2009. november 16.

GreenBuilding Partner a Népliget Center fejlesztője

GreenBuilding Partner a Népliget Center fejlesztője

A GreenBuilding program azt várja el résztvevőitől, hogy ingatlanfogyasztásuk legalább 25 százalékkal alacsonyabb legyen a vonatkozó rendeletben előírtnál. Budapesten ezt a Népliget Centernek sikerült megvalósítania.

A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. budapesti irodaprojektjével, a Népliget Centerrel nemrégiben elnyerte az Európai Bizottság GreenBuilding Programjának Partneri címét. A fejlesztő az irodaházban bevezetett környezettudatos és energiahatékony technológiáknak köszönhetően részesülhetett az elismerésben – derül ki a cég sajtóközleményéből.

A GreenBuilding az Európai Bizottság 2005 óta létező, nem lakás célú épületek számára kiírt, önkéntes programja, célja az építmények a lehető legnagyobb energiahatékonyságot érjék el, energiafogyasztásuk legalább 25%-kal legyen kevesebb a vonatkozó rendeletben előírtnál.

Ezt a következő megoldásokkal érték el:

 

Optimalizált energiafogyasztás

 

A Népliget Centerben a hűtés-fűtésért felelős fan-coil rendszer magas hűtővízhőfokkal dolgozik a kondenzáció elkerülése céljából. (A kondenzáció, mint tudjuk, akár 30%-os energiaveszteséget is okozhat.) A Quantum hűtőgépek előnye az akár 25%-os üzemeltetésiköltség-megtakarítás, a csekély zaj- és rezgésszint, illetve a magas hatásfok. A 4 csöves fan-coil rendszer elektromos energiafogyasztása bérlőnként mérhető, az irodák hőmérséklete munkaállomásonként változtatható. Ezzel a megoldással az építő arra ösztönzi a bérlőket, hogy optimalizálják az energiafogyasztásukat, és csak akkor használják a hűtőberendezéseket, amikor szükséges. Az irodaházban kiépített légtechnikai rendszerek hatásfoka kiemelkedő és időprogrammal szabályozható.

 

Légtechnika-rendszer hővisszanyerővel

 

A Népliget Center átlagos hővisszanyerési hatékonysága 55 százalék. A házak hőcserélőinek tényleges hatékonysága azonban még ennél is magasabb, hiszen az irodákban használt levegője fűti a garázsszinteket.

 

Elérhető tömegközlekedés

 

A Népliget Center helyének kiválasztásában különös hangsúlyt kapott a tömegközlekedési eszközök elérhetősége. Az irodaház a budai és pesti oldalról is kiválóan megközelíthető, metróval, busszal és villamossal is.

 

Minden munkaállomásnál természetes fény

 

Az épület homlokzata az üvegpalotákkal ellentétben kisebb arányban üvegezett (37%), ezzel is elősegítve az alacsonyabb energiafogyasztást. A Népliget Center ablakai nyithatóak, az irodákba átlagon felüli mennyiségű természetes fény jut be. A tervezésnek köszönhetően azonban az épületek szélessége nem haladja meg a 17 métert, így minden munkaállomás természetes fényhez juthat.

 

Melegvíz-előállítás napkollektorral

 

A Népliget Center tetején napkollektorokat helyeztek el, ezek biztosítják a melegvíz egy részét. A napkollektorok által előállított melegvíz mennyisége – a bérlői szokásokat figyelembe véve – megközelítőleg az éves fogyasztás 55%-át fedezi. A nyári és az átmeneti időszakban teljesen el tudjuk kerülni a melegvíz-tárolók elektromos fűtését.

 

Energiatakarékos izzók, mozgásérzékelők, alkonykapcsoló

 

Az irodai világítótestek többsége energiatakarékos, T5-ös típusú fénycsővel felszerelt lámpatest. A második fázisban épülő irodákban – és ezzel párhuzamosan az első fázisban is – tervezik a bérlői világítási hálózat időprogramba történő integrálását, mellyel a fajlagos energiafogyasztás még tovább csökkenthető. A vizesblokkokban mozgásérzékelők vannak, a lift előtereinek világítása alkonykapcsolóról és időprogramról működik.

 

Zajcsökkentés

 

A zajcsökkentés érdekében a homlokzati üvegek kiválasztásánál a Skanska arra is ügyelt, hogy azok fokozottan hangszigeteltek legyenek, illetve hogy az épület működéséhez szükséges gépészeti berendezések is hangszigeteltek legyenek.

 

Olajszűrő a csatornában

 

A Népliget Center külső gyűjtőaknáiban egy magyar feltaláló (Bárczy Környezetvédelmi Kft.) által szabadalmaztatott olajszűrő akadályozza meg az olaj- és zsírszennyeződések bejutását a főcsatorna hálózatba. A szűrő alkalmazásának fontosságát jelzi, hogy évente Budapesten mintegy 400 tonna olajjal szennyezett esővíz kerül a csatornába, a szennyvíztelepekre és a Dunába, s hogy 1 liter olaj 1 millió liter ivóvizet tehet tönkre.

 

Újrahasznosított szőnyegek, szelektív hulladékgyűjtők

 

Az irodákat olyan szőnyegekkel látják el, amelyek 85%-ban újrahasznosított anyagból készülnek. A Skanska külön konténert helyez el bérlőinek a papírhulladék, illetve a műanyag palackok gyűjtéséhez. A recepció mellett egy szárazelemgyűjtő konténer is helyet kapott.

 

Ingyenesen kölcsönözhető kerékpárok, kerékpártárolók

 

Az irodaház kerékpárutak közvetlen szomszédságában található. Ezt kihasználva, a Népliget Center bérlői számára ingyenesen kölcsönözhető kerékpárokat biztosít, így ösztönözve őket, hogy autó helyett környezetbarát közlekedési eszközt válasszanak, amikor csak módjukban áll. Kerékpártárolókat, mosdóblokkot és öltözőt helyeztek el a mélygarázsban.

 

Pihenési lehetőség

 

A Népliget Center épületei belső kertet fognak közre, ahol a bérlő cégek munkatársai zöld környezetben kapcsolódhatnak ki.

 

(Forrás: Skanska-sajtóanyag)

 

GreenBuilding Partner a Népliget Center fejlesztője

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog