2014. június 16.

Könnyűszerkezetes csarnokmegoldások mintatervekkel, ötletekkel

Könnyűszerkezetes csarnokmegoldások mintatervekkel, ötletekkel

A csarnoképületek kialakítását meghatározó feltételek között vannak kötelezően betartandó, illetve rugalmasabb, és bizonyos esetekben akár egymásnak ellentmondó szempontok is, ezért mindig egyedileg kell meghatározni azt a műszaki tartalmat, amely az elvárt színvonalon képes megfelelni valamennyi kívánalomnak.

Ipari csarnoképületek megvalósításakor a funkcionális követelmények mellett számos egyéb tényező is befolyásolja a végleges kialakítást. Ilyen tényezők például:

  • további építtetői igények (esztétika, várható élettartam, bekerülési és üzemeltetési/fenntartási költség);
  • szakhatósági követelmények (európai uniós hatályú, országos, helyi, például városépítészeti, beépítési szempontok);
  • műszaki követelmények (építésügyi jogszabályok, rendeletek, szakmai szabványok stb.);
  • rendelkezésre álló építőanyagok, építési termékek, technológiák;
  • építési helyszínnel és kivitelezéssel összefüggő helyi szempontok (például talajviszonyok, időjárási, illetve környezeti hatások, kivitelezési technológia és idő-, gépigény stb.)

Ennek a sokrétű feltételrendszernek való megfeleltetés a feladata a tervezésnek. Minden épület csak megfelelően megtervezve építhető meg úgy, hogy műszakilag helyesen és gazdaságosan szolgálja ki az elvárt funkcióját.

Az ipari és kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozások számára a leggyakrabban igényelt funkció a termelés, gyártás,előállítás és az üzemszerű munkavégzés során használt, illetve előállított anyagok (alapanyagok, készáru, eszközök, gépek stb.) tárolása, raktározása. Mindegyik esetben alapvető követelmény az épülettel szemben, hogy biztosítsa a kívánt funkció folyamatos, zavartalan működését. Gyakran merül fel igény nagy belméretek (fesztávok, belmagasság) megvalósítására; nagy súlyú tömegek emelésére, mozgatására (például daruzott csarnokok); a közlekedési útvonalak biztosítására (például nagy méretű ipari kapuk) az épületen belül – ezért az ilyen jellegű épületek tervezésekor szinte minden esetben a funkció minél gazdaságosabb kiszolgálása a döntő szempont, az egyéb feltételeket ehhez kell igazítani.

A nagy méretek miatt általában a tartószerkezet, a vázszerkezet dominál, annak optimális kialakítása jelentősen befolyásolja a teljes csarnoképület gazdaságosságát. Az épület építészeti megjelenése ugyanakkor az ilyen ipari csarnokok esetén ritkán meghatározó, a homlokzati megjelenést nyújtó tető- és külső falszerkezeteknél leginkább a nagy felületek minél gyorsabb lefedése, burkolása a legfőbb igény az építési idő minimalizálása érdekében.

A hosszútávú, biztonságos és gazdaságos üzemeltetés céljából pedig előtérbe kerül a minél jobb hőtechnikai tulajdonság, az energiahatékonyság, a tűzvédelem és a beépített építési anyagok tartóssága, megbízhatósága is. Az ipari csarnokokban dolgozó személyzet számára különböző kiszolgáló helyiségeket kell, illetve lehet kialakítani (irodák, öltözők, mosdók, tárgyalótermek stb.), amelyeket részben kötelező jogszabályok, előírások, részben egyedi építtetői igények határoznak meg. A kiszolgáló személyzeti funkciókat általában külön blokkban célszerű elhelyezni, szerkezetileg vagy a nagyméretű csarnokon belül kialakítva (például szintosztással, belső elválasztó falakkal), vagy ahhoz hozzáépítve.

A Lindab acélcsarnok rendszerek között mindig található az adott követelményeknek megfelelő megoldás. A könnyűszerkezetes Lindab-csarnokok gyors és gazdaságos, széleskörűen és rugalmasan alkalmazható megoldást kínálnak, mérettől és funkciótól függően egyedi, testreszabott tervezéssel, mindig a legjobb eredményt nyújtva. A Lindab előre kidolgozott mintacsarnokokkal és tervekkel segíti már a tervezési és előkészítési folyamatot, ingyenes műszaki konzultációt ad, és árajánlatot készít, megrendelés esetén az acél vázszerkezet statikai tervezését és a burkolati terveket (kiosztási rajzok, konszignáció, csomóponti részletrajzok) is elkészíti.

 

Könnyűszerkezetes csarnokmegoldásokmintatervekkel, ötletekkel
Gyártó mintacsarnok – hőszigetelt tető- és falpanellel burkolt, acél vázszerkezetes csarnoképület

 

Könnyűszerkezetes csarnokmegoldásokmintatervekkel, ötletekkel
Fedett szín – egyszerű szerkezetű, acélvázas, csak trapézlemez tetőburkolattal fedett, oldalán nyitott csarnok

 

Könnyűszerkezetes csarnokmegoldásokmintatervekkel, ötletekkel
Magasraktár – tárolásra, raktározásra szolgáló, teljesen zárt csarnoképület hőszigetelt, kétrétegű trapézlemezes tető- és falburkolattal

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog