2012. május 03.

Tartós, szép és egyedi teraszok ápolást nem igénylő fapadlóból

Tartós, szép és egyedi teraszok ápolást nem igénylő fapadlóból

A korhadásgátló, biológiai favédő oldattal telített Telifa padlóanyagokból és szerkezeti fagerendákból készülő teraszok bármilyen ápolás, felületkezelés nélkül is hosszú élettartamúkat. A fateraszok építhetők a talaj fölé kiemelten, esetleg több szinten lépcsőzve, vagy földre, betonra helyezve, medence köré stb.

A fa védelmére szolgáló Telifa technológiával a faanyagból vákuumos előkezeléssel eltávolítják a nedvességet, amit korhadásgátló, speciális, biológiai favédő oldattal pótolnak. A szert nagy nyomással préselik át a faanyag szijácsrészének teljes keresztmetszetében. Az eljárás során a fa szerkezete nem sérül, fizikai tulajdonságai nem változnak, és a telített faanyag minden ápolás, felületkezelés nélkül is maradandóan tartóssá válik. (Ellentétben a hagyományos felületkezelési – merítési, festési vagy szórási – eljárásokkal, melyek csak felületi védelmet nyújtanak.)

Tartós, szép és egyedi teraszok ápolást nem igénylő fapadlóból

 

A telítési technológia jellemzői:

• a telítés az európai elvárásoknak és előírásoknak megfelelően történik;
• a faanyagból a favédőszer (telítés) nem mosható ki;
• a telített fa biológiailag ártalmatlan az emberekre, állatokra és növényekre;
• a Telifa termékek gazdaságosabbak a felületkezelt fánál (bár a telített fa valamivel drágább, de hosszú távon gazdaságosabb, mert sokkal tartósabb, és kezelést sem igényel).

A fa szerkezete két részből áll: a gesztből (ez biztosítja a fa szilárdságát) és a szijácsból (a tápcsatorna, melyen keresztül áramlik a fában a tápanyag). Bár sokan azt feltételezik, hogy a nagy nyomással kezelt faanyag teljes keresztmetszetében telítődik, impregnálni csak a szijácsot lehet, a geszt már funkciója folytán is szívósabb, ellenállóbb. A fűrészáru annál nagyobb keresztmetszetben telíthető, minél több benne a szijácsszerkezet.

A telített fűrészáru alapszíne enyhén zöldes elszíneződésű. A geszt és szijács eltérő szerkezetéből következik, hogy eltérő színárnyalatúak, de a színkülönbségek néhány hét alatt összemosódnak. Az időjárás és a napfény hatására a faanyag színe tovább érik, amíg elnyeri szürkésbarna színét.

A telített fa fapáccal utólagosan is pácolható, színezhető, de vastagon fedő, vizes alapú pácok alkalmazása nem ajánlott.

Tartós, szép és egyedi teraszok ápolást nem igénylő fapadlóból

 

Teraszépítés Telifa padlóanyagokból és fagerendákból

• Alapozás, alátétszerkezet
A telített fa tartógerendák a földbe is áshatók, mégis célszerű a talajmozgásokat és a terheket jobban bíró betoncölöp-alapokat készíteni. Ezekre állíthatók az alapszerkezet oszlopai. Az oszlopokat élére állított, legalább 5 cm-es deszkagerendákkal kössük össze. A padlódeszkák vastagságától függően a gerendákat egymástól 50–70 cm-re kell elhelyezni. Pontosan és vízszintbe állítsuk be a tartószerkezet felső síkját. A szerkezet kialakításánál kizárólag horganyzott vagy nem rozsdásodó kötőelemek (szegek, csavarok) használhatók. A csavarok, szegek számára készítsünk vezetőfuratokat, így elkerülhető a faanyag megrepedése.

Tartós, szép és egyedi teraszok ápolást nem igénylő fapadlóból

 

• Járófelület, szegély

A Telifa teraszburkolat – a csúszásgátlás és a vízelvezetés miatt – kétféle felülettel alakítható ki: a pallók egyik oldala hornyolt bordázattal, másik oldala mikrobordázott kivitelben készül – mindkét oldal alkalmas járófelületnek. A járófelület készíthető klasszikus, gyalult és fózolt pallóból is. A járófelület deszkázatát mindig – minimum 5 mm-es – légréssel kell fektetni és rögzíteni, hogy a nedvességet magába szívó padlóburkolat tágulni tudjon. A járófelület körben szegélyléccel zárható le.
A földre, betonra épített teraszburkolat alá párnafa alapozást kell készíteni, gondoskodva a vízelvezetésről. A járófelület deszkázatból kialakított táblákkal is képezhető, ekkor a táblák forgatásával érdekes mintázatok nyerhetők.

Tartós, szép és egyedi teraszok ápolást nem igénylő fapadlóból

 

• Korlát, lépcső
A talajtól 1 méternél magasabb teraszokat korláttal kell ellátni. A korlátok is készíthetők telített fából. A szintkülönbségek lépcsőkkel hidalhatók át, a lépcsők járófelületei azonosak a terasznál használt faanyaggal.

Tartós, szép és egyedi teraszok ápolást nem igénylő fapadlóból

 

hírlevél-feliratkozás

épjog