2020. december 14.

Speciális zsaluzás: a hatalmas centrifuga palástja

Speciális zsaluzás: a hatalmas centrifuga palástja

A rendhagyó formájú vagy nagy igénybevételnek kitett épületszerkezetek zsaluzása speciális megoldásokat kíván. Ilyen feladat volt a hollandiai Deftben épített kutatólaboratórium hatalmas centrifugájának betonpalástja is, ahol a precíz kialakítás és a makulátlanul sima felület jelentett kihívást a Meva mérnökeinek.

A defti Deltares Intézetben olyan kutatóbázis működik, ahol víz- és földalatti mozgások vizsgálatával foglalkoznak. A kutatás során az új létesítményben egy óriási centrifugaberendezés segítségével gyorsítanak fel bizonyos geotechnikai folyamatokat és mértékarányosan lerövidítik azokat. A nagy gravitációs erők hatására pedig rövid idő alatt modellezhetők olyan történések, amelyek a természetben csak hónapok alatt zajlanak le. Ezzel a módszerrel optimalizálható például a gátépítmények ledőlési folyamata, vagy lassítható a cölöpalapok öregedése is. Az ilyen kutatási eredmények megrendelői azok, akik az építmények élettartamáért felelősek, kormányhivatalok, mérnöki irodák, vállalatok és tudományos intézetek.

 

Rendhagyó épülethez rendhagyó zsaluzás

Az elkészült, két köbméteres és egy emeletes építmény közepében található a szerkezet lelke, egy 5,5 méter karhosszúságú centrifuga. Az eszköz képes elérni 300 G, azaz 546 km/h maximális gyorsulási sebességet, és ezzel akár a 3,7 fordulatot másodpercenként.

Speciális zsaluzás: a hatalmas centrifuga palástja

Az erős centrifugális erők miatt az épületet hibátlan köralakban, rendkívül erős betonpalásttal kellett megépíteni, ahol kiemelten fontos szempont volt a beton felületi simasága, a felesleges súrlódás és a légörvények minimalizálása érdekében. Legfontosabb cél volt, hogy a centrifugát körülölelő fal teljes magasságában, a padlótól a födémig, tökéletesen kör alakú és azonos sugarú legyen. A maximálisan egyenletes felület érdekében a betonozás egy ütemben történt és a zsalurendszer a lehető legkevesebb átkötési hellyel épült meg. A megingathatatlan stabilitás eléréséhez a 40 cm vastag betonhoz 10 cm-es raszterben helyeztek el 20 mm vastag pálcákból készült, kétsoros vasszerkezetet. A zsaluszerkezethez pedig 330 m2 összterületű Radius zsalut használtak.

Speciális zsaluzás: a hatalmas centrifuga palástja

„Ez az óriási méretű és egyedi formájú zsalu megépítése nagy kihívást jelentett a De Hilster Betonwerken cég számára, ehhez a MEVA szakértői támogatására és minőségi alapanyagaira volt szükség” – nyilatkozta Roy Wubben, a kivitelezést vezető építész.

Speciális zsaluzás: a hatalmas centrifuga palástja 

 

Minden szinten Meva

Ennek az összetett szerkezetnek a megépítéséhez az épület különböző szintjein a MEVA zsaluválasztékának más-más elemeit alkalmazták. A centrifuga szerkezetének alapja alatt először AluStar falzsaluelemekkel egy légcsatornát hoztak létre. A derékszögű biztosítófal felépítéséhez a Mammut 350-es rendszert, valamint 4,5 m magasságig a MEP tartóállvány 45 elemét használták.

A MEVA választékában a klasszikus magasépületek és műtárgyak építésére is alkalmas, változatos zsalurendszereken túl a kreatív építészetet vagy éppen a magasházak hatékony létrehozására szolgáló zsaluvariációk széles kínálata áll rendelkezésre.

További ötletek zsaluzáshoz: Ötletek zsaluzáshoz | MEVA Akciók

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo