2016. június 28.

Szélsőséges időjárásban is tartósan szép homlokzat

Szélsőséges időjárásban is tartósan szép homlokzat

A fotokatalízis elvén működő, ezáltal öntisztuló CarboPor vékonyvakolat nanoporózus struktúrájának köszönhetően hosszan tartóan tiszta, száraz, szép felületet képez. A vízlepergető hatás és a magas diffúziós képesség eredményeként száraz marad a homlokzatfelület, a szénszál erősítés pedig ellenállóvá teszi a mechanikus, illetve a hőhatásból fakadó terhelésekkel szemben.

A hagyományos vakolatok szerkezete 10-15 év után gyengül és mállani kezd. A vastagabb hőszigetelés, illetve az amiatt fokozottabban jelentkező termomechanikus igénybevétel hatására ez a folyamat még korábban megkezdődik. Először csak finom repedések keletkeznek, majd a vakolat öregedésével egyre nagyobb felületen kezd mállani a vakolat, továbbá elszürkül, majd matt és élettelen hatásúvá válik.

E probléma elkerülésére fejlesztette ki a Caparol cégcsoport a szénszállal erősített CarboPor vakolatot, ami az erősítésnek köszönhetően viharos időjárás vagy nagy hőmérséklet-ingadozás esetén sem károsodik. Ebből adódóan jelentősen hosszabb lesz a homlokzat élettartama, nem alakulnak ki repedések, mállások, és színe évtizedekig ragyogó marad.

A homlokzat tartós tisztaságáért két tényező kombinációja felelős: az alacsony vízfelvételi tényező (w-érték) és a szintén alacsony páradiffúziós tényező (Sd-érték), amelyek a vakolat – például egy hirtelen záporeső utáni – gyors kiszáradását eredményezik. Mindez a CarboPor vakolat vízlepergető hatásával együtt garantálja a tökéletes megoldást: a felület hosszú ideig száraz, gombák és algák ellen is védett marad.

A mechanikai és hőterhelések rendkívüli követelményeket támasztanak a hőszigetelés külső felületén. Hőség, hideg, szárazság és csapadék állandó váltakozása nagy megterhelés a vakolatok, festékek számára. Az időjárás változása (napfény/felhőtakarás) még állandó levegő hőmérséklet mellett is percek alatt akár 50 °C-os hőmérséklet-különbséget okozhat a hőszigetelés külső felületén, ami erős mechanikai húzóerők kialakulásához vezet. A könnyű és rugalmas, szénszál erősítéses üvegszövet beágyazóanyagok képesek ezeket az erőket kompenzálni.

hírlevél-feliratkozás

épjog