2009. október 17.

Nagy teherbírású, kis súlyú könnyűszerkezetes tetők

Nagy teherbírású, kis súlyú könnyűszerkezetes tetők

A Lindab tartórendszerek alapelemei a nagyszilárdságú, tűzihorganyzott, hidegen hengerelt vékonyfalú Construline acélprofilok, mely gyártmányok alkalmazása garantálja a rendszerek pontos geometriáját, magas teherbírását, kis önsúlyát és tartósságát.

Az említett előnyök kihasználására kiváló lehetőség nyílik meglévő épületek tetőszerkezeteinek felújításakor, cseréjekor (egyszerű búvótér, padlástér vagy beépített tetőtér kialakításához), illetve akár teljes emeletráépítéskor. A meglévő épület eredeti tartószerkezeti rendszerét már a tervezés kezdeti fázisában figyelembe kell venni: mely helyeken lehet megoldani a teherátadást, mennyi lesz a többletteher (önsúly és hasznos), megvan-e a szükséges tartalék a meglévő teherhordó szerkezetekben (födém, falazat, alapozás) vagy azokat erősíteni szükséges.

Nagy teherbírású, kis súlyú könnyűszerkezetes épületek

Tetőfelújítás beépítetlen tetőtérrel

A Lindab rendszerei gazdaságos és esztétikus megoldást kínálnak az olyan régi lapostetős épületek (ipari csarnokok, középületek, irodaházak) felújítására, melyeknél az elavult lágyfedésű vízszigetelés (bitumenes, PVC stb.) többszöri javítás után sem működik tökéletesen, illetve folyamatos beázást szenved. A cég által kínált megoldás kishajlású (minimum 10 százalékos), biztonságos csapadékvíz-elvezetést nyújtó könnyűszerkezetes tetőfedés, amely az épület hőtechnikai viselkedését is javítja (télen jobban hőszigetel, nyáron árnyékol).

 

Nagy teherbírású, kis súlyú könnyűszerkezetes épületek

Nagy teherbírású, kis súlyú könnyűszerkezetes épületek

Az LindabRoof tetőfelújítási rendszer alapelemei a „sűrűn”, 1–2 méterenként letámasztott keretállások (C-profilú ingaoszlopok és tetőgerendák, 3–6 méter kiosztásban, önfúró csavaros kapcsolatokkal), Z-szelvényű tetőszelemen-rendszer és bármilyen Lindab tetőburkolati rendszer (például önhordó LTP20/LTP45 trapézlemez vagy LPA cserepeslemez).

Amennyiben a sűrű alátámasztás nem megoldható vagy nem gazdaságos, a nagyobb teherbírású LindabTruss rácsostartós tartószerkezeti rendszer nyújthat megoldást, amely 10–24 méter szabad fesztávolság esetén is alkalmazható. A rácsostartó alapelemei a dupla C-profilból készülő övek, illetve a közéjük helyezett C-szelvényű rács- és oszloprudak, metrikus csavaros kapcsolatokkal.

A tartószerkezeti és tetőburkolati rendszereket a Lindab Rainline ereszcsatorna rendszer teszi teljessé.

 

Tetőfelújítás beépített tetőtérrel, emeletráépítés

Néhányszintes irodaépületek, középületek, esetleg lakóházak esetében fordulhat elő az épület bővítésének igénye tetőtérbeépítés, illetve emeletráépítés formájában.

A Lindab könnyűszerkezetes megoldások ilyenkor is kitűnő megoldást nyújtanak. A Construline külső falprofilokból készíthető falvázak kiválóan alkalmasak függőleges teherhordó és/vagy térelhatároló főfalak kialakítására. A falváz fő szerkezeti elemei a függőleges C-profilú falvázoszlopok, amelyek U-profilú alsó és felső vízszintes sínbe kötnek be. A külső térelhatároló falakhoz az acélprofilok perforált gerinccel készülnek („termoprofilok”), ami jelentősen csökkenti a hőhídhatást, ezáltal a szerelt falszerkezet eredő hőátbocsátási tényezője körülbelül kétharmadára csökken. A falvázrendszer homlokzati burkolata többféle változat közül választható, lehet szerelt jellegű (trapézlemez, kazettás burkolat), építőlemezre felvitt hőszigetelt vakolat vagy homlokzati téglaburkolat.

A főfalakra egyszerűbb kialakítású Construline rácsostartók kerülhetnek (fesztáv: 6–12 m; kiosztás: 0,8-1-1,2 m), amelyek övei egyszerű U-profilok, belső rácsrúdjai C-profilok, önfúró csavarokkal bekötve, a tetőlécezés pedig hajlított kalapprofil. A tetőburkolat tipikusan egyrétegű cserepeslemez, kiszellőztetett tetőtérrel; a vízszintes álmennyezet adja a hőszigetelés síkját, illetve tartja a megfelelő tűzvédelmet nyújtó gipszkarton burkolatot.

Amennyiben a meglévő és megmaradó legfelső födémszerkezet biztonságosan nem képes hordani a megnövekedett hasznos terhelést, a LindabFloor könnyűszerkezetes födémrendszert vendégfödémként célszerű kialakítani. A födémrendszer fő elemei a C-profilú födémgerendák (fesztáv: 3–6 m; kiosztás: 300–600 mm), amelyre trapézlemez (LTP20; LTP45), esetleg másodlagos tartórendszer (kalapprofil) kerülhet.

A födém technológia szerint lehet száraz (könnyű, szerelt padlóburkolattal) vagy nedves (betonlemezzel).

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog