2012. október 20.

Új rendszer szabadonbetonozáshoz

Új rendszer szabadonbetonozáshoz

A Peri Variokit mérnöki elemkészlet néhány új fejlesztésű rendszerelemmel kiegészítve szabadonbetonozott építési technológiához is alkalmazható. A Variokit zsaluzókocsikat hazánkban a Soroksári-Duna-ág hídjának építése során alkalmazták először szabadonbetonozott technológiával történő építéshez.

Az épülő híd teljes hossza csaknem 500 m, szélessége közel 21,5 m, melyet 16 pillér és 2 hídfő támaszt alá. A mederhíd több mint 149 m hosszú, háromnyílású, folytatólagos, felsőpályás, változó magasságú, szabadon betonozott, utófeszített vasbeton híd, 37,1 m-es, 75 m-es és 37,1 m-es nyílásokkal. A mederhíd felszerkezetét a kivitelező A-Híd Zrt. szabadonbetonozott technológiával építette, egy pár Peri Variokit zsaluzókocsi segítségével. A szabadonbetonozás során a frissbetonterhet a Variokit zsaluzókocsik adták át a felszerkezetre és mozgatták a zsaluzatot ütemről ütemre. A felszerkezet keresztmetszeti változásainak lekövetéséhez az építők Vario fatartós falzsaluzatot alkalmaztak. Az egyszerűen kezelhető mechanikai megoldásnak köszönhetően a kivitelezők 7 napos ciklusokban 5 m hoszszú betonozási ütemeket tudtak elérni. Ugyanakkor teljesíteni kellett a változó hídkeresztmetszet igen szűk tűréshatárainak megfelelő követelményeket is. A Peri UP modulállvánnyal kompatibilis szerkezet biztonságos munkaszintek és feljárók kialakítását tette lehetővé.

 

Új rendszer szabadonbetonozáshoz
Szabadonbetonozáskor a frissbetonterhet a Variokit zsaluzókocsik vezették le az építménybe, és mozgatták a zsaluzatot ütemről ütemre. A felszerkezet keresztmetszeti változásainak lekövetéséhez az építők Vario fatartós falzsaluzatot alkalmaztak

 

Új Variokit elemkészlet

A fejlesztés célja az volt, hogy a jól bevált Variokit mérnöki elemkészlet alkalmazási területeinek bővítése a lehető legkevesebb rendszerelemmel kiegészítve történjen. Az új rendszerelemek a szabadon betonozó berendezés hosszanti irányában 5 m hosszú betonozási ütemekre optimalizáltak, ezek a hosszak megfeleltek a projekt általános műszaki követelményeinek. A Peri mérnöki elemkészlete lehetővé teszi a keresztirányban széles körben változó hídkeresztmetszetek tökéletes lekövethetőségét. Az eredmény: nagy flexibilitású szabadon betonozó berendezés a hídkeresztmetszet kialakításához, mely egyidejűleg egyszerűen kiszolgálható.

 

Új rendszer szabadonbetonozáshoz
A Peri UP modulállvány biztonságos munkavégzést tett lehetővé a kivitelezők számára. Az állvány egyszerű összekötő elemekkel csatlakoztatható a Variokit rendszerhez

 

Különösen felhasználóbarát módon történt a zsaluzat átmozgatása a következő betonozási ütemre, amit az újszerű mechanizmusnak köszönhetően gyorsan és kis munkaráfordítással el lehetett végezni. Az egyszerű kezelhetőség mellett a fejlesztés során a biztonság is központi szerepet játszott. A Peri UP modulállvány a kivitelezők számára biztonságos munkavégzést tett lehetővé, amit egyszerű összekötő elemekkel csatoltak a Variokit rendszerhez. Különös előnye ennek az újszerű szabadonbetonozó megoldásnak, hogy ugyanazok az építőelemek további átalakítás nélkül a jövendő projekteknél újra felhasználhatók – nagy részük még más típusú mérnöki építményeknél (például alagútépítés során) is. Ezáltal a Variokit mérnöki elemkészlet különösen átfogó alkalmazási területtel bír, minimalizálva a standard rendszerelemek számát. Sőt, szinte minden elem elérhető a Peri bérleti parkjában. Ez nemcsak gyors rendelkezésre állást jelent, hanem növeli a műszaki megoldás gazdaságosságát a kivitelező cég számára.

 

Új rendszer szabadonbetonozáshoz
Különös előnye a Variokit szabadonbetonozó megoldásnak, hogy ugyanazok az építőelemek további átalakítás nélkül a jövőbeni projekteknél újra felhasználhatók – nagy részük még más típusú mérnöki építményeknél is

 

Praktikus megoldások az eredményes megvalósításért

Mindössze egy pár zsaluzókocsival történt a szabadonbetonozás a Soroksári-Duna-ág hídjának bővítése során, ami alatt a hídpálya teljes keresztmetszetét kell érteni, az egybeépített pályalemez miatt. A híd teljes, 21,5 m széles keresztmetszete két főtartóra volt felfüggesztve. A felszerkezet építése a mederpillérekről indult, az előre elkészített, 12,5 m hosszú indítózömökről. A hídkeresztmetszet betonozása két ütemben történt; első ütemben a szekrénytartók fenéklemeze és bordái a pillér egyik, majd másik oldalán, ezt követően a második ütemben a pályalemez készült, egy időben, két oldalon. Az ártéri oldalon a felszerkezet közös pillérhez történő rögzítése után a mederoldalon is elkészült a zárózöm előtti zöm, majd ezt követően a zsaluzókocsit átszerelték a második mederpillérre, ahonnan folytatták a felszerkezet építését, azonosan az előző ághoz. Ezután következett az utolsó zömmel történő mederzárás. A felszerkezet szekrénymagassága változó volt, változatlan szélesség mellett. Ennek következtében a bordák belső oldalzsalu magasságát a folyamatosan változó keresztmetszethez kellett igazítani. Ehhez a hídépítési követelményhez a Peri egyszerű és praktikus megoldást alkalmazott: egy áthidaló acéllemez kötötte össze az előre szerelt fatartós zsalutáblákat, melyeket állítható kapcsolóelemmel igazítottak a geometriai követelményekhez. A bordák külső oldali zsaluzatai a fenékzsalun átvezetve szabadon túllógtak a kisebb szerkezeti magasságú részeken.

A darufüggetlen áthelyezési folyamat is optimalizált volt: néhány egyszerű lépés után a keretet a zsaluzattal együtt hidraulikusan a következő betonozási ütemre lehetett mozgatni. Ehhez a folyamathoz az építőknek 2 munkaórára volt szükségük. A zárózöm zárása után a szabadon betonozó berendezést az indítózömökhöz mozgatták vissza, ott történt azok leszerelése.

 

Új rendszer szabadonbetonozáshoz
Mindössze egy pár zsaluzókocsival történt a szabadonbetonozás a Soroksári-Duna-ág hídjának bővítése során. A híd teljes, 21,5 m széles keresztmetszete két főtartóra volt felfüggesztve

 

Mérnöki teljesítmény és anyagok egy kézből

A Peri vállalta a felelősséget a projektre szabott tervezésnél és a statikai számításoknál, mind a kísérőállvány, mind a szabadonbetonozó szerkezet tekintetében. Ennek eredményeként minden rendszer és folyamat optimálisan egyeztethető volt. A műszaki megoldás részét képezte a műszaki dokumentáció, valamint az építkezésen való folyamatos támogatás is. Az építkezés helyszínén egy Peri Supervisor is segítette a kivitelezőket.

Fotók: Peri Kft.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog