2018. szeptember 20.

Klímaberendezés nélkül is kontrollálható a tetőtér hőmérséklete

Klímaberendezés nélkül is kontrollálható a tetőtér hőmérséklete

Az épületek időjárási hatásoknak leginkább kitett része a tető. A meglévő épületek többségére jellemző, hogy a teljes hőveszteség közel harmada a tetőszerkezeten át távozik, illetve a tetőtér gyorsan felmelegszik. Ezt elsősorban a régi tetők – mai szemmel nézve – korszerűtlen szerkezeti megoldásai és az elavult anyaghasználat okozza, valamint az a tény, hogy a meleg levegő felfelé áramlik. A tetőtér folyamatos hűtése-fűtése nem a probléma megoldása, hanem annak költséges elfedése. Az egyedülálló, robottechnológiával is gyártó Terrán olyan komplex rendszert ajánl, amely hatékonyan védi a tető alatti lakóteret a túlzott felmelegedéstől és lehűléstől.

A beépített tetőterek lakókomfortját számos tényező befolyásolja (a tetőhajlásszög, a térdfal magassága, a helyiségek mérete, a bevilágító felületek elhelyezkedése stb.), ezek közül az egyik legfontosabb a lakótér klímája. A tetőterek klímájával kapcsolatban a legtöbb embernek az első gondolata – és gyakran tapasztalata is –, hogy nyáron szinte elviselhetetlen hőség tud lenni, míg télen gyorsan elillan a benti meleg, ezért több fűtésre van szükség. Ez a jelenség különösen igaz a régebben kialakított tetőterekre, ahol a megfelelő hőmérsékletet nyáron csak klímaberendezések folyamatos üzemeltetésével, télen pedig intenzív fűtéssel tudjuk biztosítani, ami jelentős energiaigénnyel és költséggel jár. A probléma csak a tetőt határoló szerkezetek szakszerű kialakításával és korszerű anyagok használatával orvosolható.

Az épületekre és a tetőtereket határoló szerkezetekre is egyre szigorúbb hőtechnikai követelmények vonatkoznak. A szigorú szabályozásoknak és a gyártók innovatív fejlesztéseinek köszönhetően ma már olyan tetőszerkezetek épülnek, amelyek érzékelhetően jobb klímaviszonyokat teremtenek a tetőtérben, mint a régi szerkezetek.

A napjainkban népszerű, a napsugárzásnak fokozottan kitett sötétebb színű cserepek jól ismert tulajdonsága, hogy jobban felmelegednek, mint a világosabb árnyalatú felületek. Erre kínál megoldást a Terrán ClimaControl felületkezelése, amely visszaveri az infravörös sugarak jelentős részét, így a sötétebb árnyalatú cserepek is kevésbé melegednek fel a tűző napon. A régi tetőszerkezetekben a tetőtér rossz klímaviszonya mellett idővel további problémák, szerkezeti károsodások is jelentkezhetnek.

Klímaberendezés nélkül is kontrollálható a tetőtér hőmérséklete

Ennek megelőzésére a Terrán tetőcserépgyártó olyan komplex rendszert kínál, amely hatékonyan védi a tető alatti lakóteret a túlzott felmelegedéstől és lehűléstől. Ez a komplex védelem három fő részből áll:

  • ClimaControl felületkezelésű betoncserép;
  • átszellőztetett légréteg;
  • MediComfort hőszigetelés.

Már önmagában a ClimaControl felületkezelésű cserepek alkalmazásával is jelentősen csökkenthető a fedés alatti rétegek felmelegedése, hiszen ezeknek a speciális cserepeknek alsó felületi hőmérséklete akár 10°C-kal alacsonyabb, mint a Terrán egyéb felületkezeléssel ellátott tetőcserepeié.

Hőtechnikai és páratechnikai szempontból különösen fontos szerepe van a fedés alatti átszellőztetett légrétegnek, illetve a kapcsolódó beszellőző és kiszellőző nyílásoknak. A tetőterek hővédelméhez jelentősen hozzájárul a tetőszerkezetben elhelyezkedő hőszigetelés. A védelmi rendszer meglévő tetők felújítása esetén akár a belső rétegek (borítás, burkolatok) megbontása nélkül is kialakítható.

Klímaberendezés nélkül is kontrollálható a tetőtér hőmérséklete

A jól ismert hagyományos szerkezeti megoldás (a csak szarufák közötti hőszigetelés) önmagában ma már nem elegendő, hiszen semmilyen anyaggal nem teljesíthető a tetőszerkezetre vonatkozó hőtechnikai követelményérték. Ma az egyik legkorszerűbb tetőhőszigetelést a szarufák felett elhelyezett PIR/PUR anyagú keményhab hőszigetelő táblák alkotják. A MediComfort tetőhőszigetelő rendszer nagy méretű PIR tábláival a legszigorúbb hőtechnikai követelményértékek is teljesíthetők (akár szarufák közötti hőszigetelés nélkül is). A szarufák feletti felületfolytonos hőszigetelő réteggel ugyanis kiküszöbölhető a szarufák vonalában jelentkező hőhíd. A PIR hab ma az egyik legjobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező anyag, kisebb rétegvastagsággal is jobb hőszigetelést nyújt, mint a szokásos hőszigetelő anyagok. A táblák alsó és felső felületét borító vékony alumíniumkasírozás pedig hőtükörként működik, viszszaverve a felületet érő hő egy részét.

Ezzel a hármas védelmi rendszerrel minimalizálható a szerkezeten keresztül bejutó hőmennyiség, de nem szabad megfeledkezni a szerkezet megkerülésével bejutó hőmennyiség kordában tartásáról sem. Meg kell akadályozni a külső meleg levegő túlzott mértékű bejutását, ezért az indokolatlan mértékű nappali átszellőztetést kerülni kell, ellenben az éjszakai átszellőztetés hűtő hatását érdemes kihasználni. A nyílászárók hatékony – külső – árnyékolásáról is gondoskodni kell.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo