2017. november 21.

Megkérdeztük a kivitelező szakembereket

Megkérdeztük a kivitelező szakembereket

Októberben vidám hangvételű internetes kérdőív segítségével tudakoltuk meg kivitelező szakemberek véleményét, szokásait. A kérdések összeállításánál nem titkolt célunk volt rávilágítani az üveggyapot termékek és a kőzetgyapot könnyűlemezek közötti alapvető hasonlóságokra és kirívó különbségekre.

A számos beérkezett válasz alapján bátran állíthatjuk, hogy a játékban résztvevők többsége nagyon is jól ismeri a különbségeket, az előnyöket és hátrányokat egyaránt.

 

A Knauf Ecose gyártási technológia előnyei

A Knauf Ecose üveggyapot nem szúr, selymes tapintású. Csekély a kiporzása, könnyen alakítható, rugalmas és alaktartó szigetelőanyag. Ezzel szemben a kőzetgyapot bizony szúrós, porzik, rugalmatlanul merev. Előny az üveggyapot javára.

Megkérdeztük a kivitelező szakembereket

 

A felhasználás (szállítás, tárolás, beépítés) során jelentkező előnyök

A tömörített csomagolásnak köszönhetően fele/harmada a tárolási hely szükséglete. Fele/harmada a szállítási, anyagmozgatási tennivaló. Fele/harmada a felhasznált csomagolóanyag (fólia) és raklap mennyisége, tehát az építés helyszínén keletkező hulladék. Előnyök természetesen az üveggyapot javára.

 

A két terméktípus előállítása (alapanyag, gyártás, csomagolás, tárolás, szállítás) közötti lényeges különbségek, elsősorban a környezet megóvását, a fenntarthatóságot figyelembe véve

Az üveggyapot szigetelés alapanyaga 80-90 százalékban újrahasznosított üveghulladék, tehát veszélyes anyagot semmisítünk meg a gyártás során. Kőzetgyapot esetében bazaltkövet robbantunk és fejtünk, zúzunk, darálunk és szállítunk, nagy teljesítményű gépek, berendezések és szállítóeszközök igénybevételével. Nagy teljesítmény, nagy (fosszilis eredetű) üzemanyag-fogyasztás, jelentős károsanyag emisszió. Azonos mennyiségű és hőtechnikai tudással bíró hőszigetelés előállításához éppen fele mennyiségű veszélyes üveghulladékot kell megsemmisítenünk a robbantott, bányászott bazaltkőhöz viszonyítva. Az üveggyapot előállításakor ezen fele (veszélyes üveghulladék) anyagmennyiséget éppen fele akkora hőmérsékletre kell hevítenünk olvadáspontig, mint a bazaltkövet. A kőzetgyapot gyártásakor az elégetett koksz (fosszilis energiahordozó) mennyisége és károsanyag kibocsátása is sokszorosa annak, ami az üveggyapot gyártásakor keletkezik. Az üveggyapot kemencét földgázzal és/vagy napelemparki villamosenergia fölhasználásával fűtjük. További lényeges előnyök az üveggyapot javára.

 

Ár-érték arányok azonos műszaki teljesítményre (mennyiség és minőség) vonatkoztatva

Figyelembe véve a valós piaci árszinteket, bátran kijelenthető: azonos műszaki tartalom mellett érezhetően alacsonyabb áron szerezhető be az üveggyapot szigetelés. Hővezetési tényezőben a kőzetgyapot a csúcstartó: ld=0,034 W/mK (Knauf Nobasil FKD N thermal homlokzat), de az üveggyapot is könnyen teljesíti a 0,032 W/mK-t (Unifit 032). A két anyagtípus közös jellemzői: A1 nem éghető, hidrofób, ásványi alapanyagú, ön- és alaktartó. Ismét további lényeges előnyök az üveggyapot javára.

A játékban résztvevők válaszaikkal igazolták a fenti tényeket. Megköszönve aktivitásukat itt is megerősítjük: jól döntenek abban az esetben, ha üveggyapotra váltanak ott, ahol az építési feladat ezt lehetővé teszi.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog