2024. február 26.

Szabálytalan alaprajz, kétszer görbült felület

Szabálytalan alaprajz, kétszer görbült felület

A budapesti Városligetben épült Magyar Zene Háza építészeti formálásának meghatározó eleme a kétszer görbült felületű, szabálytalan alaprajzú tető, mely különleges szerkezeti kialakítást kívánt mind a geometriai adottságai, mind a magas esztétikai elvárások miatt.

Az ÉMSZ Év Tetője pályázatának zsűrije a 2023. évi „Aranyceruzát”, vagyis a legjobb szaktervezőnek járó díjat ítélte oda Reisch Richárdnak és Varga Bencének. Mint a testület által összeállított értékelésben is olvasható, a tető kétszer görbült felületét már a tartószerkezettel kialakították; egyik részen különleges geometriájú monolit vasbeton szerkezettel készült, másik részen pedig íves acél szaruzatra feszített trapézlemezzel. Az elvékonyodó, hegyesszögű élben végződő tetőperem egyedi acél szerkezetként készült el.

Szabálytalan alaprajz, kétszer görbült felület

A bonyolult geometria rendkívüli pontosságú, térbeli modellként feldolgozott építészeti tervek készítését tette szükségessé, a kiviteli tervekhez pedig magas szakmai színvonalú épületszerkezeti tervfejezet is készült.

A tető vízelvezetésére két pozícióban elhelyezkedő belső helyzetű csatornát terveztek. A tervek tartalmazzák a villámvédelmi szerkezetek, tetőbiztonsági rendszerek és a szükséges hófogók nyomvonalát is, így a tető rendezett képet mutat.

A rétegfelépítés egyenes rétegrendű tetőszigeteléssel, a csapadékvíz elleni szigetelés választása az építészeti szempontokat is figyelembe veszi: a megjelenéshez illeszkedő, fehér színű PVC lemezzel készült, indukciós mechanikai rögzítéssel. A hőszigetelés az általános felületen ásványgyapot, amelyet 3 rétegből készítve, mechanikai rögzítéssel kellett megépíteni; a tervezők így vették figyelembe a kétszer görbült felület kivitelezhetőségének szempontjait is.

Szabálytalan alaprajz, kétszer görbült felület

A párazáró lemez kiválasztása az aljzat tulajdonságaihoz igazodik: gyorshegeszthető bitumenes lemez a beton födémeken és öntapadó párazáró lemez a trapézlemez aljzatokon. A belső helyzetű csatornákban az energetikai igények teljesítése érdekében különlegesen jó hőszigetelő képességű, vákuumpanel hőszigetelő táblák készültek.

Az épület egyik különlegessége, hogy a tetőt különböző méretű „fénykutak” törik át, amelyek a földszinti kültéri felületekhez és fűtött beltérhez egyaránt csatlakoznak. Az építészeti megjelenéshez illeszkedően a felületbe simítva kellett ezeket a fénykutakat kialakítani, amelyre az épületszerkezeti tervezők egyedileg tervezett üveg felülvilágító készítését írták elő. Vízhatlan kialakításukat a fűtött terek felett az üveg felső síkjára felvezetett poliuretán alapú bevonatszigetelés biztosítja.

Az építészeti és épületszerkezeti tervek figyelembe veszik és összehangolják a szakági igényeket az elvárt építészeti megjelenéssel. A részletképzések és anyagválasztások szakszerűsége a tervezők széleskörű technológiai ismereteit támasztja alá. A kivitelezhetőség sajátosságait is figyelembe vevő szerkezetválasztás a tervezők jó konstrukciós készségeit és kivitelezésben való jártasságát bizonyítja.

A tetőért a kivitelező, a Metal Hungaria Holding Zrt. is elismerést kapott: a legjobb tetőszigetelési munkáért járó nívódíjat – és az azzal járó Aranykefe Vándordíjat – is megkapták. „A térben többszörösen torzult héjszerkezet, a számtalan szabálytalan, részben üvegezett, részben nyitott fénykutakkal áttört felület szigetelési feladatainak megoldása nagyon komoly felkészülést követelt meg a tetőszigetelőtől” – olvasható a zsűri értékelésében. „A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az íves, térben görbült felületek szigetelésének képe a tervező szándékai szerinti látványt nyújtson. Ez folyamatos alkalmazkodást jelentett a lemezek fektetésében, a rögzítések kiosztásában, a csomópontok kialakításában.”

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog