2010. november 18.

A teraszok dilatálása a burkolat tartósságának egyik titka

A teraszok dilatálása a burkolat tartósságának egyik titka

A teraszok burkolatának tartósságát már az építmény helye is befolyásolja: a talaj vízzel telítettségének mértéke, szerkezetének lazasága ugyanis alapvetően meghatározzák a megfelelő technológia, és ezzel együtt a terasz építéséhez legalkalmasabb anyagok kiválasztását.

A szegélyvonal kiásását követően zsalukővel vagy zsalubetonnal készítendő el a szegélyfal, amit követhet a terasz megfelelő magasságig földdel vagy homokkal történő feltöltése. A feltöltött terület tömörítése után C16-os betonnal elkészíthető a fogadószint. Betonozáskor nem szabad elfeledkezni egyrészt annak vasalásáról, másrészt – ez nagyon fontos – a dilatációképzésről.

 

A dilatációképzés szabályai

1. kültéren, 25 négyzetméternél nagyobb egybefüggő felület esetén úgynevezett felező dilatálást kell alkalmazni, azaz legalább 10 mm széles dilatációs fugát kell készíteni, és azt rugalmas anyaggal (hablemezzel) kitölteni;

2. az így elkészített dilatációs szektorok hosszú oldala nem lehet hosszabb, mint a rövid oldal kétszerese (azaz például: ha egy falusi ház verandájának hossza 15 méter, szélessége pedig 2 méter, akkor 4 méterenként dilatációt kell kialakítani).

Erre azért van szükség, mert a már meglévő dilatációs fugák helye fogja meghatározni a burkolat dilatációs helyeit. A szigetelés készítése csak a fogadószint elkészültét követő legalább 28 napos száradási idő után kezdhető el.

Nagyon fontos, hogy a csapadékvíz megfelelő elvezetése érdekében legalább 2-3 százalékos lejtéssel készüljön a terasz!

 

Szigetelés két rétegben

Amennyiben a terasz 25 négyzetméternél nagyobb, a szigetelés mindig a dilatációnál kezdendő, ha ennél kisebb, akkor mindig a lábazatszigetelésnél. Teraszt mindig kétkomponensű szigetelőhabarccsal (Idrobuild) két rétegben kell szigetelni, a vízszigetelés vastagsága 2-3 mm legyen.

 

 

Hasznos tanácsok teraszburkoláshoz

 

Mind a dilatációs hézag, mind a lábazat szigetelésénél az első réteg elkészítésekor a fugát nem a szigetelőhabarccsal, hanem erre a célra kifejlesztett rugalmas gumiszalaggal (Guintoflex) kell átfedni. A második réteg szigetelés már átfedheti a teljes felületet. Egy nap száradást követően elkezdhető a burkolat ragasztása.

 

 

Hasznos tanácsok teraszburkoláshoz

 

 

Burkolatragasztás üregmentesen

Kültéren csak flexragasztóval szabad burkolni, és csak úgynevezett üregmentes ragasztási technológia (a burkolólap alatt a ragasztó 100 százalékosan kitölti a teret), illetve az ehhez megfelelő ragasztó (H40 Flotex) alkalmazható.

 

 

Hasznos tanácsok teraszburkoláshoz

 

Ezzel az eljárással gyakorlatilag teljesen megszűnik a felfagyás veszélye, és a burkolat sem fog kopogni. A ragasztáshoz nem hagyományos fogazott glettvasat, hanem íveset célszerű használni.

 

Csak rugalmas fugahabarcs használható

24 óra száradást követően a dilatációs fuga és a lábazati sarokfuga kivételével minden fuga poralakban kapható flexibilis fugahabarccsal (Fugabella Porcelana) töltendő ki, ügyelve a fuga megfelelő folyamatosságára. A dilatáció és a lábazati sarokfuga kitöltése szilikon alapú, rendkívül rugalmas, UV- és jégálló fugával (Sigibuild) végezhető.

 

 

Hasznos tanácsok teraszburkoláshoz

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog