2023. július 03.

Kompozit lemez burkolat mint épületburok

Kompozit lemez burkolat mint épületburok

Az energiahatékony, homogén kialakítású, átszellőztetett épületburok egyre nagyobb népszerűségnek örvend közösségi épületek, irodaházak és akár lakóépületek, családi házak kapcsán. A világ legnagyobb kompozitlemez-gyártójának magyar piacon kínált anyaga, a CRLTBond külső héjazatként is előnyös megoldást kínál: látványos, tartós, rejtett rögzítéssel szerelhető. Lássuk!

A lemezek homogenitása építészeti és műszaki igények kielégítését egyaránt szolgálja. Egységes megjelenés, energetikai homogenitás, csekély karbantartási igény: ezek a magyar piacon CRLTBond néven forgalmazott anyag jellemzői. A tető és homlokzat külső héjazati preferenciák, az alapanyagot tekintve egyre eltérőbbek. A pala, a nagytáblás, valamint a változó vastagságú szálcement burkolat gyakori választás, de az alumíniumhéjazatok is méltán népszerűek. De milyen előnyöket kínál még a világ legnagyobb kompozitlemez-gyártója?

Kompozit lemez burkolat mint épületburok

 

Új építés vagy felújítás; kültér vagy beltér

A CRLTBond kompozitlemez a rainscreen típusú átszellőztetett homlokzatok csoportjába tartozik, amely mind a négy esetben (új építés, felújítás; kültér, beltér) alkalmazható, dekorelemként is akár. A kompozitlemez magja szigetelőanyag, amit két oldalról 0,5 mm vastag alumíniumlemezek zárnak le, így a panelvastagság 3-4 mm lesz. A héjazat elemei szegeccsel vagy rejtett, ragasztásos rögzítéssel szerelhetők könnyen és gyorsan, amihez a magyarországi forgalmazó a saját Metalufix tartószerkezetét javasolja felhasználni. Az anyag a viszontagságos időjárási viszonyoknak, korróziónak, kopásnak, UV-nak és graffitinak is könnyedén ellenáll. A kompozitlemezek megfelelő maggal való alkalmazása tűzvédelmi besorolása alapján megfelel a közösségi épületek homlokzatára előírt feltételeknek (A2, FRB, valamint PE maggal készülő panelek különböző tűzvédelmi besorolással rendelkezik.)

Kompozit lemez burkolat mint épületburok

Az 1 250–1 500 mm standard szélességű és 1 800–6 000 mm standard hosszúságú, környezetre ártalmatlan, dekoratív kivitelű termék 100 százalékban újra felhasználható, gazdag standard és további rendelhető színválaszték jellemzi. A 3, illetve 4 mm vastagságú lapok jellemző súlya 5,5–8 kg/m² közötti. Egyedi méretű lapok akár 1 800 mm szélességgel és akár 11 000 mm hosszúsággal is rendelhetők. A termék tartósságát illetően a gyártó 10 év garanciát vállal az anyagra, a felületre pedig bevonattól függően 10-25 évet.

Kompozit lemez burkolat mint épületburok

 

Átszellőztetett homlokzatok – előnyök

Hőszigetelő képessége nyáron javul: a napsugárzás hatására felmelegedő külső burkolati réteget hűti, hiszen az átszellőztetett szerkezetek légrésében áramló levegőnek nem csak páratechnikai szerepe van. Ez a folyamatos légáramlás útjába áll a páralecsapódásnak és a penészedésnek. Amellett, hogy a homlokzatot érő például csapóeső nem tud a hőszigetelésbe vagy a falba jutni, a légrésben áramló levegő elvezeti azt a nedvességet, ami a vízzáró fedésen vagy burkolaton esetleg mégis átjutna.

A szerelt átszellőztetett homlokzatok/tetők másik nagy előnye a zajjal szembeni hatékony védelem, mivel a külső határoló réteg és a szigetelőanyag nincs közvetlen kapcsolatban, így nem lép fel szerkezeti hangterjedés, a hanghullámok jelentős része visszaverődik a burkolat elemiről, a maradékot pedig elnyeli a szigetelés.

Kompozit lemez burkolat mint épületburok

 

Ha átforduló szerkezetekről van szó...

A legegyszerűbb megoldás a tető és a homlokzat két külön szerkezeti elemként történő kezelése, de így sem okozhat gondot a szerkezet rétegeinek az átvezetése. Amennyiben tetőre átforduló homlokzat vagy homlokzatra átforduló tető kialakítása az igény, néhány tervezési és kivitelezési szabályt érdemes betartani:

  • a légrések keresztmetszetei a homlokzaton ne haladják meg az 5 cm-t, a tetőnél ne legyen kisebb, mint 5 cm,
  • ha a tetőn a hajlásszög miatt fokozott vízzáróságú alátéthéjazatot kell fektetni, akkor annak át kell fordulnia a homlokzatra is és a homlokzat alsó beszellőzéséig le kell érnie.

 

További információk >>

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog