2010. február 17.

Kis konyhák praktikus felújítása

Kis konyhák praktikus felújítása

Konyha és konyha között óriási különbségek lehetnek, hiszen vannak külön helyiségben lévő, ajtóval leválasztott konyhák, amerikaikonyhák, ablakos és ablaktalan konyhák, panelkonyhák stb. – de milyen szempontokat kell a felújítás előtt és alatt figyelembe venni, mire kell figyelni, és mire kell számítani?

A szakemberek szerint a konyhai munkafolyamatok sorrendje, ezzel együtt pedig a konyhai tér felosztása a következőképpen a legkényelmesebb: hűtés és tárolás; első előkészítés; mosogatás; második előkészítés; főzés. Ez a konyhabútorok elhelyezésére vonatkoztatva: hűtő-, fagyasztószekrény és alapanyag-tároló szekrény; előkészítő munkapult (alatta az első előkészítési folyamathoz, vagyis a feldolgozáshoz, daraboláshoz, tisztításhoz szükséges segédeszközöknek szánt tárolókapacitással); mosogatógép és mosogatótálca (utóbbi alatt a szemetessel); második munkapultfelület (alatta, fölötte a főzéshez, ízesítéshez, esetleg a tálaláshoz szükséges eszközöknek fenntartott tárolókkal); végezetül pedig a sütő-főző készülék, fölötte az elszívó-berendezéssel.

 

Minden felújítás első lépése

A konyha típusától, jellegétől és méretétől függetlenül a felújítás, átalakítás előtt első lépésként mindenképpen javasolt a leendő konyha alapos megtervezése. Ha van rá lehetőség, célszerű a szakemberek által javasolt elrendezést alapul venni annak érdekében, hogy a későbbiekben jól és kényelmesen használható konyha készüljön.

 

Hat négyzetméteres panelkonyha felújítása

Egy budapesti, zuglói panelház nyolcadik emeletén lévő, körülbelül 70 négyzetméteres lakás alig 6 négyzetméteres konyhájának megújítására kértek fel bennünket. Megrendelőnk számára a legalacsonyabb ráfordítás mellett elérhető legjobb eredmény volt az elsődleges szempont.

 

Alapterület-változtatás

A panellakások konyhái méretük alapján általában a kis-közepes kategóriába tartoznak, de az alapterület növelésére – az iparosított technológiájú házak szerkezete miatt – sajnos nem igazán van lehetőség. A korabeli építési technológia szerint ugyanis a vizesblokkok egy egységben kaptak helyet, így a konyha egyik fala közös a fürdőszobáéval (esetleg a vécéével is), és a közöttük lévő, zárt térben futnak a gépészeti nyomó- és ejtővezetékek, valamint a szellőzést biztosító elszívókürtők. E kialakítás miatt, illetve az építőanyag, a vasbeton tulajdonságaiból adódóan a panelkonyhák áthelyezése általában nem lehetséges, hiszen míg a nyomóvezetékek átvezethetők máshová, a szennyvíz-ejtővezetékek már jellemzően nem. Viszont sokszor megvalósítható az amerikaikonyhás elrendezés, de ehhez mindenképpen ajánlott statikus tervező segítségét kérni. A panelkonyhák vitathatatlan előnye azonban, hogy többségük rendelkezik ablakkal, lehetővé téve ezzel a természetes megvilágítást és szellőzést.

Kis konyhák praktikus felújítása

 

Tipikus panelkonyha-elrendezés

Kis konyhák praktikus felújítása

A konyha felújítás előtt


Elektromos vezetékek

A ’60-70-es években messze nem arra az energiafelhasználásra tervezték az épületeket, mint amit ma egy átlagos család igénybe venne: ma már szinte minden lakásban található mikrohullámú sütő, klímaberendezés, fagyasztószekrény, színes televízió, számítógép stb., melyek napi rendszerességgel üzemelnek, jelentősen túlterhelve ezzel az alumíniumvezetékkel készült villamos hálózatot. Az alumíniumvezeték jellemző tulajdonsága, hogy a terhelés hatására fellépő hő következtében a keresztmetszete fokozatosan csökken, amíg a vezeték végül elszakad, vagyis elég. (Ez az elektromos eredetű panellakástüzek legfőbb kiváltó oka.) A legnagyobb baj pedig az, hogy a folyamat a falon és az elektromos szerelvényeken belül zajlik, tehát nem látható, csak a végső stádiumában, amikor a dugalj, vagy a fali kötődoboz megolvad, megsül. (Nagyon fontos, hogy az elektromos rendszer felújításakor a régi alumínium- és az új rézkábelt tilos egymással összekötni – a csak részben kivitelezett csere a legrosszabb megoldás.)

Kis konyhák praktikus felújítása

Bontás után a lecsupaszított konyha

 

Vízvezetékek

A panelkonyhák általános sajátossága, hogy gépészeti felújításuk nem okoz különösebb gondot, ugyanis a központi nyomóvezetékről történő konyhai leválasztás jól szerelhető helyen (a vécék háta mögötti kürtőben) van, így a teljes ellátóvezeték-szakasz könnyen cserélhető. Ezt mindenképpen érdemes is elvégezni, ugyanis egy régi csővezeték törésekor kiömlő víz okozta kár nagysága össze sem hasonlítható a vezetékcsere párezer forintos költségével. Érdemes a konyhaoldalon egy-egy elzáró sarokszelepet beszerelni a hideg- és melegvíz-vezetékekre, így ha a csapteleppel, vagy a mosogatógéppel történne valami, nem kell az egész lakást vízteleníteni, elég csak a konyhai vezetékeket lezárni.

Kis konyhák praktikus felújítása

A felújított panelkonyha

 

Panelkonyha korszerű berendezésekkel

Egy budapesti, angyalföldi, négyemeletes panelházban szintén kis alapterületű konyhát alakítottunk át, ahová a megrendelő maximális helykihasználású, egyedi gyártású konyhabútort kért, amelyben korszerű készülékek, például mosogatógép is helyet kaphat.

 

Szellőztetés

A panellakások konyháiban többnyire (házgyárilag) előregyártott szellőző található, amely eredetileg a helyiségben manuálisan állítható, elzárható légszeleppel készült. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket a központi elszívórendszereket a társasházak általában elhanyagolták, így amellett, hogy a tetőn lévő szellőzőmotorok legtöbbje működésképtelen, maga a szellőzőkürtő is eldugult, átjárhatatlanná vált az évek során. (Ez tűzvédelmi szempontból is veszélyes – a panelházakban a tűz függőleges irányú terjedésében ezek a belül elzsírosodott konyhai szellőzőkürtők játsszák a főszerepet.) Tudni kell, hogy a kürtők működő központi ventilátorai nélkül a szagelszívó berendezésekben lévő motorok nem tudják a helyiségből elszívott levegőt a tetősík fölé nyomni, így azok a szellőzőcsőben megrekedve, kihűlve, a légnyomás-változások következtében visszaáramlanak a konyhába, vagy a szomszédos lakó konyhájába. Ilyen esetekben célszerű a homlokzati falba nyílást készíteni, amin keresztül kivezethető a szagelszívó berendezés által elvont levegő a szabadba. Arra mindig ügyelni kell, hogy az ilyen módon távozó konyhai szagok ne kerülhessenek be más lakásokba az ablakokon keresztül, ezért a szomszéd nyílászáróitól átlagosan 60-80 centiméter védőtávolságot kell tartani. Ezen felül szigorú előírások vonatkoznak arra is, hogy a főzőberendezésekhez képest hogyan és milyen módon szerelhető elszívó: például a gázégőktől függőleges irányban minimum 75 centiméter távolságot kell tartani, de ügyelni kell arra is, hogy a fokozott légzárású ablakok (elsősorban az új típusú műanyag ablakok) tokszerkezete rendelkezzen automata szellőztető egységgel. Erre azért van szükség, mert csukott ajtónál a szagelszívó elszívja a levegőt a konyhából, ami a tökéletesen záró ablakokon keresztül sem tud pótlódni, és oxigénhiány léphet fel a helyiségben, ami rosszullétet, ájulást, illetve a nyílt láng kioltását okozza (ami gázszivárgás, ezáltal robbanásveszélyt idéz elő).

Kis konyhák praktikus felújítása

A megújult konyhai főzőeszköz, fölötte a szagelszívóval

Kis konyhák praktikus felújítása

A mosogatótálca mellett a 12 terítékes mosogatógép is remekül megfér egy panelkonyhában

 

Konyhai megvilágítás

Az angyalföldi panellakásban a konyhai munkafelületek megvilágítására és elektromos árammal történő ellátására praktikus és esztétikus megoldást választottunk: a felsőszekrény alatt elhelyezett kompakt elektromos ellátórendszert. Ez olyan, háromszög keresztmetszetű elemekből álló sorozat, amely gyengeáramú (12 V-os) világítótesteket és erősáramú (220 V-os) dugaljakat is tartalmaz. Az elemek speciális csatlakozókkal illeszthetők össze, így hézagmentes, homogén, esztétikus felület kapható, de a legnagyobb előnye, hogy nem igényel falon belüli vezetékezést, így a panelkonyhákban remek megoldást nyújtanak.

Kis konyhák praktikus felújítása

A kompakt világítási rendszer

 

És hogy a számtalan konyhai eszköz, berendezés tárolása se okozzon gondot, a sarokszekrény maximális kihasználhatóságára forgatható-kihúzható szekrénybelsőt alkalmaztunk. Ez a megoldás ugyan nem tartozik az olcsó lehetőségek közé, de olyan helyeket, területeket is hasznossá tud tenni, melyek egyébként csak üresen tátonganának az egyébként szűkös konyhában.

Kis konyhák praktikus felújítása

A sarkok kihasználásának legpraktikusabb módja

 

Családi ház konyhafelújítása

Egy Budapesthez közeli családi ház konyhájának felújításakor a megrendelő előzetes tervei alapján egyedi méretű, fából készülő, polírozott, lakkozott felületű konyhabútort kellett készítenünk.

Kis konyhák praktikus felújítása

A tömörfa konyhabútor a műhelyben készült


Helytakarékossági lehetőségek

A rendelkezésre álló kis alapterület miatt – a helykihasználás érdekében – a konyhabútor felső elemei a mennyezetig érnek, a sarokszekrény pedig itt is speciális belső szerkezetet kapott. Mivel az épület betongerendás-kerámia béléstestes födémszerkezetű, így nem véshető, a mennyezeti lámpák áthelyezését máshogyan kellett megoldani: a bútorral azonos anyagú és színű, üreges fagerendát erősítettünk a mennyezetre, amelynek a belsejében átvezettük az elektromos kábelt az új helyre. A helyszűke miatt óvatosan kellett bánni a beépítendő konyhai berendezésekkel is, de főzőlapra, sütőre, hűtőgépre, mosogatógépre, mikrohullámú sütőre szükség volt. Szerencsére egyes gyártók már olyan – beépíthető- és szabadon álló kivitelű – kombikészülékeket is kínálnak, amelyek egy berendezésben egyesítik a mikrót és a hagyományos tűzhelyet, rengeteg értékes helyet spórolva ezzel az apró konyhákban. (Ezek a konyhai gépek sem olcsók, de a megfizethetetlen rakodóhelyért cserébe, amit ezek a készülékek a kettő az egyben elv alapján felszabadítanak, valószínűleg megéri a beruházás.) Egy ilyen készüléket építettünk be az új bútor alsó elemébe. A helytakarékosságot szolgálja a kisméretű, 9-10 terítékes, mindössze 45 centiméter széles mosogatógép is (bár ez a típus inkább egyfajta kényszermegoldás, hiszen ezeknek a pakolhatósága, a belső kialakításban rejlő praktikussága messze elmarad a hagyományos, 12 terítékes, 60 centiméteres szélességű társaiétól).

Kis konyhák praktikus felújítása

A kombinált mikrohullámú sütő és a 9 terítékes mosogatógép

Kis konyhák praktikus felújítása

Az egyedi konyhabútor – beépítés közben

 

Csaptelepcsere

A mosogató-csaptelepek cseréjével kapcsolatban tudni kell, hogy a néhány ezer forintos, barkácsáruházakban és egyéb helyeken kapható csaptelepekre különösen igaz „az olcsó húsnak híg a leve” mondás. Ezek a csaptelepek ugyanis szinte teljességgel alkalmatlanok a rendeltetésszerű használatra, tömítéseik eresztenek, azonnal vízkövesednek, nem rögzíthetők kellő feszességgel sem a mosogatótálcán, sem a falon, így szinte kivétel nélkül szivárognak valahol, majd hamarosan – az átlagos használat következtében is – egyszerűen darabjaikra esnek.

Kis konyhák praktikus felújítása

A kész konyha

 

A konyhák átalakítását, felújítását jórészt a pénztárca határozza meg – de körültekintő tervezéssel, az alapvető ergonómiai szempontok betartásával, illetve az elérhető műszaki és esztétikai megoldások alapos megismerésével és átgondolt alkalmazásával elérhető, hogy a kis alapterületű konyhák is esztétikus, jól használható helyiségek legyenek.

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás