2009. október 17.

Hangszigetelő falak csúszózsaluzatos technológiával

Hangszigetelő falak csúszózsaluzatos technológiával

A Nemzeti Színház színpadterének hangszigetelése csúszózsaluzatos technológiával történő kettős vasbeton fal építésével készült, de egyre több irodaház építésénél is már ezt a megoldást alkalmazzák a külső zajok hatékony kiszűrésére.

A megfelelő szintű hangszigetelés elérésére egyre gyakrabban alkalmazott megoldás az érintett tér, helyiség határoló falainak kettős vasbeton falként történő kialakítása. A két egymás mellé épülő fal közötti néhány centiméteres távolságot kitöltheti valamilyen hangszigetelő anyag, de teljesen üres is maradhat a rés. Így készült többek között a Nemzeti Színház színpadterének, illetve a Művészetek Palotájában található Bartók Béla koncertterem hangszigetelése, de egyre több irodaház építésénél is már ezt a megoldást alkalmazzák a külső zajok hatékony kiszűrésére.

Hagyományos zsaluzási eljárásokkal a kettős vasbeton falszerkezet több ütemben épül meg: először elkészül az egyik vasbeton fal, majd erre – külön ütemben – ragasztják, vagy egyéb eljárással rögzítik a kiválasztott – és rendszerint drága – hangszigetelő anyagot, majd megépül a második vasbeton fal. Ilyenkor azonban a betonacél szerelés, a zsaluzás és a betonozás alatt végig fennáll annak veszélye, hogy a felrakott hangszigetelés megsérül. A hagyományos technológia másik gyenge pontja, hogy a két fal közötti résbe beton folyhat, márpedig a legkisebb mértékű betonátfolyás is jelentősen rontja – és gyakran kijavíthatatlanul – a hangszigetelés hatékonyságát, különösen az úgynevezett kopogóhangok vonatkozásában. A hagyományos eljárás tehát meglehetősen körülményes és lassú, ráadásul építés közben nem is ellenőrizhető teljes mértékben a beépített hangszigetelő réteg épsége.

Csúszózsaluzatos építési technológiával a két vasbeton fal egyszerre, egy ütemben készül el úgy, hogy közöttük létrejön a tervezett méretű rés. (A légrés nagyságát a tervező határozza meg; a két fal közötti távolság általában 5 cm-es vagy ennél valamivel nagyobb.) Ezzel a technológiával a két fal között nem keletkezik betonátfolyás vagy bármiféle más kapcsolat, ami a zsaluzat leszerelése után vizuálisan ellenőrizhető is.

Az Altaform Kft. több kisebb szerkezet építését követően a Nemzeti Színház színpadterét elválasztó vasbeton falak hangszigetelését, egyben dilatációs kialakítását készítette csúszózsaluzással. Legutóbb Pécsett építették meg egy irodaház vasbeton lépcsőházát úgy, hogy a külső és a belső falak teljes mértékben külön szerkezetet képeznek, közöttük 5 cm vastag légrés húzódik. E megoldás egyik további előnye, hogy nincs szükség hangszigetelő anyag beépítésére, tehát annak ára is megtakarítható.

hírlevél-feliratkozás

épjog