2014. március 11.

Lakberendezési ötletek a helyiségek megvilágítására

Lakberendezési ötletek a helyiségek megvilágítására

Akár építkezünk, akár átépítjük a lakás egy részét vagy egészét, elérkezik az idő, hogy megtervezzük és beépítsük a lámpákat, csillárokat. Ha pénztárcánk nem engedi meg, hogy az általában amúgy is szűkre szabott költségvetésből még szakembert is fogadjunk erre a célra, akkor saját magunknak kell nekilátnunk ennek a kicsit sem könnyű feladatnak. Nézzük meg, milyen szempontokat kell figyelembe vennünk. 

Minden lakásnak megvan a maga egyedi stílusa, amely általában az ott lakók ízlését tükrözi, jó, ha a lámpatestek, a fényforrások is illeszkednek a lakás összképéhez. A tervezésnél vegyük figyelembe, hogy milyen helyiséget tervezünk, milyen funkciót szánunk az adott helyiségnek, ott hogyan szándékozunk elrendezni a bútorokat, a végzett tevékenységekhez milyen erősségű fényre lesz szükségünk. Mindez sok időt fog igénybe venni, de ne sajnáljuk az időt, látni fogjuk, hogy megtérül. Nincs is bosszantóbb annál, amikor utólag kell pótlólagos fényforrásokat beépíteni sok-sok kellemetlenséggel.

 

A nappali megvilágítása

A nappaliban végezzük a legtöbb és legváltozatosabb tevékenységeket: itt tévézünk, itt olvasunk, ebben a helyiségben fontos egy központi szerepet játszó, dekoratív csillár, legtöbbször szükség van állólámpára valamelyik sarokba, amelynek a használatával kellemes hangulatot teremthetünk. Ha vannak olyan képeink vagy dísztárgyaink, amelyeket szeretnénk kiemelni, akkor használhatunk képvilágító lámpákat vagy spotlámpákat erre a célra. Gyakori megoldás, érdemes nekünk is megfontolni, hogy építünk-e ki álmennyezetet a nappaliban, ha igen, tervezzük meg a beépítendő lámpaelemeket is! A spotlámpák változatos formákban kaphatók a kör alakútól a négyzet alakúig, és változatos designnal rendelkeznek. Alkalmazásukkal egyedivé varázsolhatjuk nappalinkat vagy többi helyiségünket is. További ötletek az alkonylámpa.hu blogoldalán.

Lakberendezési ötletek a helyiségek megvilágítására

 

Lámpák a hálóban

A hálószoba a nyugalom szigete kell, hogy legyen, ide nem túl erős fényű lámpák beszerzése, inkább hangulatvilágítás ajánlott. Fontos, hogy az ágyban való olvasáshoz legyen célzott megvilágítás, ezt az éjjeliszekrényre helyezett éjjeli lámpákkal vagy falikarokkal lehet megoldani. Ha falikart szeretnénk, akkor előre tervezzük meg a helyét, hogy a vezeték helyének építsünk ki a falban csöveket, hisz amikor utólag szerelik fel a falikart, a vezetéke nem túl esztétikus látvány.

 

A konyha megvilágítása

A konyhába vagy az étkezőbe az étkezőasztal fölé mindenképp tervezzünk csillárt vagy függesztéket, ami az étkezésekhez elengedhetetlen. A konyhapultnál végzett munkákhoz fontos a helyi világítás kiépítése: a mosogató és a pult fölé mindenképp ajánlott. Célszerű a konyhabútort úgy megterveztetni, hogy a világítás takarásai megoldottak legyenek.

 

Fürdőszobai fények

A fürdőszobába általában speciális lámpákat érdemes tervezni, sok helyen kínálnak már vízálló lámpákat. Az általános világításon túl, érdemes több helyi fényforrást is biztosítani.

Minden helyiség esetében nagyon fontos, hogy nem csupán a lámpákat kell jól megtervezni, hanem a kapcsolókat is, a tervezésnél ezekről se feledkezzünk meg! Sok esetben célszerű, ha a központi fényforrást két vagy akár több helyről is lehet kapcsolni. Ugyanilyen elengedhetetlen a konnektorok, dugaljak helyének pontos és mennyiségének elegendő megtervezése, hogy a későbbiekben elkerülhessük a hosszabbítók és elosztók nem túl esztétikus használatát.

Ma egyre divatosabbak a LED-lámpák, LED-füzérek, amelyek rendkívül energiatakarékos fényforrások, és a felhasználási területük nem ismer határokat, nagyon sok jó ötletből meríthetünk velük kapcsolatban. A világító szalagok elhelyezésére általában a fal és a plafon találkozásánál kerül sor, gipszkarton szerkezetekbe, polisztirol profilokba építve. Rejtett elhelyezkedésüknek köszönhetően csak az általuk kibocsátott fényt látjuk, magát a fényforrást nem. Mivel többféle színben kaphatók, sajátos hangulatot alakíthatunk ki segítségükkel. 

hírlevél-feliratkozás

épjog