2021. január 11.

Ipari kaput nyitunk az ipar 4.0 világába

Ipari kaput nyitunk az ipar 4.0 világába

A mechanikai forradalmat – melynek az 1974-ben alapított, német EFAFLEX szintén élharcosa volt – a digitális váltja le a gyorsmozgású ipari kapuk piacán. A gyártónál ma már szinte alapvetőnek számító fejlesztések, a gyorsaság, a kiemelkedő rendelkezésre állás vagy a kiváló szigetelőképesség a mechanikának köszönhetők, míg a digitális innováció az üzemeltetés és a biztonság területén hozott áttörést.

A világ 5 kontinensén, 15 éve pedig Magyarországon is jelenlévő, 46 éves EFAFLEX 1200 munkatársat foglalkoztat világszerte, de a gyártást ma is kizárólag Németországban végzi. A vállalat mára minden szegmens számára rendelkezik optimális megoldással. Olyan speciális területeken is kínál magas minőségű gyorsmozgású kapukat, mint az élelmiszer- és gyógyszeripar, a vegyipar, a robbanásveszélyes atmoszféra (ATEX), automotive, elektronikai gyártás, vagy épp a kísérleti laboratóriumok.

A cég 1992-ben szabadalmaztatta spirálkapu-rendszerét, ahol a lamellák nem önmagukra, hanem egy spirális sínben tekerednek fel, ezzel gyakorlatilag megszüntette a felület használatból eredő kopását. A mára klasszikussá vált megoldás a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a kezdetektől őrzi vezető szerepét a szegmensben. 2,5 m/s nyitási és 1 m/s zárási sebessége ma is a legjobb a gyorsmozgású ipari kapuk piacán.

A sebesség az EFAFLEX esetében „állóképességgel” is párosul. A cég által készített gyorsmozgású ipari kapuk 250 ezer nyitási ciklust teljesítenek a karbantartási intervallumig, ami egy évre vetítve több mint napi 680(!) nyitást és zárást jelent. Élettartamuk sok millió nyitás-zárás. Szintén a mechanika területéhez tartozik a EFA-THERM hőszigetelt lamella, amely tovább javítja az üzemeltetés hatékonyságát, csökkentve a csarnok temperálására fordított energia díját és a cégek ökológiai lábnyomát.

Az elektronika körébe sorolható fejlesztések, mint például az EFA-TLG önellenőrző, keretbe integrált, infravörös fényrácstechnológia és az EFA-SCAN 10×10 m2 es területet érzékelő, intelligens irányfelismerő szkenner szintén az EFAFLEX nevéhez kötődik az ipari kapuk piacán.

Új innovációjával, az EFA-SmartConnect modullal a cég létrehozta az okos ipari kaput, az Ipar 4.0 világába emelve felhasználóit. Az IoT modul biztonságos adatátviteli utakkal és egy saját alkalmazással javaslatokat tesz a kapuk javítási időablakára, ezzel óriási lépést téve a prediktív karbantartási technológia felé. A modul valós adatelemzéssel, előre jelzi a pontos karbantartási intervallumot, megelőzi az üzem közbeni meghibásodásokat, megközelítve a 100%-os üzemhányadot, ezzel is növelve a logisztikai folyamatok hatékonyságát, a gyártási folyamatok támogatását. Az EFAFLEX HUNGÁRIA Karbantartási Programja ezzel a fejlesztéssel is a világ élvonalát kínálja. A 2005-ben alapított EFAFLEX Hungária Kft. maradéktalanul képviseli a gyártó innovatív szemléletét, és minőség iránti elköteleződését.

A hazai képviselet alapítása óta számos, a saját gazdasági szegmensükben emblematikus megrendelőket tudhat magáénak, mint a Nokia, az Audi, a Richter Gedeon, a TEVA, a Henkel, az ALCOA-KÖFÉM, Unilever, Siemens, VELUX, és mások. A közelmúltban az EFAFLEX Hungária Kft. kínálata tovább bővült a speciális tűzgátló kapukat és automata szállítópálya tűzgátló lezárásokat gyártó német STÖBICH vállalat termékeivel, illetve a vállalatcsoport az EFA GLOBAL DOCKING Kft.-vel ma már a raktározási technológiai berendezések széles spektrumát kínálja partnerei részére.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog