2013. január 22.

Minőségi hibákra hivatkozva fizettek kevesebbet a díjnyertes burkolatért

Minőségi hibákra hivatkozva fizettek kevesebbet a díjnyertes burkolatért

Az ÉMSZ pályázatán nívódíjat kapott, szakmai körökben egyöntetű elismerést aratott, a Magyar Autóklub viszont nem volt hajlandó a megállapodás szerinti összeget kifizetni a Puskás Művek által kivitelezett speciális titáncink lemezburkolatért – derül ki az ÉMSZ kiadványában megjelent cikkből. 

Az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége) nívódíjpályázatán a nemzetközi zsűri értékelése egyebek mellett a következőket írja a Magyar Autóklub új budapesti irodaházának fémlemez burkolatáról: „A változatosan megjelenő Rheinzink titáncink lemezburkolatok egészének és csomóponti részleteinek előkészítettsége, munkaigényessége és minőségi megvalósítása, a lemezfelületek elegáns megjelenése messziről szembetűnő. (...) A távolról sem szokványos, impozáns látvány magával ragadó. A részletek megformálása miatt akár bádogos szakmai bemutatóként is megállja a helyét. (...) építészetileg és bádogos szempontból egyaránt minőséginek számító munka bárhol a világon elismerést aratna" – olvashatjuk a szövegben

Mint ifj. Puskás András, a burkolat kivitelezésével megbízott Puskás Művek Bádogosipari Kft. ügyvezetője az ÉMSZ Híreknek nyilatkozva elmondta, volt azért valaki, akinél nem aratott elismerést az elkészült fedés, mégpedig éppen a megrendelőnél: a Magyar Autóklub minőségi hibákra hivatkozva vont le jelentős összeget a szerződés szerinti megbízási díjból. „Egyszerűen közölték, hogy nem tetszik nekik a munkánk, illetve hogy nem első osztályú, mert hullámos a fedés. Az ÉMI-től kértünk szakvéleményt, és az intézet igazolta: mind a magyar, mind a német DIN szabvány szerint első osztályú a munkánk eredménye".

Minőségi hibákra hivatkozva fizettek kevesebbet a díjnyertes burkolatért

A kép teljességéhez tartozik ugyanakkor az is, hogy kiváló volt az együttműködésük a generálkivitelező Újlaki Építő Kft.-vel – pedig korábban nem dolgoztak még nekik, és kemény árversenyben nyerték el a megbízást –, valamint a Rheinzink Kft.-vel is.

A valóban különleges – a „tető" és a „homlokzat" hagyományaival le nem írható – fedés teljes felülete megközelítőleg 3000 m2; összesen 25-30 tonna horganyt és vagy 110 m3 faanyagot építettek be. 10-12 ács (Puskásék állandó alvállalkozói) és ugyanennyi bádogos dolgozott a helyszínen, a teljes kivitelezési idő 3 hónap volt. A harmadik emeletig tudták állványról megközelíteni a felületet, afölött létrákkal, kötelekkel dolgoztak. „Nagyon küzdelmes munka volt. Korábban azt mondtam, homlokzaton dolgozni másfélszer annyi időbe telik, mint tetőn – ennek az épületnek az esetében ez az arány inkább kétszeres volt. Igazából semmi olyat nem kellett itt csinálnunk, amit máshol már sokszor ne csináltunk volna, de a rövid határidő és a nehéz felület mégis nagy kihívás volt" – mondta az ÉMSZ Híreknek az ügyvezető. 

Minőségi hibákra hivatkozva fizettek kevesebbet a díjnyertes burkolatért

(Képek forrása: Lukács és Vikár Építészstúdió, epiteszforum.hu)

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo