2010. június 19.

Úszómedencék vízszigetelése és burkolása

Úszómedencék vízszigetelése és burkolása

A medence – akár kültéri, akár beltéri medencéről van szó – kivitelezés szempontjából az egyik legtöbb figyelmet és szakértelmet követelő szerkezet. Miért fontos a megfelelően sima felületbeton? Hogyan lehet tartós medenceszigetelést készíteni? Milyen ököklszabályokat kell betartani a burkoláskor? Hogyan kell lezárni a dilatációs hézagokat?

Betonhéj

A medencék víz elleni szigetelésénél az első fontos teendő: sima felületű betonhéj kialakítása. Megfelelően sima felület érhető el a Kerakoll Kerabuild Finitura finomszemcséjű habarcsának alkalmazásával, mely felületet feltétlenül javasolt mélyalapozóval (Keradur) átkenni, ezzel megoldva a beton portalanítását, illetve egyenletes nedvszívását. A mélyalapozó száradását követően kezdhető a medence szigetelése, amihez csak olyan szigetelőhabarcs alkalmazható (például Idrobuild 2K), amely nemcsak pozitív, hanem negatív víznyomást is elvisel. (Pozitív víznyomás alatt a medence vizének a burkolt felületre nehezedő nyomása, negatív alatt pedig a talajvíz ellenkező irányú nyomása értendő.)

 

Úszómedencék vízszigetelése és burkolása

 

Szigetelés

A szigetelést a sarkokkal kell kezdeni, amihez sarokszalagot kell használni úgy, hogy a sarkok egymásra merőleges felületeit fogazott glettvas szélességének megfelelő sávban bevonjuk a vízszigetelő habarccsal, majd ebbe ágyazzuk a szalagot (ügyelve arra, hogy a szalag képzeletbeli felezővonala a sarok belső élébe essen). A szalag szigetelőhabarcsba nyomása után megkezdhető a teljes felület bevonása szigetelőhabarccsal. (Az egyenletes rétegvastagság elérése érdekében 4 mm-es fogazatú glettvas használata javasolt. A szigetelőhabarcsot a fogazott oldallal célszerű felkenni, majd a sima oldallal átsimítani.)

 

Burkolás

A burkolás megkezdése előtt a szigetelőhabarcsnak egy napos száradási időt kell hagyni. A burkolat ragasztásához vízálló, flexibilis, kiváló tapadóerejű, hosszú nyitott idejű ragasztót ajánlott használni, melyből hosszú idő után sem oldódnak ki a fontos alkotóelemek. E kritériumoknak megfelel az – akár üvegmozaik ragasztásához is alkalmazható – H40 Tenax ragasztóhabarcs.

 

Úszómedencék vízszigetelése és burkolása Úszómedencék vízszigetelése és burkolása

 

Nagy felületek burkolásakor be kell tartani a dilatáció két alapszabályát:

1. 25 négyzetméternél nagyobb egybefüggő felületnél mindig úgynevezett „felező dilatálást” kell alkalmazni (azaz például 30 négyzetméter esetén két darab 15 négyzetméteres területet alakítunk ki, egymástól legalább 8 mm széles dilatációs fugával elválasztva);

2. a hosszú oldal soha nem lehet hosszabb, mint a rövid oldal kétszerese.


Fugázás

A ragasztóhabarcs 24 órás száradását követően kezdhető a fugázás, amire flexibilis, vízálló, csökkentett vízfelvételű (CG2 jelzéssel ellátott), finom, szemcsementes felületű fugaanyag használandó. A nagy felületek fugázásakor ügyelni kell arra, hogy a dilatációs fugák tiszták maradjanak (ezek a következő fázisban szilikonos fugával töltendők ki). A javasolt fugaszélesség általában 3 mm, de például üvegmozaik fugázásakor elegendő lehet az 1–1,5 mm is. A fugázást követő laptisztításkor a vékony cementfátyol réteg az utolsó lemosáskor alkalmazható Delta Plus savas tisztítószer segítségével könnyen eltávolítható.

 

Úszómedencék vízszigetelése és burkolása

 

Utolsó munkafázisként a dilatációs fugák és a sarokfugák szilikonos fugaanyaggal (Sigibuild) történő kitöltése marad. A művelet megkezdése előtt a fuga két oldalánál a csempék felületét néhány centiméter széles, könnyen eltávolítható ragasztószalaggal kell leragasztani, majd kinyomópisztollyal egyenletes sebességgel és nyomással a fugahézagba nyomni az anyagot. A fuga felületét vizes-szappanos újjal kell elsimítani, majd azonnal el kell távolítani a ragasztószalagot.

 

Úszómedencék vízszigetelése és burkolása

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog