2010. január 06.

Milyen szempontok szerint kell műanyag ablakot választani?

Milyen szempontok szerint kell műanyag ablakot választani?

A jó műanyag nyílászáró úgynevezett középtömítéses profilból készül. A főfalak vastagsága legalább 2,8 mm, vagy annál vastagabb – ezt hívják A-kategóriás profilnak. Ami ennél vékonyabb – függetlenül a belsejében lévő acélmerevítéstől – B-, vagy C-osztályú profil.

A középtömítéses rendszer nyitott hézagrendszerű konstrukció, ahol a külső ütközés nyitott, és a vízzárást, vízgyűjtést, illetve -elvezetést az úgynevezett vízgát látja el. A lég- és vízzárásról a vízgát mögött elhelyezett ütköző gumitömítések gondoskodnak. A külső – körülbelül 1 mm-es – rés által kialakult hirtelen keresztmetszet-változások, irányváltások miatt a nyílászárót terhelő szél, illetve csapadék energiája lecsökken, ezért a középtömítéses nyílászárók magasabb szél- és vízzárási kategóriába sorolhatók, mint az úgynevezett széltömítéses konstrukciók. Lehetőség van plusz gumitömítés elhelyezésére is, amellyel fokozható a víz-, lég- és hangszigetelés. A működtető vasalat a nyílászáró egész élettartama alatt szárazon üzemel.

A széltömítéses ablakok zárt hézagrendszerűek, a működtető vasalat a két gumitömítő kör között, nedves térben üzemel, így korrodálódhat, vízkövesedhet, szennyeződhet. A bezárt ablakon lezúduló csapadék a szárnynak a tok síkja fölé magasodó felületein perdületet kap és lefolyik az ablakról. A széltömítéses profilok általában eltolt síkúak, ahol a lezúduló csapadék éppen a gumitömítéseket terheli a legintenzívebben, amelyek a szél hatására egyébként is megnyílnak.

 

Mi minősül jó vasalatnak?

A jó vasalat fő jellemzője, hogy nanotechnológiával felületkezelt, valamint hibás működtetés gátlót, résszellőzőt és huzatzárat tartalmaz. A műanyag nyílászárók belsejében lévő merevítés növelt inerciájú tűzihorganyzott acél vagy alumínium.

 

Milyen a jó üvegezés?

Kétrétegű üvegezés esetén a 4-16-4 mm rétegrendű szerkezet a megfelelő, melynél a belső üveg külső fele Low-E (lágyfém) bevonattal készül, és a légrés argon-, illetve kriptongázzal töltött. E nyílászárók hőátbocsátási tényezője 1,1 W/m2K.

Háromrétegű üvegezés esetén a 4-10-4-10-4, vagy 4-11,5-4-11,5-4 mm rétegrendű szerkezet a megfelelő, melyeknél a belső üveg külső fele, illetve a külső üveg belső fele Low-E bevonattal készül, valamint a légrések (mindkettő) argon-, illetve kriptongázzal töltöttek. A háromrétegű üvegezés alkalmazása öt-, vagy hétkamrás profilba építve a passzívházak építésének egyik alappillére.

 

Mitől hosszú életű egy kültéri nyílászáró?

A nyílászárók tartósságának két titka van: a gyártás és a beépítés pontossága, valamint a felhasznált anyagok minősége. A használat során fontos tényező a gumitömítések és a vasalatok évenkénti ápolása, fa nyílászárók esetében pedig még a rendszeres felületkezelés.

 

A nyílászárók tervezésével, forgalmazásával és kivitelezésével foglalkozó Gil-trade Kft. szakemberei nagy tapasztalatot szereztek az építőiparban fellelhető mindenféle, fajta és típusú – műemlék épületekbe, vagy modern családi házakba alkalmazható, új beépítésű vagy cserélendő – nyílászáróval kapcsolatban, megismerkedtek felépítésükkel és kialakításukkal, beépítésükkel és karbantartásukkal. Tájékozottak az előírások tekintetében is, amelyek például társasházak, vagy oktatási/egészségügyi intézmények nyílászáró beépítéseihez szükségesek. A cég az általuk beépített és karbantartott termékekre akár tíz év garanciát is ad.

Mi a jó műanyag ablak ismérve?

Mi a jó műanyag ablak ismérve?

Mi a jó műanyag ablak ismérve?

A kültéri nyílászárók mellett beltéri ajtókat is kínál a Gil-trade, melyek ajtólapjai alapanyaguknak, illetve a speciálisan kidolgozott és alkalmazott gyártástechnológiának köszönhetően nem görbülnek, repednek, vagy vetemednek. A 3D-fóliás ajtók 0,4 mm vastag dekorfóliával készülnek (szemben más ajtók 0,1 mm vastag papírfóliájával), melyek mellett kaphatók festett, illetve furnérozott ajtók is. A cég felár nélkül gyártja le az egyedi tervezésű és egyedi méretű ajtókat. Sima befúrós pánt helyett korszerűbb, nagy szilárdságú táskás pántot alkalmaznak, amivel elkerülhető az ajtólapok későbbi megereszkedése.

Mi a jó műanyag ablak ismérve?Mi a jó műanyag ablak ismérve?

hírlevél-feliratkozás

épjog