2012. június 18.

Sok LED helyett elegendő egyetlen mélysugárzó

Sok LED helyett elegendő egyetlen mélysugárzó

Az Osram kifejlesztette a bevásárlóközpontok, irodák, ipari épületek és lakóhelyiségek általános világítására szolgáló Soleriq mélysugárzó-családot: a Soleriq E LED lámpatestek még magas üzemi hőmérséklet esetén is 1500–4500 lm fényáramot sugároznak, így egyetlen lámpa elég fényt bocsát ki a nagy fényigényű helyiségekben.

A Soleriq E LED az első chip-on-board LED, melynél az egyes chipek konverziós réteg (chip-on-board) alatt helyezkednek el, homogén világító felület benyomását keltve. Az óriási fényerő jelentősen megkönnyíti a lámpatestek tervezését, hiszen a sok LED helyett elegendő csak egyetlen elemet beépíteni. A lámpatest az egységes szín- és fény megjelenítése mellett a csatlakoztatást és a külső fényvezető-optika kialakítását is egyszerűvé teszi. A fénykeltés során keletkezett optikai veszteségek jóval alacsonyabbak, emiatt a LED-lámpák és lámpatestek hatékonyabban működnek, de a mélysugárzók a LED-ekre jellemző egyéb előnyökkel (mint például a hosszú élettartam) is rendelkeznek.

A kétféle változatban kapható Soleriq E LED-ek még 85 °C hőmérsékleten is – ami az alkalmazás során felléphet – kiemelkedő hatásfokúak: ezen a hőmérsékleten a nagyobb Soleriq E 45 jellemző fényárama 4000 lm (880 mA névleges áram mellett), a kisebb Soleriq E 30 fényárama 2700 lm (600 mA).

 

hírlevél-feliratkozás

épjog