Deceuninck

 

2022. február 11.

Mire érdemes odafigyelni épített zuhanyzók burkolásakor?

Mire érdemes odafigyelni épített zuhanyzók burkolásakor?

A megrendelők és lakberendezők terveiben egyre többször merül fel igényként – építéskor és felújításkor egyaránt – épített zuhanyzó kialakítása, ami lehetőséget ad egyedi, különleges fürdőszobák létrehozására.

A megvalósításkor az egyik legfontosabb, amire figyelni kell, az a víz, a várható vízterhelés. A víz útja kifürkészhetetlen – minden apró repedést, rést, lyukat megtalál és ott kis idő múlva probléma keletkezhet. Ezért fontos a megfelelő vízszigetelő anyagok kiválasztása és a megfelelő módon történő alkalmazása.

Az épített zuhanyzónál az egyik legfontosabb feladat a megfelelő (minimum 2 százalékos) lejtés kialakítása a padlóösszefolyó felé. A lejtés kialakításához az emelt minőségű Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs maximum 20 mm rétegvastagságig, a Murexin AM 30 Kiegyenlítőhabarcs 30 mm-ig vagy a Murexin AM 50 Trass gyors kiegyenlítőhabarcs maximum 50 mm rétegvastagságig alkalmazható. A Kiegyenlítőhabarcsok gyors munkálatokat tesznek lehetővé, hiszen 1-6 óra száradási idővel rendelkeznek, valamint könnyen eldolgozhatóak. A lejtéskialakítások mellett akár függőleges felületre is felhordhatók az egyenetlenségek kiegyenlítésére.

 

Kenhető vagy lemezes vízszigetelés – mindkettő tökéletes megoldás, ami szárazon tart!

A megfelelő lejtéskialakítás és falkiegyenlítés után következik a vízszigetelés felhordása a kiszáradt alapfelületre. Választhatunk kenhető vagy lemezes vízszigetelést. Először a függőleges felületek vízszigetelését és csempézését javasolt elkészíteni, mert ha az aljzatra is felhordjuk a vízszigetelést, akkor a függőleges felületek burkolásakor könnyen kárt tudunk tenni, azaz átszakíthatjuk a szigetelést, ami később problémákhoz vezethet.

Tartós vízszigetelés eléréséhez a vízszigetelő anyagok mellett a Murexin rendszerkiegészítő elemeket is alkalmazni kell.

Murexin rendszerkiegészítő elemek:

  • Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag a fal- és padlócsatlakozásokhoz,
  • Murexin DB 70 külső és belső sarok a pozitív és negatív sarkokhoz,
  • Murexin DZ 35, DZ 40 és DZ 70, DZ 80 Szigetelőmandzsetták a csőátvezetések szigeteléséhez,
  • Murexin Gully szigetelőmandzsetta a lefolyók szigeteléséhez,
  • DBS 50 Öntapadó hajlaterősítő szalag a fal- és padlócsatlakozásokhoz, valamint például zuhanyfolyókákhoz.

A Murexin kenhető vízszigetelések oldószermentesek, nem vízáteresztőek, tartósan elasztikusak, valamint hézag- és varratmentesek. Minden kenhető vízszigetelés alá alapozni kell, mert például szívóképes alapfelületeknél az alapozás hiánya vagy a nem megfelelő alapozás során a kenhető vízszigetelésben úgynevezett tűszúrások keletkeznek, melyek következtében a kenhető vízszigetelésen keresztülfolyik a víz, tehát nem látja el a védő szerepét. Minden kenhető vízszigetelést két rétegben kell felhordani, hogy meglegyen a megfelelő vastagsága, hogy ki tudja fejteni a funkcióját, illetve hogy a megfelelő fedést biztosítani tudjuk, ha esetleg az első réteg felhordása alatt egy szemmel nem látható részt kihagytunk a felhordás során.

Függőleges felületekhez a Murexin 1 KS Folyékonyfólia vagy a cementbázisú Murexin PD 1K Profi Vastagfólia, Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia vagy a Murexin Maximo PSM 1K Gyors Profi Vastagfólia hordható fel.

Vízszintes felületeken csak a cementbázisú Murexin PD 1K Profi Vastagfólia, Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia vagy a Murexin Maximo PSM 1K Gyors Profi Vastagfólia alkalmazható.

1KS Folyékonyfólia
Gyorsan száradó (körülbelül 3 óra), rendkívül kiadós, egykomponensű, felhasználásra kész beltéri kenhető szigetelés fürdőszobákba, zuhanyzókba, a könnyebb ellenőrizhetőség miatt sárga és kék színben.

Hydro Basic 2K Vastagfólia
Kétkomponensű, hidraulikus kötésű, kül- és beltéri kenhető szigetelés erkélyekre és teraszokra.

PD 1K Profi Vastagfólia
Egykomponensű, hidraulikusan kötő, kül- és beltéri kenhető vízszigetelés vizes helyiségekbe és teraszokra, valamint medencékhez (2 m-ig).

Maximo PSM 1K Gyors Profi Vastagfólia
Gyorsan keményedő (körülbelül 3 óra), hidraulikus kötésű, könnyű adalékanyag tartalmának köszönhetően különösen kiadós, egykomponensű, kül- és beltéri kenhető vízszigetelés erkélyek, teraszok és medencék (2 m-ig) kialakításánál.

A kenhető vízszigetelés két rétegben történő felhordása és száradása után javasolt ellenőrizni, hogy a szigetelés folytonosságában és a rendszerkiegészítő elemeknél nincsenek-e hiányosságok. Például mindenhol le van-e fedve vízszigeteléssel az alapfelület, vagy a vízszintes és függőleges csatlakozásoknál a sarokképzés megfelelő-e, ugyanis ahol hiányos, ott a víz elfolyhat és károsíthatja a szerkezetet.

 

Gyors munkálatok, egyenletes rétegvastagság! – Lemezes vízszigetelés

A Murexin AE 100 Szigetelő- és feszültségmentesítő lemez különösen gyors további munkálatokat tesz lehetővé egyenletes rétegvastagság mellett. Méretre szabható, vízzáró és repedésáthidaló. Beépítése Murexin „S” osztályos ragasztóval, például Murexin KGF 65 Totálflex S1 ragasztóhabarccsal történik, az átlapolásoknál, áthidalásoknál a Murexin PD 1K Profi Vastagfólia szükséges. A beágyazás és a burkolat fektetése ugyanazzal a Murexin „S” osztályos ragasztóval történik.

A tartós eredmény érdekében a vízszigetelést követően rugalmas Murexin ragasztó, például Murexin KPF 35 Profiflex ragasztóhabarcs, Murexin MFK 45 Mureflex S1 ragasztóhabarcs, Murexin KGF 65 Totálflex S1 ragasztóhabarcs vagy Murexin EKY 91 Univerzális epoxi fehér ragasztó használható.

Fugázáshoz a Murexin FX 66 Platinum Flexfugázó, Murexin FME 80 Extrém fugázó vagy a Murexin FMY 90 Epoxi fugázó, illetve a cementbázisú fugázókhoz adagolandó Murexin FE 85 Fugázóhabarcs emulzió a javasolt a Murexin SIL 50 Természeteskő szilikon használatával.

Komplex rendszer alkalmazásával és körültekintő beépítéssel biztosak lehetünk abban, hogy a víz csak a lefolyón keresztül folyik el.

Murexin. Ami tart.

 

Bakos Ferenc alkalmazástechnikai vezető
Murexin Kft.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog