2010. január 08.

Gyorsmozgású turbókapu önjavító kapulappal

Gyorsmozgású turbókapu önjavító kapulappal

Az Efaflex gyorsmozgású spirálkapuiban a rugalmas kapulap nem tengelyre tekeredik fel, hanem spirálformájú vezetéssel, helytakarékosan helyezkedik el. E különleges megvezetésnek köszönhetően a kapuk nyitási és zárási sebessége a 4 m/s sebességet is meghaladhatja.

 

A gyorsmozgású, jó hőszigetelésű STR kapuk megállás nélküli, gyors ki- és bejutást engednek az üzemhelyiségekbe. A gyors nyitás és zárás további előnye, hogy télen a belső tér kevésbé hűl ki, csökkentve ezzel a helyiségek fűtési költségeit. A gyorsmozgású kapuk különféle típusban készülnek: a köralakú, standard megoldás a leggyorsabb nyitású és zárású kivitel. Amennyiben a kapu beépítésére szűkösebb hely áll rendelkezésre, az oválspirál, illetve az alacsony beépítésű megoldások közül lehet választani.

Gyorsmozgású turbókapu önjavító kapulappal

A 3,6–4,2 m/s-os nyitási sebességű STR gyorsmozgású turbókapu kifejlesztésénél először kombináltak rugalmas – és különböző színekben rendelhető – kapulapot spirálformájú kapulap-megvezetéssel. A szabadalmaztatott kialakítású spirálra feltekeredő kapulap ponyvája nem érintkezik önmagával, jelentősen csökkentve ezáltal annak kopását – így még az átlátszó elemek is éveken át karcmentesek maradnak.

Igény esetén az STR kapu aktív ütközésvédelmi rendszerrel (ACS), illetve automata visszafűzéssel (önjavító funkcióval) is rendelhető. Ebben az esetben ütközéskor az STR legalsó kapulapmodulja 100 cm magasságig kilökődik. Az érzékelők felismerik az ütközést, és ellenőrzött mozgás keretében felfelé vezetik a kapulapot a felső végállásig: miközben a kapulap csökkentett sebességgel mozog felfelé, végigfut a kétoldalt elhelyezett visszafűző berendezésen. A megfelelő visszafűzés elektronikusan ellenőrzött, és a záró mozgás közben újra elindul az automatikus üzem.

Gyorsmozgású turbókapu önjavító kapulappal

A szélterhelést kiválóan tűrő, biztos tömítésű, lágy működésű, alacsony üzemeltetési költségű kapu számos területen alkalmazható.

Gyorsmozgású turbókapu önjavító kapulappal

Működési elv és biztonság

A kapcsolószekrényben mikroprocesszoros vezérlés, BUS-technológia és frekvenciaváltó található. A nagyfrekvenciás motor gyárilag körülbelül 1,6 m/s-os kapulap nyitási sebességre van beállítva, ami – kívánság szerint és a kapu méretétől függően – akár 4,2 m/s-ra is növelhető. Az európai biztonsági normáknak megfelelő ujjbecsípés elleni védelem mellett az elektromos élvédelem, az ACS kivitelnél pedig a TLG kapufényrács is standard tartozék.

 

Moduláris építési mód és szélterhelhetőség

A különálló, könnyen cserélhető, négy modulból álló rugalmas kapulap kétoldali megvezetéséből adódóan kizárt a kapulap hosszanti alakváltozása. A kapulapot 225 milliméterenként alumíniumprofilok merevítik, ami mindenféle időjárási viszontagságot álló első osztályú tömítést eredményez. A különféle (kék piros, sárga, szürke) színekben, illetve 900 mm magas átlátszó elemmel rendelhető kapuk szélterhelhetősége 120 km/h (az EN 12424 besorolás szerint 3-as osztály).

Gyorsmozgású turbókapu önjavító kapulappal

hírlevél-feliratkozás

épjog