Deceuninck

 

2022. november 04.

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

Egy szigeteletlen vagy alig szigetelt épület hővesztesége igen tetemes: a homlokzatán át akár 35 százaléknyi hőt is veszíthet, és ehhez hozzáadva a tetőn át kéretlenül távozó további 25 százalék hőveszteséget, a nem megfelelő minőségű nyílászárókon át elveszített 25 százalék, valamint a padlón át távozó 15 százalék hőt, egészen elszomorító adattal szembesülünk. 

Ahhoz, hogy mindent megtegyünk a házak kézzelfogható – és pénztárcánk súlyában mérhető – energiatakarékos működéséért, elengedhetetlen, hogy körbeszigeteljük „tetőtől-talpig”. Első körben meg kell szüntetni a ház külső falán át kiszökni vágyó hő szabad útját, majd következik a tető vagy a padlásfödém energetikai állapotának feljavítása. A tökéletes végeredmény érdekében fontos lesz még a jól szigetelő ajtók és ablakok beépítése és a fűtésihűtési rendszer korszerűsítése is.

 

A „nejlonzacskó-effektus”

Családi házak esetében gyakori megoldás a vakolt külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal. Ám itt jön az először légmentesen zárható nyílászárókkal ellátott, majd gyönyörűen körbeszigetelt – ám némileg „párafelhőbe zárt” ház esete: ha a külső falakra nem páraáteresztő anyag kerül szigetelés gyanánt, az lezárja kifelé nemcsak a hő útját, hanem a ház (és persze a benne lakók) természetes párolgását is akadályozza. A mosott ruha is párolog, és a fürdőszoba is szeretne… Ha kifelé nem megy, akkor befelé – ezzel penészesedést és kellemetlen beltéri klímaérzetet is okozva a lakóterekben.

Mindez elkerülhető, ha „lélegző” szigetelőanyag felhasználásával, páraáteresztő Ursa Tectonic FP Basic szálas üveggyapot szigetelőtáblákkal készítjük el a ház homlokzati szigetelésének rétegrendjét. A speciális, magas minőségű (λ=0,035 W/mK) hőszigetelő anyagok non plus ultraként kiváló hangszigetelő képességgel is fel vannak szerelkezve, mely erősebb utcai hangterhelés mellett is sokkal csöndesebbé teszi a házat.

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

A különlegesen gyűrt szálstruktúrájú Ursa Tectonic szigetelőanyag ez év elején jelent meg a magyar piacon, és feltörekvő népszerűségnek örvend mind a szakemberek, mind a lakosság körében. A termék nem éghető – összhangban a mindenkor érvényes Országos Tűzvédelmi Szabályzatban leírtakkal, melyben a homlokzati szigetelésekre vonatkozó tűzvédelmi követelményrendszert is megfogalmazzák. Mivel függőlegesen felrögzített, nagy testsűrűségű szigetelőtáblákról van szó, ezért elengedhetetlen, hogy a szálak rétegelválási szilárdsága, és az anyag nyomószilárdsága is kitűnő legyen.

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

Rendkívül előnyös, hogy érzéketlen a téli-nyári hőingadozásra, azaz nincs hőtágulása. Lábazati szigetelésként a fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű Ursa XPS Plus zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblákkal kiegészítve, megoldódik nemcsak a ház külső falának téli hővédelme, hanem az épület belső tereinek nyári túlmelegedés elleni védelme, valamint a külső falszerkezet léghanggátlása is – mindezt a lakók maximális komfortja érdekében.

Páraáteresztő és lélegző szálas üveggyapot

hírlevél-feliratkozás

épjog