2009. november 16.

GreenBuilding Partner a Népliget Center fejlesztője

GreenBuilding Partner a Népliget Center fejlesztője

A GreenBuilding program azt várja el résztvevőitől, hogy ingatlanfogyasztásuk legalább 25 százalékkal alacsonyabb legyen a vonatkozó rendeletben előírtnál. Budapesten ezt a Népliget Centernek sikerült megvalósítania.

A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. budapesti irodaprojektjével, a Népliget Centerrel nemrégiben elnyerte az Európai Bizottság GreenBuilding Programjának Partneri címét. A fejlesztő az irodaházban bevezetett környezettudatos és energiahatékony technológiáknak köszönhetően részesülhetett az elismerésben – derül ki a cég sajtóközleményéből.

A GreenBuilding az Európai Bizottság 2005 óta létező, nem lakás célú épületek számára kiírt, önkéntes programja, célja az építmények a lehető legnagyobb energiahatékonyságot érjék el, energiafogyasztásuk legalább 25%-kal legyen kevesebb a vonatkozó rendeletben előírtnál.

Ezt a következő megoldásokkal érték el:

 

Optimalizált energiafogyasztás

 

A Népliget Centerben a hűtés-fűtésért felelős fan-coil rendszer magas hűtővízhőfokkal dolgozik a kondenzáció elkerülése céljából. (A kondenzáció, mint tudjuk, akár 30%-os energiaveszteséget is okozhat.) A Quantum hűtőgépek előnye az akár 25%-os üzemeltetésiköltség-megtakarítás, a csekély zaj- és rezgésszint, illetve a magas hatásfok. A 4 csöves fan-coil rendszer elektromos energiafogyasztása bérlőnként mérhető, az irodák hőmérséklete munkaállomásonként változtatható. Ezzel a megoldással az építő arra ösztönzi a bérlőket, hogy optimalizálják az energiafogyasztásukat, és csak akkor használják a hűtőberendezéseket, amikor szükséges. Az irodaházban kiépített légtechnikai rendszerek hatásfoka kiemelkedő és időprogrammal szabályozható.

 

Légtechnika-rendszer hővisszanyerővel

 

A Népliget Center átlagos hővisszanyerési hatékonysága 55 százalék. A házak hőcserélőinek tényleges hatékonysága azonban még ennél is magasabb, hiszen az irodákban használt levegője fűti a garázsszinteket.

 

Elérhető tömegközlekedés

 

A Népliget Center helyének kiválasztásában különös hangsúlyt kapott a tömegközlekedési eszközök elérhetősége. Az irodaház a budai és pesti oldalról is kiválóan megközelíthető, metróval, busszal és villamossal is.

 

Minden munkaállomásnál természetes fény

 

Az épület homlokzata az üvegpalotákkal ellentétben kisebb arányban üvegezett (37%), ezzel is elősegítve az alacsonyabb energiafogyasztást. A Népliget Center ablakai nyithatóak, az irodákba átlagon felüli mennyiségű természetes fény jut be. A tervezésnek köszönhetően azonban az épületek szélessége nem haladja meg a 17 métert, így minden munkaállomás természetes fényhez juthat.

 

Melegvíz-előállítás napkollektorral

 

A Népliget Center tetején napkollektorokat helyeztek el, ezek biztosítják a melegvíz egy részét. A napkollektorok által előállított melegvíz mennyisége – a bérlői szokásokat figyelembe véve – megközelítőleg az éves fogyasztás 55%-át fedezi. A nyári és az átmeneti időszakban teljesen el tudjuk kerülni a melegvíz-tárolók elektromos fűtését.

 

Energiatakarékos izzók, mozgásérzékelők, alkonykapcsoló

 

Az irodai világítótestek többsége energiatakarékos, T5-ös típusú fénycsővel felszerelt lámpatest. A második fázisban épülő irodákban – és ezzel párhuzamosan az első fázisban is – tervezik a bérlői világítási hálózat időprogramba történő integrálását, mellyel a fajlagos energiafogyasztás még tovább csökkenthető. A vizesblokkokban mozgásérzékelők vannak, a lift előtereinek világítása alkonykapcsolóról és időprogramról működik.

 

Zajcsökkentés

 

A zajcsökkentés érdekében a homlokzati üvegek kiválasztásánál a Skanska arra is ügyelt, hogy azok fokozottan hangszigeteltek legyenek, illetve hogy az épület működéséhez szükséges gépészeti berendezések is hangszigeteltek legyenek.

 

Olajszűrő a csatornában

 

A Népliget Center külső gyűjtőaknáiban egy magyar feltaláló (Bárczy Környezetvédelmi Kft.) által szabadalmaztatott olajszűrő akadályozza meg az olaj- és zsírszennyeződések bejutását a főcsatorna hálózatba. A szűrő alkalmazásának fontosságát jelzi, hogy évente Budapesten mintegy 400 tonna olajjal szennyezett esővíz kerül a csatornába, a szennyvíztelepekre és a Dunába, s hogy 1 liter olaj 1 millió liter ivóvizet tehet tönkre.

 

Újrahasznosított szőnyegek, szelektív hulladékgyűjtők

 

Az irodákat olyan szőnyegekkel látják el, amelyek 85%-ban újrahasznosított anyagból készülnek. A Skanska külön konténert helyez el bérlőinek a papírhulladék, illetve a műanyag palackok gyűjtéséhez. A recepció mellett egy szárazelemgyűjtő konténer is helyet kapott.

 

Ingyenesen kölcsönözhető kerékpárok, kerékpártárolók

 

Az irodaház kerékpárutak közvetlen szomszédságában található. Ezt kihasználva, a Népliget Center bérlői számára ingyenesen kölcsönözhető kerékpárokat biztosít, így ösztönözve őket, hogy autó helyett környezetbarát közlekedési eszközt válasszanak, amikor csak módjukban áll. Kerékpártárolókat, mosdóblokkot és öltözőt helyeztek el a mélygarázsban.

 

Pihenési lehetőség

 

A Népliget Center épületei belső kertet fognak közre, ahol a bérlő cégek munkatársai zöld környezetben kapcsolódhatnak ki.

 

(Forrás: Skanska-sajtóanyag)

 

GreenBuilding Partner a Népliget Center fejlesztője

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog