2010. január 22.

Nagyméretű silók építése csúszózsaluval

Nagyméretű silók építése csúszózsaluval

A vasbeton silók építésénél jelenleg ismert egyik legjobb eljárást, a csúszózsalus technológiát alkalmazta az Altaform Kft. a Kaposvári Cukorgyár fermentor silóinak kivitelezésénél.

Ahogy a szennyvíztisztító telepek kialakításánál szükség van a visszamaradó szennyvíziszap rothasztásának megoldására, hasonlóképpen felmerülő kérdés egyes ipari technológiák esetében a visszamaradó szerves anyagok szakszerű és környezetbarát kezelése. A cukoriparban különösen fontos ez a kérdés, hiszen a cukorgyártás időszakában koncentráltan keletkezik nagy mennyiségű szerves anyag, amivel kapcsolatban az eddigi gyakorlat mellett egyre nagyobb az igény a környezetbarát és egyben energiatermelő megoldások bevezetésére.

A gyártás során visszamaradó szerves anyag tömeg nagyméretű zárt silókba kerül, ahol biogázt termelő erjedési és rothadási folyamatok játszódnak le. A keletkező gáz részben biztosítja a gyártás energiaszükségletét.

A cukorgyártás rövid szezonhoz kötött, az éves termés feldolgozása ekkor történik meg. Emiatt a gyártás után visszamaradó szervesanyagtömeg is e rövid idő alatt keletkezik, azaz az egész éves mennyiség egyidejű befogadására alkalmas silórendszer kiépítésére van szükség. Ez indokolja a fermentor tornyok szokatlanul nagy méreteit.

 

Munkahézag nélkül

A Kaposvári Cukorgyárban megépült két siló átmérője 25 méter, magasságuk közel 30 méter. A silókban a tárolt folyadék magassága 25 méter, a felette lévő térben gyűjtik össze a keletkező gázokat. A vasbeton lefedést követően építik be a technológiai gépészetet. A köpenyfal külső feszítést kapott, majd megfelelő hőszigetelést és burkolatot, és végül elhelyezték a külső lakatos szerkezeteket: a lépcsőket, korlátokat és az átjáró hidat

A silók vasbeton köpenyfalát a korábbi gyakorlatának megfelelően csúszózsaluzatos építési technológiával építette az Altaform Kft. A technológia biztosította a folyamatos betonbedolgozás lehetőségét, ezáltal a megépülő fal munkahézag nélkül készült. A külső és belső zsalutáblákat átfogó összekötő csavarokra sem volt szükség, a homogén betonfal víz- és gázzárósága így volt a legjobban biztosítható. A beépítésre kerülő beton C25-ös minőségű, vz4-es vízzáróságú és szulfátálló cement felhasználásával készült. A fal lágyvasalásának kialakításakor az elsőrendű szempont a repedésmentesség biztosítása volt. A folyadékoszlop nyomásából keletkező terheket teljes egészében az utólag a köpenyfalra kerülő feszítőpászmák egyenlítik ki.

Az első siló építése napi átlagban négy méteres haladási sebességgel folyt. A nagy sebességet a gazdaságosság mellett az is indokolta, hogy a meleg időjárás mellett a beton gyorsabban köt és kerülni kellett a kötéslassító vegyszer alkalmazását. Ezért inkább a gyorsabb betonkötésnek megfelelően kialakított emelési sebesség diktálta az ütemet.

Nagyméretű silók építése zsúszózsaluval

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog