Peri01

2012. június 11.

Maradandó és nemes burkolatok terméspalából

Maradandó és nemes burkolatok terméspalából

A Tető Horn Kft. kínálta elegáns és szép, kiemelkedően tartós tető- és homlokzatburkolatok kialakítására alkalmas terméspalával a méret- és formaválasztéknak köszönhetően bármilyen stílusú és formájú felület fedhető. A jó sav- és fagyállóságú, kiváló vízzárású kőpala hosszú (200–300 év) élettartama alatt megőrzi eredeti színét.

Rechteck – hazánkban a legismertebb fedésforma

A 19-20. század környékén számos kastélyt, illetve műemléki épületet fedtek Rechteck palával. A derékszögű fedések egyenes vonalvezetése, rendezett szerkezete, természetes jellege jól illeszkedik a hagyományos stílusokhoz, de a téglalap alakú kettős fedés jól alkalmazható a modern építészetben is. (Kettős fedésnél az egymás fölé kerülő sorok közül a harmadik sor elemei még a második sorra is rátakarnak. Az átfedés a tető hajlásszögétől és a pala méretétől függően 6–12 cm között változik.) A palalapok változatos mérete és variációs lehetőségeinek sokasága érdekes megoldások és geometriai formák kialakítására nyújt lehetőséget.

 

Universal – az egyik legelterjedtebb fedés

A gazdaságos, ívmetszésű Universal fedésnél a palalapok alapvetően négyzet alakúak, melyek egyik sarka szimmetrikusan le van kerekítve. E formai adottság teszi lehetővé, hogy az ereszvonalhoz viszonyítva jobbra, illetve balra emelkedő sorok is létrehozhatók ugyanabból a palából – ez teszi az Universalt az egyik leggazdaságosabb ónémet fedési formává. Az Universal fedés egyszeres, diagonális fedési mód, melynél a sorokat az uralkodó széliránnyal ellentétesen emelkedve célszerű fektetni.

Maradandó és nemes burkolatok terméspalából
Universal: az egyik leggazdaságosabb ónémet fedési forma

 

Schuppen – letisztult fedésforma, gazdaságos megoldás

Ezt a formát a történelmi és a modern építészet is kedveli, mert feloldja az építészet egyenes vonalait. A pikkelyfedés egyedi formája miatt kitűnően alkalmazható bonyolultabb, íves felületek fedésére, ami egyedivé teszi a tetőfedő anyagok között. Az Universal fedéshez hasonlóan a Schuppen fedés is egyszeres, diagonális fedési mód. A sorok az ereszvonalhoz viszonyítva jobbra vagy balra emelkedhetnek, jellemzően az uralkodó széliránnyal ellentétesen fektetve.

Maradandó és nemes burkolatok terméspalából
Schuppen: egyedi formája miatt kitűnően alkalmazható bonyolultabb, íves felületek fedésére

 

Maradandó és nemes burkolatok terméspalából
A makói városi fürdő 6500 négyzetméternyi tetőfelületét borítja terméspala

 

hírlevél-feliratkozás

épjog