2012. május 25.

Nyolc nap alatt negyven méter mélyen fagyasztották át a talajt

Nyolc nap alatt negyven méter mélyen fagyasztották át a talajt

Mélyépítési munkák során, kiváltképp, ha egy város közepén történik, a gyorsaságnál is fontosabb szempont a biztonság: az emberi életet is veszélyeztető talajbeomlások, vízbetörések elkerülése érdekében sok esetben a talajt szilárd jégtömbbé alakítás nyújt jó megoldást.

A földfelszín alatti munkák előkészítési szakaszában biztosítani kell a talajréteg szilárdságát, stabilitását. Erre számos módszer létezik, mint a földmegtámasztó szerkezetek építése, vagy a stabilizáló anyagokkal történő talajmegerősítés. Olyan mélyépítési munkáknál, ahol felszín alatti vizek jelenlétével is számolni kell, sikeres módszer a cseppfolyós nitrogénnel történő talajfagyasztás. A -196 °C-os hűtőközeg tökéletes vízzárást eredményezve betonkeménységűre fagyasztja a talajt, így az építési terület a talajvíztől is védett lesz.

 

Talajfagyasztás egy áruház alatt

Ezt a technológiát alkalmazzák jelenleg a híres düsseldorfi Königsallee bevásárló utcájának egy áruháza alatt, ahol a belvárost átszelő, központi, földalatti pályaudvar épül.

Megbízóként az önkormányzat nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a munkálatok során a legmodernebb technikát alkalmazzák, kevésbé zavarva ezzel a környező lakókat és a forgalmat. Ezen kívül természetesen a gyorsaság, és mindenek előtt a biztonság is fontos szempont volt. Ahol a víz elleni védekezés más módszerei szóba sem jöhetnek, ott a talajfagyasztás már bevált módszer: ez az eljárás az egyetlen, aminek hatékonysága objektíven mérhető. A megrendelők és az építési vállalatok így egyaránt garanciát látnak a teljes vízbetörés elleni védelemre és szilárdságra. A talaj fagyasztására irányuló nagyszabású projektet a Messer azon kevés vállalatok egyikeként nyerte el, amelyek ezzel a technológiával dolgoznak.

Nyolc nap alatt negyven méter mélyen fagyasztották át a talajt

Nyolc nap alatt negyven méter mélyen fagyasztották át a talajt

Nyolc nap alatt negyven méter mélyen fagyasztották át a talajt

 

A cseppfolyós nitrogén gyorsan és hatékonyan fagyaszt

A cseppfolyós nitrogénnel történő talajfagyasztás gyors és hatékony eredménye miatt egyre gyakrabban alkalmazott talajstabilizáló eljárás a mély- és alagútépítési munkák során. A fagyasztandó talaj térfogatának meghatározása után bizonyos távolságban hűtőcsöveket, úgynevezett fagyasztólándzsákat vezetnek a talajba, melyek alulról zártak. A csőrendszerbe cseppfolyós nitrogént vezetnek, aminek pontos mennyiségét hőmérséklet szenzorok jelei alapján szabályozzák.

A düsseldorfi földalatti munkálatok során rendkívül nagy méretekben, 170 köbméternyi talajnál kellett alkalmazni a módszert. A cseppfolyós nitrogénnel történő technológiával sikerült 20–40 méter mélyen a talajt szokatlanul magas, 20 °C hőmérsékletről indulva csaknem 8 nap alatt átfagyasztani. Ilyen rövid időn belül ez más fagyasztási módszerrel nem lett volna lehetséges.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog