm magasságig felvezetve maradéktalanul leszigetelni, mégpedig az XPS Plus elnevezésû, fagyálló, csekély vízfelvételû, nagy mechanikai ellenálló képességû zárt cellás extrudált polisztirol hõszigetelõ táblák alkalmazásával.

Az épületenergetikai követelmények folyamatosan szigorodnak, nemcsak praktikussá, de elengedhetetlenné téve az épületek külsõ falszerkezeteinek megfelelõ hõszigetelését. A nyitott szálszerkezetû, páraáteresztõ Ursa FP Basic táblák engedik átszellõzni a ház homlokzatát, megakadályozva a tökéletesen szigetelõ nyílászárók ritka nyitogatása miatt kialakulni vágyó penész támadását. Nem utolsó szempontként pedig egészségbarát és környezetbarát anyagról van szó, és ez valóban elsõdleges választássá teheti ezt a terméket.

hrlevl-feliratkozs

épjog