Busscher

2021. január 15.

Hol tart most az okosotthon-piac, és mi várható 2021-ben?

Hol tart most az okosotthon-piac, és mi várható 2021-ben?

Egyre gyakrabban találkozhatunk már a mindennapokban is az okosotthon kifejezéssel. Mint az elmúlt néhány évben többször bebizonyosodott, ez az ágazat nem pusztán egy újabb divathóbort, nem egy átmeneti fellángolás, hanem az építőipar kiterjesztése, következő szintje, vagy ha úgy tetszik, jövője. Egy olyan erősödő szegmens, ami az elkövetkezendő évben mindent behálóz majd.

 

Mivel ennyire hangsúlyossá vált, elérkezett az idő, hogy áttekintsük egy kicsit az okosotthon piac jelenlegi helyzetét, valamint azt, hogy mit várhatunk 2021-ben az ágazaton belül. Ehhez Szarvas Péter – a Chameleon Smarthome alapítója és ügyvezetője – segítségét kértük, aki okosotthon-szakértőként első kézből tudott tájékoztatást adni nekünk a jelenről és a jövőről egyaránt.

 

2020-ban nagymértékben növekedett az érdeklődés az okosotthonok iránt

Szarvas Péter a D-Tag kutatására hivatkozva elmondta, hogy az elmúlt évben nemcsak Magyarországon, hanem a világ legtöbb piacán nagymértékben növekedett az érdeklődés az okosotthonok iránt. Nagy erőfeszítést tettek ezen a téren a kapcsolódó gyártók, akik nemcsak termékpalettájukat szélesítették, de folyamatosan növelték ügyfélkörüket, és állandó akciókkal igyekeztek minél több potenciális ügyfelet elérni annak érdekében, hogy eloszlassák a különféle tévhiteket.

Mint a kutatási anyagból kiderült, az emberek többségét még mindig a biztonság kérdése foglalkoztatja a leginkább az okosotthonok kapcsán – több mint 270 ezer kapcsolódó bejegyzést rögzítettek a közösségi oldalakon világszerte –, így a gyártók arra helyezték a legnagyobb hangsúlyt, hogy a kapcsolódó félreértéseket eloszlassák. Az elemzők olyan közösségi oldalakat vizsgáltak meg, mint a Twitter vagy a Reddit, ezeken a platformokon ugyanis 2020-ban minden eddiginél több okosotthonos téma bukkant fel.

A kutatás során azt tapasztalták, hogy az emberek egyre jobban érdeklődnek a téma kapcsán, különösen a robotika, a fejlett napelemtechnológia és az intelligens üvegpanelek voltak közkedvelt témák, de a Redditen az automatizált megoldások és az okosotthonokkal kapcsolatos legkülönfélébb direkt témák is fontos szerepet kaptak. A biztonság mellett több mint 96 ezer bejegyzés szólt az intelligens hűtés-fűtésről, de rengeteg embert érdekelt az automatizált világítástechnológia is, amihez közel 162 ezer említés tartozott.

 

A járványhelyzet sem akasztotta meg az okosotthon-piacot

Bár rengeteg ágazatot alaposan megrázott, az okosotthonok világát szinte egyáltalán nem érintette a globális járványhelyzet. A kutatási adatok alapján az emberek részéről nemcsak az érdeklődés növekedett, hanem a vásárlási és befektetési szándék is megemelkedett, sőt akadtak olyan piacok a világon, ahol növekedést mutattak az eladások, ami alátámasztja, hogy óriási potenciál van az okosotthonos közegben, ennek pedig természetesen itthon is vannak kézzel fogható nyomai.

Az említett kutatásból kiderült, hogy a legtöbb intelligens eszközöket gyártó vállalat növekedést tudott elérni 2020-ban, ami egyet jelent azzal, hogy nem csökkent a kereslet a kapcsolódó termékek iránt. Több híroldal is címlapon hozta, hogy az okosotthonos eszközök eladásai egész évben erősek maradtak, és ha nem lett volna a világjárvány, akkor még nagyobb növekedést tapasztalhattak volna, így kifejezetten nagy reményekkel kecsegtetnek a 2021-es előrejelzések, ezáltal nemcsak az eszközeladások, de a konkrét kiépített rendszerek terén egyaránt erőteljes emelkedésre van kilátás. Ténylegesen mire számít a piac az előttünk álló hónapokban?

 

A CHIP óriási előrelépés lesz

Szarvas Péter véleménye szerint a Connected Home over IP, vagy röviden CHIP megjelenése és véglegesítése alapjaiban meghatározhatja a 2021-es évet az okosotthonos közegben, aminek jóvoltából korábban soha nem látott változásokra lehet számítani. Az elnevezés hátterében egy közös kommunikációs nyelv áll, aminek a lényege nem más, minthogy az ingatlanokba beépített részegységek képesek legyenek kapcsolatot létesíteni egymással azért, hogy egy nagy egészként, és ne külön-külön működő elemekként tekinthessünk az okosotthonokra.

Ez azért nagyon lényeges, mert Péter szerint az összetett megoldások hozhatják el igazán az ágazat forradalmát, a gyártók többsége már erre készül, növekszik a funkcionalitás, a biztonság, a közös szabvánnyal pedig a kivitelezők dolga is egyszerűsödik. Érdekesség, hogy a Chameleon Smarthome részeként már évek óta ezt az utat képviselik, hiszen saját megoldásuk egy nyitott, bővíthető, ezáltal jövőálló és dinamikus rendszer, mely lehetővé teszi a legkülönfélébb gyártók termékeinek összehangolását és egy nagy egészként való üzemeltetését.

 

A társasházak okosítása nagy szerepet kap az idén

Ha az ember meghallja az okosotthon kifejezést, a legtöbbször hajlamos családi házakra asszociálni, azonban Szarvas Péter tapasztalatai szerint a társasházi viszonylatban is egyre fontosabb szerepet kap az automatizálás, illetve a hozzá kapcsolódó intelligens funkciók. Ma már egyre több új társasház kínál okosotthonos megoldásokat, az egyetlen probléma viszont, hogy a helyzet egyelőre kaotikus, mert gyakran nem fektetnek elég hangsúlyt a kivitelezők sem a minőségre, sem a teljes rendszerek kialakítására.

Ebből pedig a beruházóknak a folyamatos panaszok miatt egyre nagyobb kellemetlenségei lesznek, ami magával hoz egy letisztulási folyamatot. Ettől a ponttól kezdve előtérbe kerülnek a stabil és működőképes rendszerek. Ez a változás már idén bekövetkezhet, a folyamatok ugyanis elkezdődtek, egyre gyakrabban építenek be vezetékes megoldásokat, melyek biztonságosabbak, megbízhatóbbak, kényelmesebbek, kevesebb velük a probléma, mindemellett pedig semmivel sem drágábbak, mint a vezeték nélküli alternatívák.

Mint Szarvas Péter elmondta: óriási potenciált lát abban, hogy 2021-ben végre megszülessen egy tényleges társasházi koncepció az okosotthonos szegmensben. A Chameleon Smarthome-nak már van egy ilyen programja, aminek részeként nemcsak a ház zárt rendszeréhez férhetnek hozzá a felhasználók, hanem a komplett ingatlan közös szisztémájához is.

Lássunk néhány konkrét példát:

  • Az ajtónyitás applikáción keresztül már távolról megvalósulhat, a kapucsengő integrálásával pedig a telefonunk kijelzőjén láthatjuk, hogy ki csengetett be hozzánk.
  • A lakásból kilépve aktiválhatunk egy kilépő módot, mely rögtön odahívja nekünk a liftet, menetközben pedig kinyitja a garázskaput és automatikusan felkapcsolja a villanyokat.
  • Környezeti katasztrófa, esetleg víz-, gáz- vagy tűzkár esetén a társasházi rendszer érzékeli a problémát, áramtalanítja a lakást, elzárja a főcsapokat, amivel jelentős extra károktól kímélhet meg minket.

Ezek a megoldások óriásit lendíthetnének gyakorlati alkalmazás esetén a társasházi okosítások világában.

 

Fontos lesz az integráció

Fontos szerephez jut 2021-ben az általános fejlesztések és új termékek megjelenése mellett az integrálhatóság is az okosotthonok világában. Mit jelent ez? Szarvas Péter szerint a mai intelligens házakkal a legnagyobb probléma az, hogy több rendszerből épülnek fel, melyek egymással nem kommunikálnak, ezért mindegyikhez külön applikáció, esetenként külön irányítópanel tartozik, ami 5-6 berendezés esetén már sok kellemetlenséget, de mindenképpen nehézségeket okozhat az irányítás terén, hogy az átláthatósági problémákat meg se említsük.

Az integráció folyamata ezt alaposan leegyszerűsítheti, ami már be is bizonyosodott a Chameleon okosotthonos rendszerével, mely azt a célt szolgálja, hogy ezeket a részegységeket összefűzze, ami példának okáért nemcsak a fűtés, az árnyékolás és a világítás közti együttműködést egyszerűsíti le, hanem az irányítást is egy kézbe helyezi, egy központi vezérlő, egy applikáció elegendő ahhoz, hogy mindent elérhessünk és kalibrálhassunk. Ezek a komplex rendszerek egyre fontosabbá válnak 2021-ben, hiszen egy igazi okosotthonban egyszerre akár több tucatnyi megoldás is működhet párhuzamosan, melyek vezérlése az automatizálás ellenére is sokkal egyszerűbb egy közös felületről.

(X)

 

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo