Peri03

2016. június 17.

Nyílászáró vagy homlokzat?

Nyílászáró vagy homlokzat?

Az elmúlt húsz évben gyökeresen megváltoztak a nyílászárókkal kapcsolatos igények – míg kezdetben a nyílászáró egy falnyílásba épített nyitható és a fény bejuttatására szolgáló elem volt, addig ma, a homlokzati hőszigetelő rendszer egyik gyenge pontjaként, gyakran teljes homlokzatot képező épületelem.

A homlokzatok sokszor alig tartalmaznak falazatot, és a nyílászáró csomópontoknak kell integrálniuk a belső falak csatlakozási megoldását is. Korábban nem igazán voltak árnyékolócsomópontok, nem voltak a szigetelési mezőkbe épített nyílászárók és a teljes magasságú kiviteleket is kerülték a tervezők, beruházók.

Ma mindezek szerves részei a családiháztervezésnek, így gyakran találkozunk alakos függönyfalakkal, teljes homlokzatokat kitevő szalagablakokkal és emelő-tolóajtó rendszerekkel, integrált árnyékolással. Ilyen tervek esetén már a nyílászárókkal foglalkozóknak is végiggondolt megoldásokkal kell rendelkezniük, mert a nyílászárók megjelenése nagyon domináns a homlokzatokon. Itt futnia kell a profiloknak, a nyitható és fix üvegmezőknek, homlokzatburkolatoknak, hogy harmóniát sugározzanak, egymással komplett rendszert alkothassanak. Ekkor már nem nyílászáróban, hanem homlokzatban kell gondolkodni, és nem csak a nyílászárók előállításának problémájával kell törődni.

Nyílászáró vagy homlokzat?

A professzionális megoldás, ha a tervezés korai fázisában a koncepcióterv is úgy készül el, hogy szakkivitelezőt is bevonnak a fizikai korlátok meghatározására, a jó kompromiszszumok kidolgozására. Érthető módon egy építész tervező nem tudja olyan mélyen beleásni magát a nyílászárók témájába, mint a szakkivitelezők, hiszen az épülettel kapcsolatos egyéb, sokkalta fontosabb részletek (szabályok, statika, energetika stb.) is eléggé leterhelők.

Természetesen nem minden szakkivitelező alkalmas erre a feladatra, hiszen a vállalkozások más és más üzletpolitika alapján építik fel stratégiájukat. Az AluFrame Mérnökiroda Kft. arra alakult, hogy tervezői támogatásukkal a beruházó igényeit szem előtt tartó, de az építész víziójának is megfelelő megoldást kínáljon – amire jó példa a képeken is látható ürömi társasház.

Nyílászáró vagy homlokzat?

Az AluFrame mint márkafüggetlen nyílászárógyártó folyamatosan figyeli a piacon fellelhető anyagokat, teljes képet kapva az egymással versengő műszaki megoldásokról és termékekről. Ennek köszönhetően egy-két tervezői konzultáció után olyan – a megrendelő igényeihez igazodó – alternatívákat tud javasolni, melyekből kiválasztva a kívánt megoldást, kezdődhet a részletes tervezés anélkül, hogy kételyek merülhetnének fel a megvalósítással kapcsolatban.

A tervezési tanácsadás a profilrendszerekből kialakított nyílászárókon túl minden esetben kitér a rögzítéstechnikai kérdésekre is, a padló- és szemöldökcsatlakozásokra, az üvegés szerkezeti sorolásokra, valamint ha van az épületen árnyékolás, akkor az annak megfelelő integrált és rejtett dobozokra, a szigetelés kiváltásának lehetőségeire stb. Az AluFrame szakemberei minden nyílászáróelem hőtechnikai hatását pontosan figyelembe tudják venni az energetikai számítások során, a függönyfalakat, ajtó- és ablakszerkezeteket pedig statikai számításokkal ellenőrzik. Mindezek mellett az egyre gyakoribb tetősíkba épített vagy önálló üvegtetők tervezéséhez is támogatást adnak.

Fotók: Köhler Ágnes

hírlevél-feliratkozás

épjog