2022. november 04.

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

Egy szigeteletlen vagy alig szigetelt épület hővesztesége igen tetemes: a homlokzatán át akár 35 százaléknyi hőt is veszíthet, és ehhez hozzáadva a tetőn át kéretlenül távozó további 25 százalék hőveszteséget, a nem megfelelő minőségű nyílászárókon át elveszített 25 százalék, valamint a padlón át távozó 15 százalék hőt, egészen elszomorító adattal szembesülünk. 

Ahhoz, hogy mindent megtegyünk a házak kézzelfogható – és pénztárcánk súlyában mérhető – energiatakarékos működéséért, elengedhetetlen, hogy körbeszigeteljük „tetőtől-talpig”. Első körben meg kell szüntetni a ház külső falán át kiszökni vágyó hő szabad útját, majd következik a tető vagy a padlásfödém energetikai állapotának feljavítása. A tökéletes végeredmény érdekében fontos lesz még a jól szigetelő ajtók és ablakok beépítése és a fűtésihűtési rendszer korszerűsítése is.

 

A „nejlonzacskó-effektus”

Családi házak esetében gyakori megoldás a vakolt külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal. Ám itt jön az először légmentesen zárható nyílászárókkal ellátott, majd gyönyörűen körbeszigetelt – ám némileg „párafelhőbe zárt” ház esete: ha a külső falakra nem páraáteresztő anyag kerül szigetelés gyanánt, az lezárja kifelé nemcsak a hő útját, hanem a ház (és persze a benne lakók) természetes párolgását is akadályozza. A mosott ruha is párolog, és a fürdőszoba is szeretne… Ha kifelé nem megy, akkor befelé – ezzel penészesedést és kellemetlen beltéri klímaérzetet is okozva a lakóterekben.

Mindez elkerülhető, ha „lélegző” szigetelőanyag felhasználásával, páraáteresztő Ursa Tectonic FP Basic szálas üveggyapot szigetelőtáblákkal készítjük el a ház homlokzati szigetelésének rétegrendjét. A speciális, magas minőségű (λ=0,035 W/mK) hőszigetelő anyagok non plus ultraként kiváló hangszigetelő képességgel is fel vannak szerelkezve, mely erősebb utcai hangterhelés mellett is sokkal csöndesebbé teszi a házat.

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

A különlegesen gyűrt szálstruktúrájú Ursa Tectonic szigetelőanyag ez év elején jelent meg a magyar piacon, és feltörekvő népszerűségnek örvend mind a szakemberek, mind a lakosság körében. A termék nem éghető – összhangban a mindenkor érvényes Országos Tűzvédelmi Szabályzatban leírtakkal, melyben a homlokzati szigetelésekre vonatkozó tűzvédelmi követelményrendszert is megfogalmazzák. Mivel függőlegesen felrögzített, nagy testsűrűségű szigetelőtáblákról van szó, ezért elengedhetetlen, hogy a szálak rétegelválási szilárdsága, és az anyag nyomószilárdsága is kitűnő legyen.

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

Rendkívül előnyös, hogy érzéketlen a téli-nyári hőingadozásra, azaz nincs hőtágulása. Lábazati szigetelésként a fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű Ursa XPS Plus zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblákkal kiegészítve, megoldódik nemcsak a ház külső falának téli hővédelme, hanem az épület belső tereinek nyári túlmelegedés elleni védelme, valamint a külső falszerkezet léghanggátlása is – mindezt a lakók maximális komfortja érdekében.

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog