2013. április 22.

Hatékony szellőztetés energiapazarlás nélkül

Hatékony szellőztetés energiapazarlás nélkül

Az energiatakarékosság a meglévő és új épületeknél egyaránt az épületszerkezetek hőszigetelésének növelésével, általában a nyílászárók hőátbocsátásának és filtrációjának csökkentésével kezdődik. Ám ha a nyílászárók természetes szellőzését megszűntetjük, a légcseréről más módon kell gondoskodnunk.

Mivel a szigetelt épületekbe nem jut külső levegő, és a pára, illetve egyéb légszennyező anyagok is bennrekednek, rendszeres és alapos szellőztetés nélkül egészségtelenné válik a beltéri légállapot és megindulhat a penészedés is. A hagyományosan alkalmazott ablaknyitásos szellőztetés a gyakorlatban nem kivitelezhető precízen, kényelmetlen és nagy energiaveszteséggel is jár: hiába a jó hőszigetelés, ha a nyitott ablakon távozik a megtakarított energia. A megoldás a kontrollált szellőztetés, amely a Helios hővisszanyerős berendezéseinek alkalmazásával szinte teljesen kiküszöböli a filtráció energiaveszteségét. A kezdeti, egyszerű elszívásos szellőztetőgépek óriási fejlődésen mentek keresztül, a Helios mai készülékei a legkorszerűbb EC villanymotorokkal hajtottak, kereszt-ellenáramú hőcserélővel és akár 90 százalékos termikus hatásfokkal üzemelnek.

Hatékony szellőztetés energiapazarlás nélkül

 

Ablaknyitás kontra központi szellőztetőgép

Ablaknyitásnál a hőmérsékleti és szélviszonyoktól függő légcsere alakul ki, azaz nem mondható meg, valójában mennyit szellőztetünk. Ezzel szemben a gépi szellőztetésnél ez pontosan kontrollálható. A működtetés optimalizálásával további energiamegtakarítás érhető el. A Helios központi szellőztetőgépei több fokozatúak, így – heti programóra segítségével – lehetőség van akár óránként más-más intenzitású szellőztetést adni. A legtakarékosabb üzemeltetési mód, ha pára- és CO2-érzékelők segítségével mindig csak az igényeknek megfelelő intenzitással szellőztet a berendezés.

 

Minimális helyigényű szellőzőrendszer felújításokhoz is

Új építéseknél általában nem okoz gondot a szellőzőrendszer betervezése, de felújításoknál korlátozottak a beépítési lehetőségek. Jó példa erre a panelházak felújítása (például Solanova-projekt), ahol az alacsony belmagasság és a nem túl tágas alapterület már messzemenően gondos és körültekintő műszaki megoldásokat kíván. Nemcsak a csövek, de a központi gép elhelyezése is szó szerint falakba ütközik. Felismerve e problémát a Helios alapterület-foglalás nélküli, lapos kivitelű, álmennyezeti szellőztetőgépeihez kombi osztódobozt konstruált, amely kimondottan ilyen beépítési szituációkhoz kínál megoldást, minimális helyigénnyel.

Hatékony szellőztetés energiapazarlás nélkül

A levegő szétosztása a lakásban általában minden helyiségben a távoli sarkokig is elérő csövezéssel és légszelepekkel történik. A szigorú higiéniai elvárásokat teljesítő Helios FlexPipe Plus Európában egyedüliként tartalmaz 75 mm-es kerek és 51 mm magas ovális csövet, amely oda-vissza átjárható, így homogén rendszert alkot, amely új építésnél vagy nagyobb felújításnál könnyedén elfér bármilyen rétegrendben.

A panelházas környezetben olykor még az álmennyezet kialakítása sem lehetséges. Ilyenkor a Helios speciálisan felújítási feladatokra tervezett, holkerben futó RenoPipe rendszere használható. A Helios megoldásai lehetővé teszik, hogy a szellőztetés funkcióveszteség nélkül létrejöjjön úgy, hogy a lakószobákban nem kell a csöveknek falat vésni. Ez jelentős anyag- és munkaköltségmegtakarítást eredményez – így nemcsak energiatakarékos lesz a felújítás, hanem gazdaságosabban is elvégezhető.

Kovács István

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (1. rész) – A telektömb előírásai

Megismerhető az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezete

Módosultak a gázárkedvezmény igénybevétele során alkalmazandó szabályok

épjog