Busscher

2013. január 18.

Műanyag héjalás bármilyen formájú új vagy felújításra szoruló tetőhöz

Műanyag héjalás bármilyen formájú új vagy felújításra szoruló tetőhöz

Magastetős házak esetén, amikor vékony a teherhordó födém, alacsony teherbírású a tetőszerkezet, gyakran felvetődik a kérdés: mivel is fedhető úgy, hogy az esztétikus, vízzáró és akár egyedi formát is könnyen követni képes legyen? Erre kínál lehetőséget a Renolit Alkordesign és Alkormetal rendszer.

A Renolit Alkordesign egyesíti magában a cinkből, rézből vagy alumíniumból készült fémtetők esztétikumát és a hajlékony műanyag vízszigetelések előnyeit – csak a fémtetőknél jóval kedvezőbb áron és sokkal nagyobb hajlékonysággal. A rendszert tetszőleges geometriájú (vízszintes, függőleges, nyereg-, lapos-, hullámos stb.), egyszerű vagy összetett tetőkhöz tervezték, mely új épületeknél és felújítási munkáknál egyaránt jó megoldást nyújt.

A rendszer két elemből áll. Alapját a különféle színekben kapható Renolit Alkorplan F nevű, PVC-P alapanyagú vízszigetelő lemez képezi. A poliészterszövet-erősítésű, hajlékony, hőre lágyuló műanyagból készülő lemez 20 méteres tekercsekben, 1,05 m szélességben és 1,5 mm vastagságban kapható. Erre rögzíthetők forró levegős hegesztéssel a – lemezek színválasztékában készülő, álló korcokra emlékeztető – Alkordesign profilok.

Műanyag héjalás bármilyen formájú új vagy felújításra szoruló tetőhöz Műanyag héjalás bármilyen formájú új vagy felújításra szoruló tetőhöz

 

A Renolit Alkordesign profilok típusai:

  • 3,5×2,5 cm-es „nagy” profil – hosszúsága 3 m, egy csomagban 40 szál található;
  • 7×5 cm-es „extra nagy” profil – hosszúsága 3 m, egy csomagban 20 szál található.

A rendszer már csillogó, teljesen fémes hatású, vörösréz, illetve ezüst színű változatban (Alkormetal) is létezik.

Műanyag héjalás bármilyen formájú új vagy felújításra szoruló tetőhöz

 

Egyszerű kivitelezhetőség

Az aljzat – ami lehet például OSB lap, deszkázat vagy bármilyen más szilárd födém – teljes felületére, a lemez átfedései alá mechanikai rögzítéssel (csavar+fém alátét) helyezik el a rögzítőelemeket. Az átfedéseket a PVC-szigeteléseknél megszokott forró levegős hegesztéssel folytonosítják, majd az előre – például kicsapózsinórral – kijelölt vonalakhoz szintén forró levegős hegesztéssel felhelyezik az álló korcokra hasonlító, színes PVC-profilokat.

Műanyag héjalás bármilyen formájú új vagy felújításra szoruló tetőhöz

E megoldással teljesen vízzáró, bármely felületi geometriát követni tudó, könnyű tetőfedés kapható. A kivitelezés egyszerűen elvégezhető, a műanyag szigetelés készítésében járatos szakembereknek nem okozhat problémát.

 

Napelem a vízszigetelésen

A PVC-szigetelőlemezes fedés nyeregtetőn történő alkalmazásakor célszerű az energiahatékonyságra is gondolni: Alkorsolar tartók közbeiktatásával akár közvetlenül a szigetelésre is rögzíthetők napelemek. Az így készített tető tehát már nemcsak esztétikus, könnyű és kedvező árfekvésű lesz, de még energiát is képes termelni.

Műanyag héjalás bármilyen formájú új vagy felújításra szoruló tetőhöz

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo