2012. május 14.

Költséghatékony megoldás úszáskedvelőknek: a garázsmedence

Költséghatékony megoldás úszáskedvelőknek: a garázsmedence

A garázsmedence beépíthető a garázsba – illetve bármilyen meglévő, vagy más célra tervezett helyiségbe – a talajszint alá süllyesztve. A viszonylag kisméretű medencében ellenáramoltató berendezés teszi lehetővé a folyamatos úszást; vízforgató, homokszűrő és párátlanító berendezés garantálja a komfortos, higiénikus körülményeket.

A professzionális kis uszodát hidraulikusan mozgatható, teherbíró medencefedéssel takarhatjuk le, amelyre járművel is ráhajthatunk, és ami egyúttal megakadályozza, hogy bármilyen szennyeződés a medencébe kerüljön.

A garázsmedence beépítésének fő előnyei a felhasználó számára:

  • nem kell plusz területet elfoglalnunk kertünk vagy házunk területéből úszómedence céljára,
  • nem kell a nyilvános uszodák nyitvatartási idejéhez igazodnunk, ha úszni szeretnénk,
  • nem kell időt és pénzt szánnunk az uszodába utazásra, a parkolásra, a belépőjegyre,
  • nem kell mások előtt vetkőznünk és öltöznünk, a közös medencében idegenekkel egymást kerülgetnünk,
  • saját időbeosztásunknak, vagy edzéstervünknek megfelelően, saját megszokott környezetünkben, akár saját kedvenc zenénket hallgatva sportolhatunk.

Költséghatékony megoldás úszáskedvelőknek: a garázsmedence

Garázsmedencét be lehet építeni utólag is, gyakorlatilag bármilyen épület földszintjén, vagy pinceszintjén, ahol arra az altalaj és az alapozás alkalmas. (Általában csak a tömör szikla és a homokos-vizes talaj alkalmatlan a medence kialakítására.) Minden beépítést alapos statikai vizsgálatnak és tervezésnek kell megelőznie. Meglévő házak esetében a statikus tervező megvizsgálja, hogy a meglévő szerkezet alkalmas-e a biztonságos beépítésre, illetve milyen kiegészítő szerkezetre lehet szükség. Ha a beépítés kockázatos, a garázsuszoda kialakítását nem vállaljuk.

Új építésű házak esetén az alapozást úgy kell kialakítani, hogy az a garázsmedence fogadására alkalmas legyen. Abban az esetben, ha egyelőre nem kívánjuk a medencét teljesen megépíteni, a medence helyén fedett tároló alakítható ki.

A medencét optimálisan kialakított – hidraulikus vagy pneumatikus berendezéssel mozgatható – alumíniumfedéssel zárhatjuk le, melynek hosszanti oldalait erősítő bordák kötik össze a teherbírás növelése céljából. A medencefedés úgy van méretezve, hogy gépkocsival nyugodtan ráhajthatunk és megállhatunk rajta. A fedés része a ráhajtást megkönnyítő rámpa is.

Költséghatékony megoldás úszáskedvelőknek: a garázsmedence

A medencefedés teljesen zárt, így a vízbe nem kerülhet a gépkocsiról szennyeződés. A medence körül végig tömítés fut körbe, ami védi a medence tisztaságát, és egyben a párazárásról is gondoskodik. A medencefedésre került szennyeződés felnyitáskor egy gyűjtőbe kerül, ahonnan könnyen feltakarítható.

Megfelelő vegyszeres fertőtlenítéssel a vízben az egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, gombák és baktériumok elpusztíthatóak. Akárcsak más uszodák, medencék esetében, oxidációs hatású vegyszereket érdemes használnunk, a legelterjedtebb eljárás a klóros fertőtlenítés. A medencében a fertőtlenítő hatást folyamatos átforgatás biztosítja.

A homokszűrő a medencevíz mechanikus tisztítására szolgál. A homokszűrőtartályon átáramlik a tisztítandó víz, a szennyeződéseket a homok felfogja és tiszta víz kerül vissza a medencébe. A homokot időnként cserélni kell; ez a praktikusan kialakított szerkezetnek köszönhetően egyszerű, problémamentes művelet.

Az ellenáramoltatók – más néven úszógépek – a víz áramoltatásával kis medencéket is alkalmassá tesznek folyamatos és kényelmes, fordulók nélküli úszásra. Az ellenáramoltatóknak köszönhetően kisméretű medencéket is érdemes építeni, s így lényegesen kisebb üzemeltetési költségekkel (vízfogyasztás, fűtőáram, tisztítószer) kell számolni, mint a nagyobb medencék esetében.

A beltéri medencék fontos kiegészítő gépészeti berendezése a páramentesítő, amely csökkenti a kipárolgás miatti hőveszteséget, és megóvja az épület szerkezeti elemeit a pára káros hatásaitól. Emellett a medencefedés tömítése – csukott állapotban – megakadályozza, hogy a medence vize a helyiség terébe párologjon.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog