autodesk

2021. március 05.

Homlokzatburkolat látványbetonból

Homlokzatburkolat látványbetonból

A beton látványa általában az erőt, a tartósságot, a biztonságot juttatja az eszünkbe – építészetileg pedig a modern életérzés kifejezését, a letisztult, egyszerű geometriák megvalósítható anyagát.

Járulékos előnye a gondozásmentesség, a vandálbiztosság és a változatos alak, felületi struktúra, színvilág. Ezek az előnyök rendszerint alacsonyabb költséggel is kiegészülnek, összehasonlítva a még választható anyagokkal, amelyek azonban nem hordozzák magukban összesítve az említett jó tulajdonságokat.

Homlokzatburkolat látványbetonból

A látványbeton mint megjelenés és mint anyag legtöbbször az épületek homlokzatán fordul elő, a mögöttes szerkezeteket eltakaró és megvédő kéregpanelként. Ennek felszerelése pontos tervezést, gyártást és kivitelezést igényel. Az elvárások többsége nem látható felrögzítést fogalmaz meg, amely a panel felületi méretétől függően vagy az oldalába gyártott/fúrt lukba illeszkedő acélcsap segítségével történik (minimum 3 cm vastagság szükséges) vagy az elem hátuljába belegyártott két darab rögzítő szerelvény által valósul meg (minimum 7 cm vastagság szükséges). Az előbbi esetben 2,0–2,5 m2 felületű panelben kell gondolkodni, míg az utóbbi esetben akár 8–10 m2 felületű panel is szerelhető. Az elemek közötti távolság általában 8-10 mm, amelyet átszellőztetett homlokzat esetén nem szükséges kitölteni, de ha a csapadékvíznek a szerkezetbe való bejutását meg kell akadályozni, akkor tartósan rugalmas és UV álló anyagot kell használni. Mindkét felszerelési móddal szemben alapvető követelmény a háromirányú, fokozatmentes beállíthatóság, mert csak így érhető el, hogy az elem a homlokzati terveken meghatározott helyére kerüljön.

Homlokzatburkolat látványbetonból Homlokzatburkolat látványbetonból

A beemeléskor előfordulhat, hogy a látványbeton elem megsérül. Ennek javítását legjobban általában a gyártó tudja elvégezni, amellyel garantálható a betonpaneltől elvárt esztétikai érték tartóssága.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog