2019. április 17.

Könnyűszerkezetes lapostetők hőszigetelése PIR keményhabokkal

Könnyűszerkezetes lapostetők hőszigetelése PIR keményhabokkal

A poliuretán anyagú hőszigetelés előnyei és széles körű alkalmazhatósága A hatályos rendelet a könnyűszerkezetes csarnokok tetőszerkezetére éppúgy U=0,17 értéket ír elő, mint a beépített magastetőkre. A könnyűszerkezetes csarnokok esetében kiemelten fontos, hogy a szerkezetre kerülő rétegrend önsúlya minél kisebb legyen – miközben az anyagmozgatás, illetve a tetőn megjelenő, építés közbeni munkagépek a szigetelőanyag nagy szilárdságát és alaktartó tulajdonságát követelik meg.

Messzemenő következményei lehetnek egy csarnoktetőn a hőszigetelés alakváltozásának: ha nyomás hatására benyomódik, behorpad, akkor a tervezettől eltérő lejtéskép alakulhat ki, ami aztán pangó vizekhez vezet a tetőn. A pangó víz pedig károsítja a csapadékvíz-szigetelést, aminek hatására átázhat a teljes tetőszerkezet. Épp ezért nagyon fontos, hogy a hőszigetelés szilárd és alaktartó legyen – ezért is ajánlott a PIR-keményhab alkalmazása. További előnye, hogy ugyanebből az anyagból elkészíthető a lejtéskorrekció is az attikafal mentén és az összefolyók, illetve tetőfelépítmények körül, így elkerülhetők a többféle anyag egymás melletti alkalmazásának klasszikus problémái. A Bachl PIR keményhab táblái kétoldali, gyári alufólia kasírozással készülnek, ezért a PVC vízszigeteléstől elválasztó réteget csak a vágott lapoknál kell elhelyezni, ami körülbelül a teljes tetőfelület 10%-a.

Ahhoz, hogy a kivitelezés szakszerű legyen, a kész szerkezet pedig megfelelően működjön, nagyon fontos a lefolyási pontok (tetőösszefolyók) helyének pontos meghatározása, így elkerülhető a tetőn megálló, pangó vizek kialakulása. Csarnoktetők felújítására is kiválóan alkalmasak a keményhab táblák, legfontosabb előnyei ebben az esetben a könnyű kivitelezhetőség és a csekély önsúly: egy 6 cm vastag, kétoldalt alufóliával kasírozott PIRtáblából, illetve PE-fóliából és PVC-vízszigetelésből álló rétegrend mindössze 5 kg többletterhet jelent a tetőn négyzetméterenként.

 Könnyűszerkezetes lapostetők hőszigetelése PIR keményhabokkal

A Bachl PIR-táblái lépcsős élképzéssel készülnek, közel 3 m2-es táblamérettel, ez teszi lehetővé a gyors és könnyű beépítést. A táblák akár két rétegben is fektethetők – de erre nem biztos, hogy szükség lesz, mivel a hőszigetelő táblák 2-től egészen 24 cm vastagságig elérhetők.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (1. rész) – A telektömb előírásai

Megismerhető az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezete

Módosultak a gázárkedvezmény igénybevétele során alkalmazandó szabályok

épjog