cemix

2017. november 21.

Megkérdeztük a kivitelező szakembereket

Megkérdeztük a kivitelező szakembereket

Októberben vidám hangvételű internetes kérdőív segítségével tudakoltuk meg kivitelező szakemberek véleményét, szokásait. A kérdések összeállításánál nem titkolt célunk volt rávilágítani az üveggyapot termékek és a kőzetgyapot könnyűlemezek közötti alapvető hasonlóságokra és kirívó különbségekre.

A számos beérkezett válasz alapján bátran állíthatjuk, hogy a játékban résztvevők többsége nagyon is jól ismeri a különbségeket, az előnyöket és hátrányokat egyaránt.

 

A Knauf Ecose gyártási technológia előnyei

A Knauf Ecose üveggyapot nem szúr, selymes tapintású. Csekély a kiporzása, könnyen alakítható, rugalmas és alaktartó szigetelőanyag. Ezzel szemben a kőzetgyapot bizony szúrós, porzik, rugalmatlanul merev. Előny az üveggyapot javára.

Megkérdeztük a kivitelező szakembereket

 

A felhasználás (szállítás, tárolás, beépítés) során jelentkező előnyök

A tömörített csomagolásnak köszönhetően fele/harmada a tárolási hely szükséglete. Fele/harmada a szállítási, anyagmozgatási tennivaló. Fele/harmada a felhasznált csomagolóanyag (fólia) és raklap mennyisége, tehát az építés helyszínén keletkező hulladék. Előnyök természetesen az üveggyapot javára.

 

A két terméktípus előállítása (alapanyag, gyártás, csomagolás, tárolás, szállítás) közötti lényeges különbségek, elsősorban a környezet megóvását, a fenntarthatóságot figyelembe véve

Az üveggyapot szigetelés alapanyaga 80-90 százalékban újrahasznosított üveghulladék, tehát veszélyes anyagot semmisítünk meg a gyártás során. Kőzetgyapot esetében bazaltkövet robbantunk és fejtünk, zúzunk, darálunk és szállítunk, nagy teljesítményű gépek, berendezések és szállítóeszközök igénybevételével. Nagy teljesítmény, nagy (fosszilis eredetű) üzemanyag-fogyasztás, jelentős károsanyag emisszió. Azonos mennyiségű és hőtechnikai tudással bíró hőszigetelés előállításához éppen fele mennyiségű veszélyes üveghulladékot kell megsemmisítenünk a robbantott, bányászott bazaltkőhöz viszonyítva. Az üveggyapot előállításakor ezen fele (veszélyes üveghulladék) anyagmennyiséget éppen fele akkora hőmérsékletre kell hevítenünk olvadáspontig, mint a bazaltkövet. A kőzetgyapot gyártásakor az elégetett koksz (fosszilis energiahordozó) mennyisége és károsanyag kibocsátása is sokszorosa annak, ami az üveggyapot gyártásakor keletkezik. Az üveggyapot kemencét földgázzal és/vagy napelemparki villamosenergia fölhasználásával fűtjük. További lényeges előnyök az üveggyapot javára.

 

Ár-érték arányok azonos műszaki teljesítményre (mennyiség és minőség) vonatkoztatva

Figyelembe véve a valós piaci árszinteket, bátran kijelenthető: azonos műszaki tartalom mellett érezhetően alacsonyabb áron szerezhető be az üveggyapot szigetelés. Hővezetési tényezőben a kőzetgyapot a csúcstartó: ld=0,034 W/mK (Knauf Nobasil FKD N thermal homlokzat), de az üveggyapot is könnyen teljesíti a 0,032 W/mK-t (Unifit 032). A két anyagtípus közös jellemzői: A1 nem éghető, hidrofób, ásványi alapanyagú, ön- és alaktartó. Ismét további lényeges előnyök az üveggyapot javára.

A játékban résztvevők válaszaikkal igazolták a fenti tényeket. Megköszönve aktivitásukat itt is megerősítjük: jól döntenek abban az esetben, ha üveggyapotra váltanak ott, ahol az építési feladat ezt lehetővé teszi.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog