2010. március 19.

Néhány tanács a salakfeltöltéses aljzatok felújításához

Néhány tanács a salakfeltöltéses aljzatok felújításához

Mivel célszerű pótolni az elbontott salakfeltöltés helyét? Hogyan javíthatók a födém egyenetlenségei? Mikor kell az aljzatbetont vasalással erősíteni? Mik okozhatják az új aljzatbeton repedezését?

Az aljzatbetonozáshoz minimum 4-5 centiméter vastag betonréteg szükséges. Amennyiben elbontott salakfeltöltés helyére tervezünk új aljzatbetont, a bontással keletkezett mélység megközelítőleg 8-10 centiméter lesz. Több okból sem javasolt az egészet feltölteni betonnal: egyrészt a betonozás költsége a szükséges rétegvastagság duplázódásával a duplájára nő, másrészt az új aljzatbeton súlya túlságosan megterheli a födémet, amit nyilvánvalóan nem erre az igénybevételre méreteztek. (Sokan sittel töltik fel az aljzatot, aminek egyetlen „előnye”, hogy a betöltött sittet nem kell elszállíttatni.) A javasolt megoldás az EPS vagy XPS polisztirollal történő feltöltés. Az EPS (expandált polisztirol) vagy az XPS (extrudált polisztirol) zárt cellaszerkezetű anyagok, melyek vízfelvétele elhanyagolható, hőszigetelő tulajdonságuk pedig kiemelkedő. (A vízfelvételnek a betonozás miatt van jelentősége, ugyanis ha a friss, nedves betonból az alatta lévő réteg – például a sittfeltöltés – a kötési idő alatt túl gyorsan szívja el a nedvességet, akkor az új aljzatbeton megrepedezik, összetöredezik, és nem lesz teherviselő).

Az aljzatbeton alá természetesen lépésálló polisztirolt kell beépíteni, mely termékek széles méretválasztékban kaphatók, és a födém meglévő egyenetlenségeit is javítják. Ha az egyben betonozandó felület nagysága meghaladja a 3-4 négyzetmétert, mindenképpen javasolt betonhálót használni (az aljzatbetont bevasalni), ami a szerkezet szilárdságának, stabilitásának záloga. A megfelelően megszáradt aljzatra hordható fel az aljzatkiegyenlítő réteg, amely önterülő tulajdonságából adódóan vízszintes felületet képez. Nagyon fontos az önterülő aljzatok használatakor a gyártói előírások betartása (mindegyik gyártmány előírása más), ez ugyanis csupán néhány milliméter vastag réteg lesz, ami nem megfelelő bedolgozáskor felrepedezhet, felhólyagosodhat, és teljesen leválhat az aljzatbetonról.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog