2019. augusztus 21.

Tetőcserépre integrált napelemek

Tetőcserépre integrált napelemek

A Terrán Generon különlegességét az adja, hogy a napcellákkal ellátott tetőcserepekből készített fedés kivitelezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos cseréptetőével. Vagyis a tető a sok évszázados építészeti hagyományon alapuló módon ellátja megszokott védelmi szerepét, és ezzel egyidejűleg gondoskodik a modern funkcióról: az energiatermelésről.

A Terrán Generon sajátosságai az alábbi előnyöket kínálják:

  •  Esztétikus: stílusos megoldást ad kompromisszumok nélkül; nem kell utólagos – a hagyományos tetőképet megváltoztató – építményeket (külön napelemeket és az azokat tartó szerkezeteket) készíteni az energiatermelés céljára.
  •  Integrált rendszer: egységes, szakmailag átgondolt szerkezet gondoskodik az épület védelméről és a megújuló energia hasznosításáról.
  •  Egyszerű: könnyű, hatékony, gyors és biztonságos a kivitelezés.
  •  Gazdaságos: a nagypaneles napelemrendszerrel versenyképes árral és teljesítménnyel rendelkezik, hozzájárul az épület energiatakarékos üzemeltetéséhez, hálózatra köthető és szigetüzemben is működtethető.

A Terrán Generon egyelőre kizárólag Terrán Zenit típusú tetőfedésbe építhető be; moduljainak befoglaló mérete 330 mm × 420 mm, tehát a Zenit cserép méretével azonos. Beépítésekor minimum 7,5 cm-es átszellőztetett légrést kell kialakítani, nagy hőállóságú, hosszú élettartamú tetőfólia (MediFol Longlife, Medifol TOP 270, MediFol Silver) beépítése szükséges.

Tetőcserépre integrált napelemek

A tető hajlásszöge legalább 25 fok legyen; az optimális elhelyezés Magyarországon a déli tájolású, 35 fokos hajlásszögű tetőkön érhető el. Az optimális tájolástól való kisebb eltérés keleti vagy nyugati irányban nem jár vállalhatatlan termeléskieséssel.

Szintén nem jár jelentős kieséssel az optimális hajlásszögtől való 5-10 fokos eltérés. A Generon beépítésére tehát azok az összefüggő tetőszakaszok használhatók ki, amelyeknek a tájolása megfelelő. A tetőfelület széleitől (orom, falszegély, tetőgerinc, eresz, vápa) és a tetőfelépítményektől (kémény, tetőablak stb.) legalább két cserépnyi (kb. 60 cm-nyi) távolságot kell hagyni; ezeket a tetőfelületeket Zenit cseréppel kell fedni. A Terrán szaktanácsadói segítenek az optimális fedéskép kitalálásában, hogy a lehető legszebb legyen a tető megjelenése.

Egy Terrán Generon modul 15 Wp teljesítményű, 11,1 db/m2 elhelyezés esetén ez 167 W/m2-t tesz ki. Vagyis 1 kWp teljesítményű mező körülbelül 6 m2 tetőfelületet igényel.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog