Peri02

2013. szeptember 30.

Hiánypótló kézikönyv a palafedésekről

Hiánypótló kézikönyv a palafedésekről

A kézikönyv célja, hogy a tetőfedők fel legyenek vértezve elméleti ismeretekkel és a gyakorlati megvalósításokhoz is pontos útmutatást kapjanak. A kiadvány bőséges ábra- és képanyaggal illusztrálva, átfogóan mutatja be a tradicionális, nagy szakmai ismereteket megkövetelő íves fedéseket, és kitér a bonyolultabb ácsszerkezetek csomópontjainak bemutatására is. 

2013 tavaszán az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) saját kiadásban megjelentette a Szálerősítésű cement tetőfedések tervezési és kivitelezési szabályai című kézikönyvet. Az ÉMSZ magastetős szakbizottságának irányításával, az ÉMSZ-tag szakkivitelezők részvételével, az ÉMI Nonprofit Kft., a BME Épületszerkezettani Tanszék tanárai, valamint a gyártó cégek alkalmazástechnikai szakértői bevonásával készült kiadvány régi hiányt pótol a szakkönyvkiadásban. Az azbesztmentes palatermékek tervezéséről és különösen a beépítésükről szóló könyv nem született, noha már a rendszerváltást követően megjelentek ezek a magas szaktudást igénylő tetőfedő anyagok.

Hiánypótló kézikönyv a palafedésekrőlA kézikönyv célja, hogy a tetőfedők fel legyenek vértezve elméleti ismeretekkel és a gyakorlati megvalósításokhoz is pontos útmutatást kapjanak. A könyv ismerteti a '90-es évek végén a szálcementpiacon végbement technikai forradalom vívmányait, az új rögzítéstechnikai eljárásokat. A kiadvány erénye, hogy bőséges ábra- és képanyaggal illusztrálva, átfogóan mutatja be a tradicionális, nagy szakmai ismereteket megkövetelő íves fedéseket, és kitér a bonyolultabb ácsszerkezetek csomópontjainak bemutatására is. Varga Ádám és szerzőtársai felhívják a figyelmet a tervezés és kivitelezés lehetséges hibáira és ezek javítási lehetőségeire is.

A szakkönyv épít az ÉMSZ kiadásában korábban megjelent Alátéthéjazatok tervezési és kivitelezési irányelvei című kiadványra, azonban annak ide vonatkozó fejezetét a közreműködők kibővítették, részletesebben kifejtették.

A könyv alaposságával segítséget nyújt építészeknek, építőmérnököknek, szakértőknek, valamint kivitelező szakembereknek éppúgy, mint oktatóknak, az építésfelügyeletben dolgozóknak és igazságügyi szakértőknek is. (Mivel gyártóktól és márkáktól független szakmai anyag készült, az abban foglaltakat a bírósági döntésekben is figyelembe veszik.) Bízom benne, hogy a szakkönyvet – a szerzők reményeit beváltva – egyfelől az oktatásban, másfelől pedig az építésfelügyelet (műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők) mindennapjaiban is jól használható kézikönyvként fogják alkalmazni.

Dr. Kakasy László

BME Épületszerkezettani Tanszék, egyetemi adjunktus,

az ÉMSZ elnökhelyettese

 

A kiadvány az ÉMSZ-től megvásárolható: http://emsz.weboldal-webaruhaz.com/konyvajanlo 


hírlevél-feliratkozás

épjog