2015. március 02.

Látványbeton – családi ház homlokzataként

Látványbeton – családi ház homlokzataként

Ma már nem ritka, hogy a látványbeton és látszóbeton felületek nemcsak ipari épületeken, hanem családi házak homlokzatán is megjelennek. Mi kell ahhoz, hogy a tervezők által megálmodott, homogén, különleges és egyedi megjelenésű betonfelület létrejöjjön? A jó minőségű beton mellett elengedhetetlen a korszerű zsalutechnológia alkalmazása, mint a Meva által kínált műanyag Alkus zsaluhéj.

A Linzben és St. Gallen városában megépült családi házak jól példázzák a tendenciát: egyre kedveltebb a minimalista dizájnra törekvő, egybefüggő, sima felületet láttató, látványbeton elemekből készült homlokzat. Hasonló megoldást látunk a bécsi Tudományegyetemen, a Zaha Hadid építésziroda által jegyzett könyvtár és tanulmányi központ épületén, de Magyarországon a 4-es metró több állomásán is látványbeton felületeket láthat a felfelé tekintő utazóközönség.

 

Nem esik áldozatul egy fél erdő

A látványbeton vagy látszóbeton felületek kialakításához a megfelelő betonminőségen túl a korszerű zsalutechnikai megoldás, a Meva Zsalurendszerek Zrt. által forgalmazott 100 %-ban famentes, számtalanszor újrahasznosítható, műanyag Alkus zsaluhéj a legalkalmasabb. Alkalmazásának gazdasági előnyei mellett egyre több beruházó számára az újrahasznosíthatósági, azaz környezetvédelmi szempontok is fontossá válnak.

A Meva Alkus műanyag zsaluhéj rugalmasan felhasználható, bármilyen formára alakítható, de ami ennél még lényegesebb, regenerálása után számtalanszor újrahasznosítható. Éppen ezért ezzel a környezetkímélő zsalutechnológiai megoldással egy-egy nagyobb mennyiségű betont beépítő beruházás zsaluzásához nem szükséges nagy mennyiségű faanyag felhasználása.

Az Alkus zsalutechnológia ugyanakkor nemcsak a művészi formaképzésnél, vagy nagyobb felületet igénylő közösségi épületeknél, hanem a kisebb költségvetésű, gyorsan kivitelezhető családi házak homlokzati kialakításánál is előnnyel alkalmazható.

A száz százalékban famentes Alkus zsaluhéj mindemellett számtalan térbeli forma kialakítására is alkalmas. Legyen szó csavart, ívelt, lekerekített vagy döntött geometriáról, az előre meghajlítható, formázható Alkus műanyag zsaluhéjjal ez nem okoz problémát. Így a beton valóban térformáló eszköz lehet, az építészeti eszköztár fontos része.

 

Alkus zsaluhéjjal készített látványbeton homlokzat a svájci St. Gallenben és az ausztriai Linzben

A neves St. Gallen-i építész, Marcel Ferrier álmodta meg azt a családi házat, amely feketére színezett látszóbeton homlokzatával feltűnő, mégis minimalista stílusban épült a Bodeni-tó szomszédságában.

Látványbeton – családi ház homlokzataként   Látványbeton – családi ház homlokzataként

Az épület 2,6 és 3,3 méter közötti belmagassága, valamint az előírás szerint vízszintes fugázás nélküli 25 cm vastag falak miatt a Mammut 350-es zsalutáblát ajánlotta a Meva szakértői csapata. Ezzel elkerülhetővé vált a falak magassági toldása. Az épület formája és mérete miatt a faldarabokat falzsalukúsztatással öntötték formába. Az emeletek közötti fedéseket egy betonvasalásos kapcsolattal utólag erősítették rá a homlokzatra. A betonfalak 12 és 14 méteres traktusokban, a megbízó által elvárt, feketére színezett betonból készültek. A Mammut 350-es zsaluval és Alkus zsaluhéjjal összefüggő, homogén betonfelületet hoztak létre.

A St. Gallen mellett Linz városában megépített látványbeton homlokzattal rendelkező családi ház esetében is jól látszik, hogy az Alkus zsaluhéjak nagy síkfelületen is stabilan összehegeszthetőek, biztosítva a lenyomat és fugamentes betontextúrát.

Látványbeton – családi ház homlokzataként   Látványbeton – családi ház homlokzataként

A többrétegű héj teljesen varrat- és hézagmentesen csatlakoztatható, ezzel tökéletesen sima betonfelületet létrehozva. Az egyedi, speciális geometriájú, avagy a sík szegmensek egységes, folytonos felületté hegeszthetőek össze. A burkolatlan betonfelületből álló homlokzattal jellegzetes kortárs építészeti megoldás készülhetett. A MEVA különleges zsaluhéjáról további információt a www.meva.hu weboldalon találhat!

(X)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo