2009. október 14.

Homlokzati kéregpanelek akár egy centiméter vastagságban is

Homlokzati kéregpanelek akár egy centiméter vastagságban is

Az Argomex akár egy centiméter vastagságú, homlokzatburkoló lapként alkalmazható betonlemezek gyártását is vállalja, a tervezői és megrendelői igényeknek megfelelő színben, illetve felületi struktúrával.

A modern építészet újra a beton felé fordul: nemcsak tartószerkezetként, hanem burkolatként, önmaga anyagszerűségét megmutató homlokzatképző felületként is használja. Ez lehet helyszínen készülő, monolit falfelület, illetve üzemben készülő, az épületre a burkolási folyamat részeként felkerülő előregyártott betonlap, kéregpanel.

Az Argomex Építészeti és Kereskedelmi Kft. által készített homlokzati kéregpanelek anyaga öntömörödő, szálerősítésű finombeton. A cég gyártási kapacitása és betontechnológiai tapasztalata lehetővé teszi, hogy akár egy centiméter vastagságú betonlemezt gyártsanak, a tervezői és megrendelői igényeknek megfelelő színben, illetve felületi struktúrával. A különböző méretű panelekhez különböző vastagságok tartoznak, ezek – és az épületszerkezeti adottságok – határozzák meg a panelek rögzítési módját, illetve az ahhoz szükséges rozsdamentes elemek kialakítását és számát.

Homlokzati kéregpanelek akár egy centiméter vastagságban is

Az előregyártás számos előnnyel jár, mint például:

• a lehető legkisebb színeltérés;

• ellenőrzött és szükség esetén megismételhető gyártási folyamat;

• cserélhetőség;

• átszellőztetett homlokzati rétegrend kialakítása;

• kávás vagy sarokelemek készítése;

• átszellőztetett homlokzat esetén változtatható távolság a teherhordó falszerkezettől stb.

 

A felületről

A kéregpanelek legtöbbször a zsaluzat által kialakított felülettel készülnek, de előfordul az utólagos megmunkálás is, ami lehet homokfúvás, csiszolás, vagy betonfestékkel történő bevonás.

Sajnos gyakran láthatók – főleg a járdáról elérhető magasságban – összefirkált homlokzatrészek. E kéretlen „díszítések” előzetesen felhordott színtelen bevonattal viszonylag könnyen eltávolíthatóvá válnak.

A beton felülete sohasem homogén, a hidratáció időbeni lefolyásától, az anyagvastagságon belüli szemeloszlástól, a környezeti hatásoktól függően mindig keletkeznek árnyalatbeli eltérések, bár ezek láthatósága az idő múlásával, az anyag „beérésével” egyre csökken.

A betonfelület érzékeny a rá kerülő idegen anyagokra, még a víz is nyomot hagy rajta. A gyakran ismétlődő vizesedés, majd száradás általában sókivirágzást okoz, aminek intenzitása szintén csökken az idő múlásával, sőt néhány hónap, esetleg év után meg is szűnik. De mindenképpen célszerű olyan anyagokat alkalmazni, amelyek meggátolják a víz bejutását a betonba.

Homlokzati kéregpanelek akár egy centiméter vastagságban is

 

A rögzítésről

A betonelemek rögzítési módja döntően a vastagság függvénye. Egy centiméteres elemvastagságnál ragasztás, vagy átmenőcsavaros rögzítés ajánlott. A 2 centiméteres elemek hátoldali sínrendszerre, vagy átmenő csavarokkal rögzíthetők. A 3 centiméteres vagy az annál vastagabb lemezek fugába rejtett csapokkal is felszerelhetők, de a felület nagysága és a csapok száma közötti összefüggésekre oda kell figyelni. A 8 centiméteresnél vastagabb panelek függesztéses módszerrel szerelhetők, ahol a függesztőszerkezet egyik részét bele kell gyártani a betonpanelbe.

A külső térbe kerülő rögzítőszerelvények lehetőleg rozsdamentes anyagból készüljenek.

Az előregyártott látszóbeton kéregpanelek napjaink építészetének kedvelt anyagai. A beton formázhatósága, felületi megjelenésének ezerféle struktúrája, és – a mai betontechnológiai lehetőségeknek köszönhetően – magas szilárdsága szinte korlátlan alkalmazási lehetőséget nyújtanak a tervezőknek.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo