2017. április 19.

Korcolt lemezfedés alacsony tetőlejtéshez is

Korcolt lemezfedés alacsony tetőlejtéshez is

Tetők fedésére, illetve homlokzatok burkolására alkalmas a Trifa korcolható lemez, mely már 6-7°-os (10-12 százalékos) tetőlejtéstől alkalmazható, akár íves tetők fedésére is. A lemezekhez használt alapanyagok kitűnő minőségének köszönhetően a szalagokból vagy akár táblalemezekből bármilyen tetőfelület lefedhető.

A Trifa fémlemezfedések leggyakrabban színes és natúr alumíniumból, horganyból, horganyzott acélból, vörösrézből, bevonatos acélból készülnek. Az anyagok – a horgany kivételével – akár -5°C-os hidegben is felhasználhatók. Korcolt tetőknél a lemezsávok alá teljes deszkázatot kell készíteni, de a korctömítés és az előírt sűrűségű rögzítés sem hagyható figyelmen kívül. Homlokzatburkolatokhoz 500 mm széles szalag alkalmazása javasolt, mivel itt a sűrűbb rögzítés miatt nem lesz hullámos a burkolat. A lemezfedésekhez kifejlesztett fércek, korctömítők, hófogópapucsok, hófogómagasítók, hófogócsövek, valamint jégcsúszásgátló elemek teszik teljessé a rendszert.

Korcolt lemezfedés alacsony tetőlejtéshez is

A korcolt és a lécbetétes lemezfedés a fokozottan vízzáró fedések kategóriájába tartozik. A fémlemezfedéseket – különleges eseteket kivéve – mindig átszellőztetett tetőként kell kialakítani! Az átszellőztetés akkor jó, ha megfelelő keresztmetszetű légtérben (tetőnél 5-20 cm, homlokzatburkolatnál 2-5 cm) a hőmérséklet különbség következtében felfelé áramlás indul meg.

A fémlemez fedések lejtése 7°-nál legyen nagyobb, illetve néhány rendkívüli esetben 5° is lehet, de ez csak akkor megengedett, ha az egyéb műszaki adottságok lehetővé teszik (nincs hózug, tetőáttörés stb.). Ebben az esetben a korctömítő szalag használata feltétlenül szükséges.

Az álló és csúszó férceket úgy kell elrendezni, hogy lehetővé tegyék a lemezsávok hosszirányú mozgását.

Sűríteni kell a férceket a korcokra rögzített hófogórendszerek és jégcsúszásgátló elemek alatt is, ahol jelentős kifordító nyomatékok is jelentkezhetnek.

A nagyobb fesztávú tetők behajlása miatt a tervezéskor mindenféleképpen figyelembe kell venni az aljzat szerkezetének megengedett legnagyobb behajlását, ami a szabvány előírása szerint 10 fm-es fesztávig 2-3 cm is lehet.

A vetemedés megelőzésére a deszkákat a tartószerkezeti elemeken legalább 2-2 darab szöggel vagy csavarral kell rögzíteni úgy, hogy kiállja a szél szívóhatását.

A fedések alá, az aljzat és a fedés lemeze közé elhelyezve kasírozott alátétszőnyeg használata javasolt, ugyanis ez gondoskodik a fedés hátsó oldalának hatékony szellőzéséről úgy, hogy a felülettől kiemeli, így megakadályozza a kapilláris hatások kialakulását. Az alátétek további előnye, hogy megkönnyíti a lemez hőmozgását.

Sávos fedések hosszirányú lemezkapcsolatainak rögzítése egymástól maximum 330 mm lehet, a sarkokon és a peremterületeken pedig maximum 250 mm. Az épület magasságától, valamint a lemezsávok szélességétől függően ennél sűrűbb rögzítésre is szükség lehet. Az alumíniumfedéseket 3 fm lemezsávhossz felett általában csúszófércekkel kell rögzíteni.

Az alumíniumból készült lemezsávok szabvány szerinti legnagyobb hossza 9 fm, ha ennél hosszabb a tetőfelület, akkor célszerű a tető hosszát felosztani és több darabból elkészíteni a fedést.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo