2022. május 23.

Tetőterek nehezen hőszigetelhető helyei – megoldás: fújt üveggyapot

Tetőterek nehezen hőszigetelhető helyei – megoldás: fújt üveggyapot

Az épületeken a termikus burok sokszor tartalmaz egymásra nem merőleges, illetve egymással nem párhuzamos felületeket. Az ilyen felületek hőszigetelése táblás vagy tekercses anyaggal jó térlátást, időt és türelmet igényel, és természetesen sok hulladékot eredményez. Fújható üveggyapot alkalmazásával azonban ezek az építési szituációk hatékonyan, gyorsan és hulladékmentesen megoldhatók.

A technológia kötőanyagmentes, zsákokba tömörített szigetelőanyagot használ, amit gép segítségével, fellazítva, levegő áramoltatásával juttatnak be az arra kialakított helyre. A szigetelés kitölti az üregeket, felvéve azok geometriai méreteit.

Tetőterek nehezen hőszigetelhető helyei – megoldás: fújt üveggyapot Tetőterek nehezen hőszigetelhető helyei – megoldás: fújt üveggyapot

A képeken látható tetőtérbeépítéses épület szerelt, átszellőztetett homlokzattal készült, és két, nehezen elvégezhető hőszigetelési megoldást igényelt.

A függőleges fal és a tető síkjának találkozása volt az egyik ilyen bonyolult keresztmetszet. A feladat a talpszelemen, a fal, a függőleges szigetelés felső síkja és a külső oldali páraáteresztő fólia által határolt tér kitöltése volt, amelybe 90 centiméterenként a szarufa keresztmetszete is belemetszett.

Tetőterek nehezen hőszigetelhető helyei – megoldás: fújt üveggyapot Tetőterek nehezen hőszigetelhető helyei – megoldás: fújt üveggyapot

A tetőszerkezet vápái adták a másik megoldandó feladatot: a szarufák közti szakaszt kellett kitölteni addig a magasságig, ahonnan a szigetelési munkát a már korábban beszerzett táblás termékkel lehetett folytatni.

Tetőterek nehezen hőszigetelhető helyei – megoldás: fújt üveggyapot

A bonyolult keresztmetszetek kialakítása táblás/tekercses anyagból több napos munkát igényelt volna. Fújt technológia segítségével a kivitelezés mindössze három órát vett igénybe. A megtakarított élőmunkán túl további pozitívum volt, hogy a munka során egyáltalán nem keletkezett vágási hulladék.

Tetőterek nehezen hőszigetelhető helyei – megoldás: fújt üveggyapot  Tetőterek nehezen hőszigetelhető helyei – megoldás: fújt üveggyapot

További információk a termékekkel kapcsolatban:

www.supafil.hu, www.knaufinsulation.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog